Dostupni linkovi

Crna Gora: Agresivna manjina i bahata većina na ivici sukoba


​​Žestoki verbalni sukob nije prerastao u fizički samo zahvaljujući činjenici da je u jednom trenutku u salu ušlo 15 pripadnika skupštinskog obezbjeđenja

Nakon jučerašnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore koji je prijetio da sa verbalnog pređe u fizički, analitičari upozoravaju da su tenzije otišle predaleko i da se može očekivati dalja radikalizacija odnosa između vlasti i dijela opozicije okupljenog oko Demokratskog fronta(DF). Sa druge strane, i dan kasnije glavni akteri incidenta ostaju na istim pozicijama – vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) negira odgovornost za incident dok iz DF-a pravdaju svoje ponašanje time da se nalaze u stanju samoodbrane od crnogorskog režima.

Sjednica Administrativnog odbora na kojoj je predloženo ukidanje poslaničkog imuniteta lideru Pokreta za promjene (PzP) Nebojši Medojeviću, po zahtjevu specijalnog tužioca a u vezi sa sumnjama da je organizovao kriminalnu grupu za pranje novca, obilovala je scenama koje su bile na samoj granici fizičkog incidenta između poslanika Demokratskog fronta i članova tog tijela iz vladajuće DPS.

Žestoki verbalni sukob nije prerastao u fizički samo zahvaljujući činjenici da je u jednom trenutku u salu gdje se održavala sjednica ušlo 15 pripadnika skupštinskog obezbjeđenja.

Zbog teških riječi koje su pale kao i užarene atmosfere na granici težeg incidenta, sjednica je prekidana dva puta.

A šta su sve poslanici izrekli jedni o drugima poslušajte u snimku čiji su akteri Milutin Đukanović iz DF-a, poslanica vladajuće DPS Marta Šćepanović i njen kolega Ljuiđ Ljubo Škrelja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link

Inače, crnogorski parlament je unazad godinu postao scena na kojoj su glavni akteri spremni da se bezprizorno vrijeđaju i nasrću jedni na druge, što ostavlja utisak da su narodni poslanici zakonodavni dom pretvorili u ulicu.

Andrija Mandić i Milan Knežević, ispred parlamenta Crne Gore, 15. februar 2017.
Andrija Mandić i Milan Knežević, ispred parlamenta Crne Gore, 15. februar 2017.

Naime, prije jučerašnjeg incidenta u februaru ove godine, nakon što je skupština ukinula imunitet poslanicima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću zbog slučaja "državni udar", u Skupštinu Crne Gore ušle su njihove partijske kolege i napali poslanike Demokratske partije socijalista.

Ponovo su pale teške riječi ali i šamari:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

Crnogorska javnost još pamti sada već čuveni obračun poslanika Demokratskog fronta i bivšeg premijera Mila Đukanovića, u maju prošle godine, takođe u parlamentu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Direktan link


Kako se došlo do takve atmosfere na političkoj sceni i da li je moguće prevazići postojeće stanje?

Politički analitičar Zlatko Vujović za Radio Slobodna Evropa kaže da su stvari otišle predaleko i da je gotovo nemoguća normalizacija odnosa između vlasti i dijela opozicije.

Poslanici DF u Skupštini skandirali 'Milo, lopove'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

To objašnjava na slijedeći način:

"Ova, uslovno rečeno veoma agresivna i militantna manjina okupljena oko Demokratskog fronta u kombinaciji sa jednom bahatom većinom okupljenom oko DPS-a ne može da rezultira konsolidovanjem političkih odnosa u Crnoj Gori. Bilo kakva medijacija i odnos između dvije strane u ovom trenutku bi bila bez ikakvog efekta jer se agenda političkih procesa više ne određuje u Crnoj Gori. Na žalost pojedini akteri agendu i dinamiku dobijaju van Crne Gore a samim tim Crnoj Gori ostaje da traži rješenje između jednog dijela opozicije i vlasti, moguće uz neko posredovanje spolja."

Jovana Marović iz Politikon mreže takođe smatra da je agresivnost jednih i bahatost drugih otišla predaleko i da je vrijeme da se u rješavanje duboke političke krize u Crnoj Gori uključi Evropska Unija:

"Tu medijaciju i razumijevanje do sada nijesmo imali od strane EU. EU bi trebalo negdje da definiše taj izraz i da definiše autokratske prakse koje postoje u ovom društvu a sa druge strane ne treba prećutno da daje za pravo DPS da odlaže rješenje ove krize. Takođe, EU treba da definiše da mi sami ne možemo da nađemo rješenje za ovu političku krizu i da negdje pomogne da se nađe taj kanal za komunikaciju."

Zlatko Vujović smatra da se nakon posljednjih incidenata može očekivati dalja radikalizacija odnosa suprotstavljenih političkih subjekata oličenih u vlasti i dijelu opozicije.

"Mi smo po prvi put imali sada prilike da čujemo od poslanika koji su došli na sjednicu Administrativnog odbora koji najavljuju sukobe, prolivanje krvi i tako dalje. Toga nije bilo ni 90-tih godina kada je Crna Gora bila na granici ratnih dešavanja i kada smo bili na granici sukoba", zaključuje Vujović.

Pozivi na zaštitu i pravo na samoodbranu

Poslanici DPS-a u utorak su pozvali nadležne državne organe da reaguju na "najopasnije prijetnje i zastrašivanje članova Administrativnog odbora" upućene od poslanika opozicionog DF.

"Pozivam predsjednika Skupštine i državne organe da reaguju zbog prijetnji koje su upućene poslanicima DPS-a. Zbunjuju nas riječi poslanika da je spreman da brani porodicu do posljednjeg metka. Zbog ovakvih i sličnih prijetnji osjećamo da nam je sigurnost ugrožena", kazala je poslanica DPS Marta Šćepanović.

Iako je tokom jučerašnje žučne rasprave poslanica Šćepanović kolegama iz DF poručila: "Sramote jedne, izađite iz Crne Gore", danas je odbacila odgovornost da su ona i njene partijske kolege uvredama doprinijele jučerašnjem incidentu.

S druge strane, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je kazao da kao "lične neprijatelje doživljava sve poslanike koji su glasali za skidanje imuniteta" njemu i njegovim kolegama Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću.

On je objasnio da DF "ne prihvata da njihovi poslanici budu poniženi i hapšeni", poručujući da ne prihvataju protivustavno ponašanje režima.

Konstatujući da je DF napadnut, Mandić je još jednom ponovio da se zemlja nalazi na ivici građanskog rata, poručujući da u tom političkom savezu imaju pravo na samoodbranu.

"Pozivamo sve naše funkcionere, naše pristalice, članove da imaju istovjetan odnos prema tim ljudima kao što ga mi imamo", poručio je Mandić sa vanredne konferencije za javnost DF-a.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li preuzima odgovornost za eventualne incidente i moguća neželjena ponašanja njihovih pristalica prema članovima DPS, Mandić je odgovorio:

"Da. Preuzimam potpunu odgovornost za sve ono što će se desiti u Crnoj Gori."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG