Dostupni linkovi

Sporazum potpisan, gradnja autoputa Bar-Boljare počinje na proljeće


Potpisivanje sporazuma i ugovora, Podgorica, 26. februar 2014.
Iako su projekat autoputa Bar-Boljare koji treba da spoji crnogorsko primorje sa sjevernom granicom države ka Srbiji godinama unazad obilježavale brojne kontroverze i njegova eksploatacija u političke svrhe, sudeći po potpisivanju sporazuma i ugovora za gradnju prioritetne dionice ove saobraćajnice u srijedu, čini se da je početak gradnje prvog autoputa u Crnoj Gori ipak moguć.

"Izgradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare počeće na proljeće", rekao je crnogorski ministar saobraćaja Ivan Brajović, dodajući da će tome prethoditi sklapanje dodatnih ugovora sa kineskim partnerima, odnosno, konačan ugovor o finansiranju sa kineskom Exim bankom, kao i potvrda kineske Vlade i Crnogorskog parlamenta.

“Po završetku procedure u parlamentu, objavljivanjem tih akata u Službenom listu Crne Gore i dobijanjem note od strane Vlade NR Kine stiču se uslovi da radovi odmah počnu. Onda imamo situaciju da ulazimo u priču o pripremnim radovima o raznim dodatnim ispitivanjima jer naš partner radi i projekat i izvodi radove, sve u okviru roka od 48 mjeseci tako da je to sa stanovišta neke distance vrlo brzo. Samo od mene nećete čuti koji je to datum koji pretpostavljam, ali računam da ćemo se i tom prilikom skupiti da objavim da počinju radovi.Svakako da se kao okvir može uzeti proljeće”, rekao je Brajović.

Projektovana dužina autoputa od primorskog Bara do mjesta Boljare na granici sa Srbijom je 170 kilometra, a njegova će cijena dostići skoro dvije milijarde eura. Prva dionica od 43 i po kilometra je najduža, ali i najteža trasa puta jer skoro polovinu čine tuneli i mostovi, a koštaće više od 640 miliona eura, odnosno, nešto manje od polovine ukupne cijene autoputa koji bi trebalo da bude gotov u roku od 48 mjeseci.

Dugotrajna politička eksploatacija ovog projekta, naročito pred svake izbore, u međuvremenu je učinila da postane predmet šala i nevjerice da će autoput uopšte ikad biti sagrađen.

Podsjetimo. Oktobra 2009. Vlada i hrvatski konzorcijum Konstruktor IGH su sklopili Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Bar–Boljare, koji je, prema tadašnjim procjenama, trebalo da bude gotov za sedam do devet godina, po cijeni od dvije milijarde i 770 miliona eura, od čega bi učešće Crne Gore bilo milijardu i 740 miliona.

Potpisivanje sporazuma i ugovora, Podgorica, 26. februar 2014.
Potpisivanje sporazuma i ugovora, Podgorica, 26. februar 2014.
Posao je, međutim, propao prije nego što je i počeo, jer hrvatski konzorcijum nije uspio da obezbijedi finasijske garancije. Nije pomogao ni dva puta produžavan rok, pa je početak radova kod mjesta Gornje Mrke, u javnosti ostao upamćen, kao svojevrstan politički teatar.

Premijeri Crne Gore, Hrvatske i Srbije: Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković su obilježili početak - kako su tada govorili "posla stoljeća" od koga, iako je od tad prošlo skoro pet godina, nije bilo ništa.

Tokom potpisivanja u srijedu, ministar saobraćaja Ivan Brajović koji, vjerovatno baš zbog svega toga nije htio da bude konkretniji sa određivanjem datuma početka radova, prokomentarisao je izjavu njemačkog ambasadora Piusa Fischera koji je rekao da je "najavljena izgradnja autoputa Bar–Boljare više politički nego ekonomski projekat, pošto će "povraćaj ulaganja biti minimalan ili čak negativan".

„Mislim da nije neophodno izgraditi četiri trake na putu Podgorica–Kolašin, jer bi tri bile dovoljne. Bilo bi važno i da se potom ostali koraci primijene, da spoje Kolašin, granicu sa Srbijom, i da produže autoput do Beograda da bi se napravila brža veza na relaciji Beograd–Bar“, rekao je Fischer.

Istakavši da ne sumnja u dobre namjere ambasadora Fischera, ministar Brajović je rekao da su sve analize koje i kineska Exim banka zahtijeva pokazale ekonomsku isplativost, a da ovako velik infrastrukturni projekat svakako može da nosi i predznak - politički.

"Nabrajanje svih razloga zbog kojih Crna Gora treba da uđe u ovaj projekat bi trajalo veoma dugo", rekao je Brajović.

“Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, da ne govorim o tome koliko će se poboljšati pristupačnost onih do sada nepristupačnih djelova, biće povećana mobilnost, a biće nam i otvoren pristup regionalnom tržištu, biće i značajno bolje iskorišteni potencijali Luke Bar, valorizacija potencijala iz šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, biće dobro za turizam, za povećanje zaposlenosti na projektu izgradnje samog auto puta, a i zbog otvaranja sadržaja duž auto puta”, naveo je ministar.

"Projekat autoputa Bar-Boljare je, prema mojim informacijama, najvrijedniji od svih projekata koji se realizuju u okviru saradnje Kine i zemalja jugoistočne Evrope", rekao je kineski ambasador u Crnoj Gori, Ži Žaolin, koji je naglasio da će svi radovi biti urađeni u skladu sa ugovorenim kvalitetom i u zadatom roku.

“Današnjim potpisivanjem ugovora već je dokazana spremnost kineske vlkade da podržavamo i realizujemo razne oblike saradnje sa Crnom Gorom bez ikakvih preduslova.V jerujemo da će realizacijom ovog projekta sigurno biti pomognut strateški razvoj Crne Gore. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima pokazati da će taj projekat biti uspješan i primjer svim drugim zemljama”, rekao je ambasador.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG