Dostupni linkovi

Dodikov SNSD i Demokratski front iz Crne Gore odbacili navode o ruskom finansiranju


Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević
Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević

Politički savez Demokratski front iz Crne Gore odbacio je navode iz izvještaja američkih obavještajnih službi u kojima se navodno povezuju sa tajnim finansiranjem iz Rusije.

I iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata partije Miorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, odbacili su američke navode o ruskom finansiranju kao neozbiljne i "nastavak antisrpske priče".

Da su proruski savez DF iz Crne Gore i Milorad Dodik finansirani od strane Rusije objavio je Glas Amerike 13. septembra, pozivajući se na izvor iz američke administracije.

Kako je na brifingu saopštio visoki zvaničnik američke administracije Rusija je od 2014. godine uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja svijeta.

Izvor iz administracije nije objelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front.

Reakcija Dodikovog savjetnika

Savjetnik Milorada Dodika i portparol njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata Radovan Kovačević za RSE kaže da su njihovi finansijski izvještaji potpuno transparentni:

"U cijeloj priči je zanimljivo i postavlja se kao usud da je Dodik jedini političar u svijetu, za koga jedni govore da ga finansira i da su ga finansirale SAD , a drugi da ga finansira i ili da ga je finansirala Rusija".

Kovačević ističe, Centralna izborna komisija, i druge institucije imaju uvid u njihove finansije.

"Mislimo da su navodi o finansiranju neozbiljni, mislimo da su nastavak jedne antisrpske priče koja nije dobra za bilo koga", zaključio je Kovačević.

Izvor iz američke administracije, pak, tvrdi da je tajno finansijski pomognuta predsjedničke kampanje Milorada Dodika 2018. godine, preko ruskog oligarha Konstantina Malofejeva, koji je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"To pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke", naveo je izvor iz američke administracije.

Malofejev je vlasnik konzervativnog, pravoslavno-hrišćanskog televizijskog kanala koji podržava Putina, a koji se našao na listi američkih sankcija 2014. zbog finansiranja separatizma na ukrajinskom Krimu.

Američki Sekretarijat za pravosuđe protiv Malofejeva je aprila 2022, podnio optužnicu za kršenje sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Reakcija Demokratskog fronta

Radio Slobodna Evropa nije dobila komentar iz Demokratskog fronta a jedina njihova reakcija na nalaze američke administarcije objavljena je na Facebook (FB) stranici te stranke.

"Izgleda da ste nas zamijenili sa Milanom Roćenom", navodi se u odgovoru DF-a, objavljenom na FB, upućenom, kako navode, "neimenovanom zvaničniku Stejt Departmenta".

Milan Roćen, aktuelni je, dugogodišnji savjetnik je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Do početka 2006. godine bio je ambasador Državne zajednice Srbija i Crna Gora u Moskvi.

Uz ovaj komentar DF je objavio ranije tajno snimljen razgovor Roćena i Deripaske, koji potiče iz vremena prije referenduma o obnovi nazavisnosti Crne Gore 2006. godine, a koji je objavljen 2019. godine.

"Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove DF-u 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija", naveo je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu, na kom su objavljeni djelovi izvještaja obavještajnih službi.

O finansiranju kampanje DF-a u Agenciji za sprečavanje korupcije, koja je zadužena za kontrolu partija tokom izbornog procesa je saopšeno da su troškovi DF za izbore 2016. godine bili veći za 845.000 eura od prijavljenih prihoda.

MANS-ova analiza je pokazala da su tokom te kampanje, DF-ovi troškovi bili oko 908. 000 eura, od čega je kroz fakture i ugovore opravdano samo 20 odsto potrošenih sredstava.

Veze politike DF-a i Moskve

Politički protivnici godinama su Demokratski front optuživali da je finansiran iz Moskve, s obzirom na to da javno podržavaju politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Da je Moskva težila da destabilizuje Crnu Goru preko političkih struktura u samoj Crnoj Gori, konstatovao je 14. septembra visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović.

"O onome šta smo nebrojeno puta govorili sada izvještavaju i renomirani inostrani mediji. Moskva je, preko ovdašnjih političkih struktura, težila i teži da destabilizuje Crnu Goru", naveo je Bogdanović na Twitter nalogu.

Za dan izbora 2016. godine, koji izvor iz američke adminstracije navodi kao period ruskog finansiranja DF-a u Crnoj Gori, je prema nalazima Specijalnog državnog tužilaštva spremana nasilna promjena vlasti za šta su optužena dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osam srpskih državljana, kao i čelnici Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Slučaj se povezuje sa pokušajem sprečavanja Crne Gore da se priključi NATO Alijansi.

Nakon prvostepene presude je Apelacioni sud vratio slučaj na ponovno suđenje, koje još nije počelo.

Američki nalazi iz 2018. godine

Ovo nije prvi put da se Deripaska, bliski saradnik ruskog predsjednika, pominje kao finansijer političkih partija u Crnoj Gori.

Kancelarija američkog Trezora za kontrolu inostrane imovine objavila je 2018. godine da su ruski oligarh Oleg Deripaska i njegov ključni saradnik Viktor Aleksijevič Bojarkin bili uključeni u obezbjeđivanje ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori prije parlamentarnih izbora 2016. godine.

Na stranici Trezora ne precizira se o kojoj političkoj partiji u Crnoj Gori je riječ.

Prema njihovim nalazima, Viktor Aleksejevič Bojarkin je oficir ruske Vojne obavještajne službe (GRU), direktno odgovoran Deripaski, u čije je ime djelovao i vodio biznis pregovore.

Njemu je 2018. godine blokirana imovina u SAD.

Deripaska i Crna Gora

Ruski oligarh Oleg Deripaska bio je vlasnik najvećeg preduzeća u Crnoj Gori, a trenutno posjeduje i nekretnine na Crnogorskom primorju.

Deripaska je od 2005. i vlasnik oko 35.000 kvadrata zemljišta na rtu Platamuni u opštini Kotor, gdje je njegova kompanija Overseas assets management izgradila luksuzni kompleks vrijedan oko 50 miliona eura.

Kompleks vila na Rtu Platamuni kod Kotora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Te godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista predsjednika Mila Đukanovića, Deripaska je za 48,5 miliona eura kupio i najveće crnogorsko preduzeće Kombinata aluminijuma Podgorica.

Njim je upravljao do 2013. kada je kompanija bankrotirala, a vlasništvo preuzela Vlada.

Tužio je Crnu Goru da je prekršila više obaveza iz sporazuma o zaštiti stranih investicija, ali je sve sporove izgubio pred međunarodnim sudovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG