Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora vodu radije uvozi nego što je proizvodi


Za prvih devet mjeseci odlilo se sedam i po miliona eura za kupovinu 33 i po miliona litara vode izvan Crne Gore

Iako crnogorske fabrike mogu da proizvedu 350 miliona litara flaširane vode, ukupna godišnja proizvodnja je svega 22 i po miliona litara što je svega 15-ak posto ukupnih kapaciteta. Istovremeno, domaće tržište je preplavljeno flaširanim vodama iz uvoza koji pokriva preko 60 posto ukupnih potreba Crne Gore.

Tokom prošle godine, u Crnoj Gori je ukupno proizvedeno 22 i po miliona litara flaširane vode. Podaci za ovu godinu će biti poznati tek po realizaciji završnih obračuna, ali se već sada zna da je uvoz još veći nego do sada.

Za prvih devet mjeseci odlilo se sedam i po miliona eura za kupovinu 33 i po miliona litara vode izvan Crne Gore, a istovremeno su proizvodnju zaustavile dvije domaće fabrike vode, od kojih je jedna jedini proizvođač gazirane mineralne vode u zemlji.

„Uočljivo je da trgovački i ugostiteljski sektori u Crnoj Gori ne daju odgovarajući tretman domaćim vodama koje bi trebalo da budu zastupljenije u prodavnicama i ugostiteljskim objektima, ne samo zato što je riječ o crnogorskim proizvodima, već zato što je riječ o zaista kvalitetnom i cijenovno konkurentnom proizvodu“, rekla je za RSE, sekretar Odbora za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Crne Gore, Lidija Rmuš.

U medijima su se, s vremena na vrijeme, pojavljivale pritužbe o postojanju nelojalne konkurencije na tržištu flaširane vode
U medijima su se, s vremena na vrijeme, pojavljivale pritužbe o postojanju nelojalne konkurencije na tržištu flaširane vode

„Materijalna ograničenost i usitnjenost proizvođača su osnovni razlozi za nemogućnost odgovarajuće promocije što zahtijeva naša voda. Osim toga, uspješan savremen tržišni nastup zahtijeva i raznovrsnu ponudu, na čemu bi naši proizvođači morali da rade“, dodaje.

Miro Perović, jedan od osnivača preduzeća Water group pod čijim okriljem posluje fabrika vode "Suza" kaže da je „Crna Gora potpisnica CEFTA sporazuma i da ovdje jednostavno postoji otvoreno takmičenje u kom učestvuju i giganti poput Koka Kole i mali proizvođači koji pokušavaju da nešto postignu bazirajući svoj rast na veoma malom i uskom tržištu“.

„Problem je nepristupačnost velikog dijela tržišta od možda i preko 30 posto. To su mali marketi koji nijesu dio velikih lanaca. Ove male trgovine moraju da imaju neke proizvode kao što je, primjera radi, Koka Kola, a njima mora da se plaća unaprijed. Ako se ja sa svojom vodom pojavim, kao domaći proizvođač, trgovci neće da plaćaju unaprijed i onda ostaje neizvjesno da li ću ja uopšte uspjeti da naplatim svoja potraživanja“, rekao je Perović.

U medijima su se, s vremena na vrijeme, pojavljivale pritužbe o postojanju nelojalne konkurencije na tržištu flaširane vode. Prema tim tvrdnjama, veliki međunarodni igrači uslovljavaju domaće trgovce i ugostitelje da, ako žele njihov glavni proizvod, moraju da kupe i njihovu flaširanu vodu.

Lidija Rmuš, iz Privredne komore Crne Gore kaže da „takve priče zaista postoje“.

„Međutim, još niko se nije zvanično žalio nekoj od agencija što je neophodno da bi se pokrenuo postupak“, kaže Rmuš.

Suosnivač Suze, Miro Perović kaže da velike kompanije u Crnoj Gori nastupaju sa širokom paletom proizvoda i imaju velik prostor za dodjelu gratisa na određene količine što može biti u obliku inventara, kao što su tende i suncobrani.

„To je za trgovce i ugostitelje primamljivo“, kaže Perović koji naglašava da je to ipak teško označiti kao nelojalnu konkurenciju.

„Međutim, nezainteresovanost države je jedan od najočiglednijih problema za industriju flaširane vode“, rekao je Perović koji podsjeća na česte izjave da „država ne može da se razvija samo na turizmu“.

„Ne postoji nijedan element podrške poljoprivrednoj proizvodnji kojoj industrija vode pripada. Hoteli sa pet zvjezdica se oslobađaju PDV-a, komunalija... a proizvođači na sjeveru to nemaju. U sedam fabrika vode je uloženo preko 20 miliona eura, tu su otvorena neka radna mjesta, a pola tih fabrika je sada u velikim problemima“, zaključio je Perović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG