Dostupni linkovi

Premijer Krivokapić: Rezolucija o Srebrenici je bila nepotrebna


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila nepotrebna, jer kako je rekao, produbljuje dalje podjele i sukobe u društvu.

Skupština Crne Gore je 17. juna usvojila Rezoluciju o genocidu kojoj se osuđuje negiranje ili relativizacija najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Jedan od razloga zbog kojeg premijer Krivokapić smatra Rezoluciju nepotrebnom je što, kako je napisao na Twitteru “ni u Bosni i Hercegovini nije usvojila takvu Rezolucija”, dodajući da iza zločina stoje pojedinci, a nikada narodi, te da on ima jednako poštovanje prema svim žrtvama.

Podsjetimo, zbog negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je početkom aprila predložio razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Njegova smjena je realizovana na skupštinskoj sjednici koja je održana istog dana kada je usvojena i Rezolucija o genocidu u Srebrenici 17. juna.

U reagovanju na izjavu premijera premijera Krivokapića, lider opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je na svom Twiter nalogu ocijenio da Krivokapić nije dorastao funkciji koju obavlja.

“Crnoj Gori je nepotrebno da ima ovakvog premijera. Zbog izjave o Srebrenici je predlozio razrješenje ministra, a sada smatra da je sve bilo nepotrebno. Nije dorastao državnoj funkciji. Nema podršku u Skupštini, a 'voli' da bude premijer”.

Rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je ubijeno preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Skupština Crne Gore Rezolucijom osuđuje izjave, postupke i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

XS
SM
MD
LG