Dostupni linkovi

Snimci razgovora Đukanovićevog savjetnika pod istragom


Telefonski razgovori, kako se može naslutiti iz objavljenog materijala, tajno su snimani u vrijeme kada je sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen bio ambasador u Moskvi do početka 2006. godine
Telefonski razgovori, kako se može naslutiti iz objavljenog materijala, tajno su snimani u vrijeme kada je sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen bio ambasador u Moskvi do početka 2006. godine

Koje su službe mogle da naprave navodne tajne snimke savjetnika crnogorskog predsjednika i bivšeg diplomate Milana Roćena, koji se plasiraju u javnost, kakve bi to moglo da ima posljedice po crnogorske vlasti i šta o tome kažu u Demokratskoj partiji socijalista (DPS)?

Već dvadesetak dana dio portala u Crnoj Gori objavljuje navodne audio zapise tajno snimljenih telefonskih razgovora Milana Roćena, aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji su sa raznim sagovornicima obavljani tokom 2006. godine. Audio snimci telefonskih razgovora, čiji je izvor nepoznat i čija autentičnost nije potvrđena ali ni opovrgnuta, sadrže diplomatske aktivnosti, političku kombinatoriku, davanje usluga, pa i uvredljive komentare na račun trećih osoba ili institucija.

Posljednji objavljen navodni razgovor Milana Roćena sadrži teške uvrede na račun urednika i novinara Javnog medijskog servisa s početka 2006. godine:

"Goveda. Da dovedeš goveda iz mog sela Rastova, bistrija su nego uređivački tim Televizije Crne Gore. Kunem ti se. To je bolesna bagra skupljena na jednom mjestu", čuje se, između ostalog, u najnovijem objavljenom snimku razgovora, za koji se tvrdi da je najvjerovatnije vođen u januaru 2006. godine, a koji su objavile podgoričke Vijesti.

Telefonski razgovori, kako se može naslutiti iz objavljenog materijala, navodno su tajno snimani u vrijeme kada je sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen bio ambasador u Moskvi do početka 2006. godine. Razgovori sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, nekadašnjim savjetnikom predsjednika Srbije Vukom Jeremićem, crnogorskim biznismenima, osvanuli su najprije srednom juna na portalu IN4S srpsko-ruske ideološko-političke koncepcije, kada nisu izazvali veliku pažnju šire javnosti.

Među ostalim, objavljen je razgovor u kome Roćen navodno "traži uslugu od ruskog tajkuna Olega Deripaske da preko Amerike pritisnu Evropsku uniju u vezi uslova za održavanje referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori".

Vuk Jeremić i Milan Roćen, Podgorica, januar 2012.
Vuk Jeremić i Milan Roćen, Podgorica, januar 2012.

Naredni razgovor je, kako tvrde oni koji su ga objavili, sa Vukom Jeremićem, današnjim opozicionarom u Srbiji koji je 2006. godine bio savjetnik predsjednika Srbije, u kome se kroz pošalice "završava usluga u Crnoj Gori".

Telefonski razgovori stari 13 godina, kako privatne tako i službene prirode, koje je navodno obavljao nekadašnji ambasador u Moskvi Milan Roćen, a koji je danas savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i visokopozicionirani funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), predmet su istrage Osnovnog tužilaštva u Podgorici.

Iz saopštenja tužilaštva ipak nije jasno da li je formiran predmet kako bi se otkrilo: ko je tajno snimao državnog funkcionera, kako su snimci dospjeli u medije, da li su razgovori autentični, ili tužilaštvo istražuje teme objavljenih razgovora?

Ova pitanja smo poslali Osnovnom državnom tužilaštvu, jer je u prethodnom saopštenju tužilaštva navedeno "da je formiran predmet povodom objava na portalu IN4S i da tužilaštvo preduzima sve mjere i radnje u cilju provjere navoda iznijetih na portalu". Odgovore iz Osnovnog tužilaštva nismo dobili.

Analitičara bezbjednosnih prilika i generalnog sekretara organizacije Civis Zorana Miljanića smo pitali - koje su službe mogle da naprave navodne tajne snimke koji se danas plasiraju u javnost?

"Po mom mišljenju tadašnja diplomatija, odnosno Ministarstvo inostranih poslova Državne zajednice Srbija i Crna Gora, nasljednik je MIP-a bivše Jugoslavije. I u samoj toj diplomatskoj sferi je postojala jedna služba koja se zvala Služba informisanja i dokumentovanja, koja je bila jedan vid službe bezbjednosti u okviru MIP-a. Ne bih se iznenadio da sve ovo potiče od takve službe, ali isto tako se ne možemo ne zapitati - da li možda ovo potiče od ruske kontraobavještajne službe koja obavlja svoje zadatke i aktivnosti u smislu kontraobavještajnog djelovanja. Imajući u vidu da se radi o jednom predreferendumskom momentu kada ubrzo dolazi do referenduma o nezavisnosti", kaže Miljanić.

