Dostupni linkovi

Žalba protiv BiH zbog hidroelektrane na rijeci Drini


Rijeka Drina, ilustracija

Protiv Bosne i Hercegovine je podnesena žalba zbog kršenja i izbjegavanja procedure o prekograničnoj procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje hidroelektrane (HE) Buk Bijela na rijeci Drini.

Žalbu su, Sekretarijatu ESPOO konvencije (Konvencija o prekograničnom uticaju na životnu sredinu) podnijeli Centar za životnu sredinu i Aarhus centar iz Bosne i Hercegovine zajedno sa organizacijama Green Home i Ozon iz Crne Gore (CG).

Aarhus centar je prošle godine osporavao ekološku dozvolu za taj projekat izdatu 2013. godine na osnovu stare studije uticaja na životnu sredinu, dodajući i da ona kao takva prestaje da važi, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Naglašavaju i da je istu dozvolu Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ponovo izdalo.

Izdavanjem nove ekološke dozvole na osnovu stare studije procjene uticaja na
životnu sredinu, bez sprovođenja novog postupka procjene, prekršena je
Međunarodna ESPOO konvencija ali i ugovor o uspostavi Energetske zajednice, čija je potpisnica i BiH, navodi se u saopštenju.

Ovim ugovorom su predviđene obaveze sprovođenja Direktiva EU koje ne daju
mogućnost korištenja stare studije o procjeni uticaja na životnu sredinu za novi
postupak izdavanja ekološke dozvole.

U saopštenju podsjećaju da je Izgradnja HE „Buk Bijela“ instalisane snage od 93 MW (megavata) planirana na rijeci Drini, na teritoriji Republike Srpske, dok bi se akumulacija planirane elektrane protezala uzvodno, sve do granice sa Crnom Gorom čime bi mogla ostvariti značajan negativni uticaj na ekosistem kanjona rijeke Tare, unutar Nacionalnog parka Durmitor.

XS
SM
MD
LG