Dostupni linkovi

Crna Gora i RS formiraju ekspertni tim za hidroelektranu Buk Bijela


 Ekspertni tim Crne Gore i Republike Srpske će u narednih mjesec dana pregledati projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane Buk Bijela
Ekspertni tim Crne Gore i Republike Srpske će u narednih mjesec dana pregledati projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane Buk Bijela

"Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo", izjavio je povodom najave gradnje hidroelektrane Buk-Bijela državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danilo Mrdak.

Na njegovu inicijativu u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju održan je sastanak s ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem.

"Na sastanku je dogovoreno formiranje ekspertnog tima od sedam članova čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane Buk Bijela, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste", navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva nakon sastanka.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Projektom je predviđena gradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine na istočnoj granici BiH i Srbije, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Prema projektu "Gornja Drina", većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 odsto, a 49 odsto entitet RS.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije za koncesije riješi sporna pitanja između BiH i Republike Srpske nastala u vezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini.

Odluka od 16. jula donesena je na osnovu zahtjeva 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i bh. entiteta Republika Srpska zbog izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, koje RS planira graditi sa susjednom Srbijom na istočnoj granici BiH.

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine (BiH) još nije dobila zvaničnu odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj ovo tijelo treba riješiti spor između Republike Srpske (RS) i BiH oko izgradnje hidroelektrana na Drini koje zajednički grade RS i Srbija, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Milomir Amović, zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH za RSE kaže da još uvijek ne znaju šta je njihov posao, ali da će nakon što pogledaju i pročitaju odluku Ustavnog suda po njoj i postupiti.

"Jednostavno u ovom trenutku ne možemo ništa reći dok ne vidimo u kom smislu glasi ta odluka. Je li to neko zaduženje i na osnovu čega. Dok ne pročitamo ovaj akt, u ovom trenutku ne znamo kako i na koji način postupiti", rekao je Amović za RSE.

Ministrica Srebrenka Golić je izjavila da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja.

"U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele", izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči nakon sagledavanja kompletne dokumentacije i obići zajedno teren.

Mješoviti Holding Elektroprivreda Republike Srpske ustupio je na uvid tehničku dokumentaciju crnogorskoj delegaciji.

XS
SM
MD
LG