Analitičar Miljanić smatra da će se objavljivanje snimaka nastaviti, te da bi u zavisnosti od sadržaja tih razgovora, mogla da bude učinjena šteta aktuelnom državnom vrhu.

"Mislim da se na ovome neće zaustaviti i mislim da se lako može desiti da se 'tjera zec, a da izađe mečka'. Jer ovaj nivo dosada obavljenih razgovora ne može uzdrmati nomenklaturu na vlasti. Ali, nemojmo zaboraviti da je u kasnijem periodu došlo do pada državnih garancija u Kombinatu aluminijuma (čiji je tadašnji vlasnik bio Oleg Deripaska), nekih 300 miliona koji su zalutali između naših vlastodržaca i ruskih kupaca Kombinata aluminijuma i niz drugih stvari koje su vezane sa visokom korupcijom. Tako da se uopšte ne bih iznenadio da u nekom narednom periodu dođe do objavljivanja nekih krupnijih stvari koje bi bitno uzdrmale političku scenu u Crnoj Gori", ocjenjuje Miljanić.

Radio Slobodna Evropa bezuspješno je pokušao da dobije izjavu Milana Roćena, povodom snimaka njegovih navodnih telefonskih razgovora sa brojnim javnim ličnostima iz svijeta politike i biznisa, u periodu kada je bio ambasador Državne zajednice Srbija i Crna Gora u Moskvi.

Tako je propao naš pokušaj da nam Roćen iz prve ruke potvrdi ili demantuje autentičnost audio materijala, pošto nije odgovarao na naše telefonske pozive. Pitanja Roćenu nijesmo mogli da pošaljemo ni u pisanoj verziji, elektronskom poštom, jer njegove službene e-mail adrese nema na sajtu predsjednika Crne Gore, kod koga je angažovan kao savjetnik.

Bilo kako bilo, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista nijesu zabrinuti da bi objavljivanje povjerljivih razgovora Milana Roćena, koji je član predsjedništva DPS moglo da naudi ugledu te stranke i predsjednika Đukanovića lično. To za Radio Slobodna Evropa potvrđuje Ljuiđ Ljubo Škrelja, član parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu iz vladajuće partije.

"Tužilaštvo je otvorilo istragu po tom pitanju, tako da bi svaki moj komentar bio nekorektan i neproduktivan u tom pravcu. Neka svako radi svoj posao, da bi sve izašlo na svjetlo dana", prokomentarisao je Škrelja.

O tome može li da nasluti kome je u interesu da se ovako nešto objavljuje, a očigledno je da to sada dobija na dinamici, Škrelja je rekao:

"Neprovjerene informacije ne bi trebalo u normalnom društvu da budu u bilo čijem interesu. Ja ne smatram da je tu riječ o bilo kakvoj aferi, nego da je to samo pokušaj da se na raznorazne načine naudi Demokratskoj partiji socijalista, u nemogućnosti da to urade kako radi sav normalan svijet".​

A na pitanje da li strahuje ili ne kako će dalje da se odvija ovaj slučaj, Škrelja je odgovorio: "Ne, apsolutno nimalo, apsolutno".

U međuvremenu, audio snimci na kojima se navodno čuje Roćenov glas kako razgovora sa ličnostima iz svijeta politike i biznisa, poput moćnog ruskog tajkuna Olega Deripaske, povodi su za reagovanja opozicionih partija, koje u tome vide razmjere najnovije afere na političkoj sceni Crne Gore.

Ruski oligarh, Oleg Deripaska
Ruski oligarh, Oleg Deripaska

Tako se oglasio Građanski pokret URA, koji u saopštenju za javnost, a koje potpisuje šef medijskog tima Bojan Jevrić, konstatuje kako je "sramota i zastiđe za jednu državu da joj zvaničnu politiku kreira čovjek poput Milana Roćena".

Jevrić je pozvao udruženja novinara da oštro osude Roćenove neprimjerene riječi, a prije svega aktuelni uređivački tim RTCG-a da javno zahtijevaju izvinjenje za riječi Roćena upućene nacionalnom javnom servisu i njihovim kolegama.

Šef medijskog tima URA zaključuje da je Crnoj Gori potreban otklon od ljudi koje personifikuju Milan Roćen i Milo Đukanović i, kako je naveo, mnogi zvaničnici DPS-a, koji su "omča oko vrata moderne i evropske Crne Gore".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG