Dostupni linkovi

Crna Gora ćuti o uništavanju rijeke Tare


Radovi na izgradnji autoputa uz korito rijeke Tare
Radovi na izgradnji autoputa uz korito rijeke Tare

Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Crne Gore se nije oglašavalo povodom Izvještaja UNESCO koji je potvrdio da je kineska kompanija CRBC devastirala korito rijeke Tare, u zoni gradnje autoputa Bra-Boljare. Time su potvrđene višemjesečne tvrdnje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), organizacije koja je pokrenula čitav slučaj tvrdnjama da kineska kompanija CRBS devastira korito Tare, rijeke pod UNESCO zaštitom, dok su iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Pavle Radulović ovi navodi u više navrata osporavani.

Izgradnja mostova preko, eksploatacija i odlaganje šljunka i pijeska ozbiljno su devastirali korito rijeke Tare unutar područja zaštićenog UNESCO programom „Čovjek i biosfera“, glavni je zaključak u Izvještaju misije UNESCO.

Dalje se konstatuje da monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vrijeme izgradnje autoputa nije adekvatan, naročito u dijelu gdje se rezultati monitoringa sa instrukcijama za potrebna poboljšanja ne saopštavaju odmah izvođaču radova i nadzornim organima, čime bi se izbjegao negativan uticaj izgradnje autoputa na rijeku.

Izvještaj je suštinski potvrdio sve što su u MANS-u prepoznali a dolazi nakon što su i Evropska komisija i Evropski parlament u svojim izvještajima za Crnu Goru prepoznali kao poguban uticaj izgradnje autoputa Bar-Boljare na rijeku, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković:

“Institucije sistema na čelu sa MORT-om nije učinilo ništa da zaštiti rijeku i ispoštuje ono što su međunarodne obaveze. Naprotiv, dozvolili su izvođaču radova da potpuno brutalno pomjera korito, kako su eksperti UNESCO rekli, ispravlja Taru, pomjera rijeku u jedan potpuno drugi tok. Odlaže gomile materijala na obodima same rijeke što je takođe UNESCO potvrdio u svom Izvještaju a što je bilo vidljivo svakom građaninu Crne Gore. Znači, zašto mi moramo da čekamo da nam dođe međunarodni autoritet kao što je UNESCO da nam kaže da ono što vidimo svojim očima je tako”, pitala je Ćalović Marković.

MANS je tokom prošle godine objavio snimke drona kojima su pokazali da je korito rijeke u potpunosti promijenjeno u odnosu na prirodan tok Tare u reonu Mateševa kod Kolašina, gdje su u toku radovi na autoputu. Ovi snimci su alarmirali dio ekološkog sektor ali i dio političke javnosti. Međutim, nadležni iz MORT-a u više navrata su negirali ove navode.

„Izmješten je vodotok dok se stopa ne izgradi a onda se rijeka vraća u svoje mjesto. To nije izmještanje korita”, tvrdio krajem novembra 2018. godine nakon obilaska gradilišta ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Dronom iznad Tare i autoputa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

„Dakle, dešavaju se situacije, ali se ništa ne dešava mimo projekta. Što se tiče 'skretanja' odnosno 'izmještanja' toka Tare – to su potpune gluposti“, rekao je ministar Radulović i podsjetio da je riječ o tranzicionoj zoni rijeke Tare, na kojoj je, shodno konvencijama, moguće izvoditi radove.

„Naslušali smo se mnogo stvari koje ja ne mogu da objasnim u ovom trenutku“, rekao je ministar Radulović dodajući da se vjerovatno diže prašina zbog činjenice da u Crnu Goru dolazi Misija UNESCO-a.

Mjesec dana poslije ove izjave, krajem prošle godine, eksperti misije UNESCO su posjetili Crnu Goru i obišli gradilište kineske kompanije CRBS koja radi dionicu autoputa.

RSE u MORT-u je danas saopšteno da će odgovori na upit povodom Izvještaja UNESCO “biti spremni tokom dana”.

Vanja Ćalović Marković kaže da je simptomatično ćutanje resornog ministarstva.

“Danas Ministarstvo nema nikakav komentar na Izvještaj UNESCO. A jedini pristojan komentar bi bio da ministar podnese ostavku, jer je ministar lično bio dužan da obezbijedi da jedna tako velika investicija kao što je Autoput u jednoj tako posebno zaštićenoj oblasti kao što je Tara bude sprovedena na ekološki prihvatljiv način. Takođe ću podsjetiti da u Izvještaju UNESCO stoji da ih Ministarstvo nije na vrijeme kontaktiralo vezano za pravila za izgradnju na takav način. UNESCO tvrdi da su postojali načini izgradnje Autoputa koji bi bili manje štetni po životnu sredinu, konkretno za rijeku Taru”, kaže Ćalović Mraković koja smatra da je Ministarstvo iz “ko zna kojih razloga dozvolilo kineskoj kompaniji CRBS gradnju autoputa tamo gdje mu nije bilo mjesto”.

“Jedini logičan zaključak je da je motiv u interesima kineskog investitora i jeftinijeg pravljenja Autoputa koji nije opterećen, pod navodnicima, tim ekološkim zahtjevima koji moraju da važe u normalnim zemljama koje vode računa o svojim interesima i o svojoj životnoj sredini”, dodaje Ćalović.

Na upit iz Uprave za inspekcijske poslove, organa koji je zadužen za kontrolu na terenu, RSE je dobio uglavnom podatke o načinu kontrole kineskog izvođača radova.

“Moramo reći da radovi na izgradnji saobraćajnice kao i radovi na regulaciji rijeke Tare, ipak moraju prouzrokovati izvjesnu zamućenost, malu količinu svjetlosti i poremećaj staništa. Uporedo sa gradnjom i projektovanim tj. očekivanim i predviđenim uticajem na prirodnu sredinu i živi svijet u Tari preduzimaju se mjere za trenutno ublažavanje uticaja a kasnije kad se završe radovi će izvođač radova imati obavezu da sanira negativan uticaj“, kaže se u odgovorima Služba za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove.

Šta će preduzeti Crna Gora i može li natjerati kineske investitore da ispoštuju standarde ako podaci Uprave za inspekcijske poslove dostavljeni RSE pokazuju da oni od početka realizacije projekta autoputa „vrše pojačan inspekcijski nadzor“.

„Ekološka, Inspekcija za vode i Inspekcija rada su do kraja aprila izvršile preko 190 nadzora, izrekle 46 mjera ukazivanja i donijele 40 rješenja kojima su naložile otklanjanje nepravilnosti, izdale 42 prekršajna naloga i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnijele jednu krivičnu prijavu“, navedeno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Međutim, Vanja Ćalović Marković objašnjava da je UNESCO dao veoma precizne instrukcije šta i kako treba da preduzmu nadležni u saradnji sa nevladinim sektorom.

“UNESCO je vrlo jasno rekao Vladi šta treba da uradi. Precizno da mora da se uspostavi mnogo bolji sistem monitoringa koji će da obezbijedi informacije kako ovaj dio rijeke gdje se gradi utiče na onaj dio rijeke Tare koji je pod stogom zaštitom UNESCO, pogotovo na biodiverzitet. Takođe, ukazao je da postojeći sistem nije adekvatan i zatražio hitne informacije od Ministarstva. Sad je na Ministarstvu da to konačno i učini”, kaže Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG