Dostupni linkovi

Hoće li srpske stranke u Crnoj Gori poslušati Beograd?


Ivica Dačić, tadašnji premijer Srbije, u posjeti Crnoj Gori, Podgorica, 2013.
Ivica Dačić, tadašnji premijer Srbije, u posjeti Crnoj Gori, Podgorica, 2013.

Nije prvi put da političari iz Srbije sugerišu političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori da uđu u Vladu Crne Gore, kao što je to učinio šef diplomatije Srbije Ivica Dačić u intervjuu Radio-televiziji Srbije (RTS).

Crnogorske političke stranke su gotovo jednoglasne u stavu da u ovom trenutku nije realan ulazak srpskih stranaka u Vladu Crne Gore, jer između ostalog takva ponuda nije na stolu.

Aktuelna vlast u Crnoj Gori je već imala iskustvo sa participacijom prosrpskih stranaka u Vladi Crne Gore, saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, komentarišući najnoviji prijedlog koji je došao sa pozicije zvanične Srbije da bi srpske stranke u Crnoj Gori trebalo da se pridruže crnogorskoj Vladi.

Sekulić sumnja da bi današnje srpske partije prihvatile ulazak u aktuelnu crnogorsku Vladu, takve ponude ni nema, ali i naglašava da u svakoj kombinaciji interes Crne Gore treba da bude na prvom mjestu.

"Mislim da je to iskustvo bilo pozitivno u tom periodu. Podsjetiću da je Narodna stranka bila dio koalicije 'Da živimo bolje' i da smo zajedno prošli jedno teško vrijeme. Sadašnje okolnosti su potpuno drugačije. Čini mi se da prosrpske stranke u Crnoj Gori vole da pođu u Beograd veoma često, da uzmu novac od Vlade Srbije, ne vjerujem da će prihvatiti bilo kakvu sugestiju koja se tiče ulaska u Vladu Crne Gore", istakao je Sekulić.

"Sa druge strane, ono što je važnije od bilo kakve priče o ulasku u Vladu, pri tom takva ponuda i nije na stolu, jeste priča o onome što je interes Crne Gore. To što pripadate prosrpskoj stranci ne znači da treba da radite protiv interesa Crne Gore. Čini mi se da je to najvažnije pitanje, a ne pitanje da li će neko biti dio Vlade ili neće", dodao je Sekulić.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je u intervjuu RTS-u, govoreći o statusu Srba u Crnoj Gori, djelimično za loš položaj okrivio i same Srbe, te predložio da se pridruže Vladi Crne Gore, ali, kako je rekao, da se ne bave visokom politikom.

"Jedna me samo stvar interesuje, a to je položaj Srba (u Crnoj Gori). Kako to da Srba ima sedam posto u državnoj administraciji Crne Gore? Ali tu su i Srbi krivi. Ja mislim da Srbi treba da naprave koaliciju sa Milom Đukanovićem i da uđu u vlast. Srbi ne treba da se bave visokom politikom u Crnoj Gori, treba da uđu u vlast. Ali Srbi kao Srbi nikad nisu jedinstveni i verovatno me neće poslušati", rekao je Dačić.

Ovo nije prvi put da iz Srbije dolaze sugestije o potrebi ulaska srpskih partija u crnogorsku Vladu. Još 2013. je to sugerisao tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, što je načelno podržao i tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović.

Slično se moglo čuti i prije nekoliko mjeseci prilikom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona. Tokom dana nije bilo moguće stupiti u kontakt sa funkcionerima srpskih stranaka koji bi prokomentarisali poruku iz Beograda.

Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije, za televiziju "Vijesti" je saopštio da je od Ivice Dačića očekivao drugačiji odnos.

"Ja sam više od njega očekivao, s obzirom da u ovom trenutku vodi kampanju povlačenja odluka o priznanju Kosova prema Lesotu, Ugandi i Novoj Gvineji, pa da podrži akciju koju mi ovih dana vodimo a tiče se prikupljanja potpisa za povlačenje sramne odluke o priznanju Kosova", rekao je Knežević za "Vijesti".

Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović je stav Dačića ocijenio dobronamjernim savjetom.

"Kao srpski politički predstavnici, dobili smo podršku od strane naših građana, da se pošteno i ne žaleći sebe borimo za bolji ustavni položaj Srba, a ne za koaliciju sa DPS-om", rekao je Vučurović.

Savjet ili sugestiju zvaničnog Beograda potrebi da politički predstavnici Srba u Crnoj Gori uđu u Vladu, politički analitičar Sergej Sekulović smatra racionalnim stavom sa aspekta spoljne politike Srbije.

"Iz pozicije zvaničnog Beograda radi se o jednoj racionalnoj politici, pogotovo ako se ima u vidu da zvanični Beograd želi da na neki način drži kontrolu i utiče na politiku zemalja u okruženju kroz nacionalni koncept. U tom smislu za njih je vrlo poželjno da srpski korpus bude predstavljen i kroz zvanične institucije. Ako to već može da funkcioniše na Kosovu zašto onda ne može u Crnoj Gori i da kroz taj aspekt, kao što je zaštita srpskih nacionalnih interesa, kulture, jezika... dobije i svoju funkcionalnost, odnosno institucionalizaciju. Prema mom mišljenju, radi se o jednoj racionalnoj politici i racionalnom posmatranju stvari", ukazuje Sekulović.

Na pitanje koliko je realno da dođe do takvog aranžmana, Sekulović je kazao da ništa nije nemoguće, posebno nakon što je opozicioni i dominantno prosrpski Demokratski front (DF) odlučio da aktivno učestvuje u radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva.

"U crnogorskom političkom kontekstu imamo jaku radikalizaciju i polarizaciju između DPS-a i DF-a, kao nekog kome je primarno taj poziv upućen, pa je upitno koliko je izvodljiv takav vid kompromisa. Ali ništa ne treba posmatrati definitivnim, posebno u kontekstu formiranja Radne grupe u kojoj DF učestvuje aktivno i moguće neke prelazne Vlade koja bi uslijedila kao neki vid realizacije dogovorenih rješenja. Sigurno da takve poruke sa visokih adresa i preko medija ne treba uzimati neozbiljno", zaključio je analitičar Sekulović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG