Dostupni linkovi

MUP Crne Gore uskratio boravak i ulazak 28 stranih državljana


Crnogorska policija, ilustrativna fotografija
Crnogorska policija, ilustrativna fotografija

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) uskratili su boravak i zabranili ulazak u Crnu Goru za 28 stranih državljana koji su, kako navode, radili za interese stranih službi.

"Kroz operaciju koju je sprovela Agencija za nacionalnu bezbjednost predmeta lica su indicirana kao nosioci malignog uticaja sprovedenog za interese stranih službi", naveli su iz MUP.

Prehodno je iz tužilaštva potvrđeno hapšenje dva crnogorska državljanina.

Dvije osobe su uhapšene nakon pretresa stanova koje je policija sprovela na osnovu obavještenja Agencije za nacionalnu bezbjednost, pod sumnjom stvaranja kriminalne organizacije i špijunaža - potvrdio portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Policija je pretresla stanove po naredbi Višeg suda. Protiv ova dva lica podnijete su krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Izviđaj za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža je u toku, pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, 29 septembra proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na twiteru, odluka o njihovom protjerivanju iz Crne Gore je donijeta, zbog aktivnosti "koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Tokom prethodnih šest mjeseci pod istim obrazloženjem protjerano je šest ruskih diplomata.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori je na čitav događaj odgovorila zatvaranjem Konzularnog odjeljenja Ambasade na neodređeno vrijeme.

"Zbog neprijateljskih postupanja crnogorske vlasti protiv Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori obustavljen je rad konzularnog odjeljenja na neodređeno vrijeme," navodi se u saopštenju upućenom građanima Rusije koji žive u Crnoj Gori i koje Ambasada upućuje na konzulate u susjednim zemljama.

Protjerivanje ruskih diplomata se povezuje sa akcijom Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Specijalnog državnog tužilaštva u kojoj istražuju vezu crnogorskih i ruskih državljana sa obavještajnim službama Ruske Federacije.

Diplomatski odnosi između Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. godine, kada je Podgorica podržala sankcije Evropske unije uvedene Moskvi zbog aneksije Krima.

Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve i zbog invazije na Ukrajinu, zbog čega ju je Rusija označila kao "neprijateljsku državu".

XS
SM
MD
LG