Dostupni linkovi

Crna Gora zamrzla 44 nekretnine sankcionisanih ruskih državljana


Lokacija gde se nalazi nekretnina supruge glavnog tužioca u Moskvi Denisa Popova

Konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da je 10. juna napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

“Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije”, saopštio je ministar Adžić.

Ministarstvo navodi da Crna Gora odlučno ispunjava obaveze preuzete usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera, o čemu govori činjenica da je imovina zamrznuta samo desetak dana nakon susreta sa šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu Evropske Komisije za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom i šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom:

“Kojima smo čvrsto stavili do znanja da će naše institucije ostvariti značajne rezultate na ovom polju, to i pokazujemo”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu. Sankcije prema Rusiji podrazumijevaju zamrzavanje imovine i ekonomsih resursa dijelu ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrana rada ruskim provladinim medijima.

Prethodno je zatvoren vazdušni prostor Crne Gore za ruske avione, što je konkretno demonstrirano 5. juna kada je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da posjeti Srbiju jer su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile svoj vazdušni prostor.

XS
SM
MD
LG