Dostupni linkovi

Nemoguća misija srpskih stranaka u Crnoj Gori


Pokretanje peticije najavljeno nakon posjete Milana Kneževića Severnoj Mitrovici
Pokretanje peticije najavljeno nakon posjete Milana Kneževića Severnoj Mitrovici

Prosrpske političke partije i organizacije realizuju prikupljanje potpisa građana Crne Gore na osnovu kojih bi se u decembru održao referendum o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova.

Peticiju je u ovom trenutku potpisalo preko 15.000 građana, a potrebno je još četiri puta toliko potpisa kako bi se ispunio samo jedan od uslova za održavanje referenduma. Da bi se realizovao referendum, uz potpise građana potrebna je i podrška većine u Skupštini koju inicijatori peticije nemaju.

Hipotetički, da bi bila poništena deset godina stara odluka Vlade Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova, inicijatori prosrpske stranke i organizacije treba najprije da sakupe više od 50.000 potpisa građana sa pravom glasa, zatim da okupe 25 poslanika crnogorskog parlamenta koji će tu raspravu inicirati u Skupštini Crne Gore, potom da za odluku o raspisivanju referenduma glasa apsolutna većina u crnogorskom parlamentu, te da inicijatori imaju podršku predsjednika države.

U ovom trenutku inicijatori poništenja nezavisnosti Kosova, Srpski nacionalni savjet, Demokratski front i Socijalistička narodna partija su prikupili oko četvrtinu potrebnih potpisa, nemaju 25 poslanika koji će inicirati raspravu u parlamentu, a posebno nemaju parlamentarnu većinu koja će donijeti odluku o održavanju referenduma.

U osnovi čitava inicijativa ima ustavni legalitet, kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Sergej Sekulović koji dodaje - ako bi hipotetički građani odlučili o poništenju odluke o nezavisnosti Kosova, to ne bi obavezivalo Vlade Crne Gore, a oštri uslovi za održavanje referenduma čitavu stvar čini praktično nemogućom.

„Ako ćemo da tumačimo ustavni tekst, odluka građana na samom referendumu ne bi bila obavezujuća za Vladu, ali bi urušila politički legitimitet same te Vlade. Međutim, kako Ustav Crne Gore propisuje da odluka o raspisivanju državnog referenduma može da se donese apsolutnom većinom u Skupštini Crne Gore, preciznije natpolovičnom većinom ukupnog broja poslanika, ovakvu jednu inicijativu, sem što je pravno moguća, čini je u političkoj ravni gotovo neizvodljivom i dovodi je na nivo puke teorije“, kaže Sekulović.

Na pitanje zašto pokreću inicijativu ako znaju da nema podršku u parlamentu za realizaciju referenduma, Milan Knežević predsjednik Demokratske narodne partije članice Demokratskog fronta je za televiziju „Vijesti“ rekao:

„Najvažnije je da inicijativa ima podršku građana Crne Gore. I ako odbiju da se ona nađe u parlamentu da raspravljamo o tome, ovo će biti trajan dokument koji ćemo iskoristiti prvom prilikom kada budemo u situaciji da vršimo izvršnu vlast“.

Prema riječima Momčila Vuksanovića predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, inicijativa o provjeri volje građana Crne Gore o priznanju Kosova je nastala nakon što je premijer Duško Marković prilikom zvanične posjete Prištini, saopštio da je 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv odluke Vlade o priznanju Kosova.

Prikupljanje potpisa u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta je otpočelo u trenutku kada najviši zvaničnici Srbije i Kosova intenzivno razgovaraju o normalizaciji odnosa, teritoriji, a kako mnogi čitaju i o priznanju Kosova od strane Srbije. Stoga smo pitali Momčila Vuksanovića da u tome vidi problem?

„Nemamo nikakvu ambiciju da ova inicijativa riješi bilo što u odnosima Srbije i Kosova. Što se tiče naše organizacije Srpskog nacionalnog savjeta, u našem programu je zapisano da ćemo se odnositi prema problemu Kosova, na način kako to budu radili Srbi sa Kosova“, kaže Vuksanović.

Jedan od uslova je i podrška predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za održavanje referenduma. Srpski nacionalni savjet je tim povodom poslao pismo predsjedniku od koga očekuje odgovor. Momčilo Vuksanović:

„Još nemamo odgovor, bilo bi pristojno da odgovori. Svaki odgovor je odgovor. Vjerujem da će presejdnik Đukanović odgovoriti, da li pozitivno ili negativno, to je njegova lična stvar i politike koju Crna Gora vodi“.

U vladajućoj crnogorskoj koaliciji, Inicijativu o poništenju odluke o priznanju Kosova vide kao besmislenu i nesprovodivu, jer je Crna Gora priznanjem nezavisnosti Kosova uvažila političku realnost.

„Po meni, ta inicijativa je besmislena i ta galama će biti kratka. Sve se radi zbog pridobijanja političkih poena. Priznavanjem nezavisnosti Kosova, Crna Gora je uvažila političku realnost, a ne iluziju. Nije dobro živjeti u predrasudama i gajiti mitove i iluzije prošlosti kao što danas čine pojedini politički subjekti koji traže poništenje nezavisnosti Kosova“, kaže poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj.

Kada je javnosti jasno da inicijatori poništenja nezavisnosti Kosova u Crnoj Gori, ne mogu da ispune uslove za realizaciju referenduma, postavlja se pitanje koji su motivi za otpočinjanje političke akcije koja će zbog procedure zastati na početku. Analitičar Sergej Sekulović ocjenjuje da politički, inicijativa ima logiku, a jedan od ciljeva je homogenizacija srpskog biračkog tijela u Crnoj Gori:

„Partije koje vode taj proces pokušavaju da na osnovu jasne identitetske prosrpske politike utemelje svoje političke akcije. I sa druge strane žele da vrate jedan broj birača. Ostaje da se vidi na kakav će odziv građana naići sama inicijativa, jer je to u ovom trenutku nepoznanica.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG