Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanovićeva moć dobija zakonsku formu


"Moć i relevantnost ne zavisi od zakona, a ni od Ustava", poručio je Milo Đukanović.

Od kada je najavljeno usvajanje zakona o predsjedniku Crne Gore otvorena je dilema - da li će zakon o predsjedniku Crne Gore regulisati prava bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića kome je prestao mandat ili se tim zakonom formalizuje postojeća moć i uticaj novoizabranog predsjednika države Mila Đukanovića? Polemika o formalnoj ili neformalnoj moći aktuelnog predsjednika je nastavljena i u Skupštini Crne Gore, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o predsjedniku.

Prvi zakon o predsjedniku u istoriji Crne Gore se odnosi na prava i privilegije za bivšeg predsjednika i dužnosti, organizaciju aktivnosti i veze sa drugim institucijama aktuelnog predsjednika Crne Gore.

Bivši predsjednik Filip Vujanović će imati redovnu novčanu nadoknadu i kancelariju i počasni status bivšeg predsjednika. Novi predsjednik Milo Đukanović će, prema zakonu, moći da formira svoje savjete, komisije i radne grupe, kao stalna i privremena radna tijela.

"Predloženim rješenjima koja se odnose na prava predsjednika po prestanku funkcije imaju cilj da se iskaže puno poštovanje i državni odnos prema instituciji predsjednika Crne Gore, uvažavajući doprinos koji je dao vršeći funkciju predsjednika i doprinio ugledu Crne Gore u međunarodnoj i domaćoj javnosti i položaju Crne Gore u međunarodnim okvirima. Takođe, predloženim zakonom su uređena okvirna pitanja rada i rukovođenja službe predsjednika za vršenje stručnih, administrativnih poslova u vršenju funkcije i nadležnosti predsjednika", rekla je ministarka javne uprave Suzana Pribilović, predstavljajući zakon o predsjedniku.

Dio javnosti smatra da se omogućavanjem formiranja niza institucija u okviru predsjedničkog kabineta, na mala vrata uvodi polupredsjednički sistem u Crnoj Gori, odnosno da se formalizuje politička moć koju već ima aktuelni predsjednik Milo Đukanović.

Opozicione stranke su oštro protiv zakona o predsjedniku jer će, prema riječima poslanika Demokratskog fronta (DF) Jovana Vučurovića Đukanoviću, biti data prevelika moć.

"Ovim zakonom se želi postići nekoliko ciljeva. Onaj najvažniji odnosi se, da se na mala vrata uvede predsjednički sistem. Što prevedeno na crnogorske prilike znači - ozvaničiti diktaturu jednog čovjeka koji sa raznih pozicija, uz pomoć represivnog aparata tajne policije i organizovanog kriminala, nekontrolisano vlada Crnom Gorom već pune tri decenije", rekao je Vučurović.

Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) su ovu tezu ocijenili apsurdnom.

"Teza da Milo Đukanović želi da prigrabi mnogo više vlasti nego što mu to Ustav daje je apsurdna. Zaista me čudi od ljudi kojima je blisko pravo da kažu da neko želi zakonom da poništi ono što je Ustavna nadležnost predsjednika. Kvalitet predsjedničke funkcije je što je biran od naroda", istakao je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.

Crna Gora će zakonom o predsjedniku regulisati samo jednu od tri najviše državne institucije.

Naime, Crna Gora nema zakon o Skupštini, niti zakon o Vladi Crne Gore. Uz to zakonom o predsjedniku reguliše se status, prava i privilegije bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića koji je bio na čelu Crne Gore posljednjih petnaest godina. Međutim, Crna Gora je i prije Vujanovića imala predsjednike, ali se njihov status ovim zakonom ne reguliše.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić je insistirao da zakon obuhvati i ranije predsjednike te predložio da se aktuelni prijedlog zakona povuče iz procedure.

"Ja mogu voljeti ili ne voljeti Momira Bulatovića, Branka Kostića. U najboljem periodu Crne Gore, socijalističkom periodu, predsjednik je bio Veljko Milatović. On vam ne traži ni penziju, ne traži ni automobil, ali svi oni imaju to pravo, koji su živi i koji su bili predsjednici Crne Gore. Ako smo država, kako kaže većina u ovom parlamentu, punog državnog kontinuiteta, treba to da obezbijedi", rekao je Krivokapić.

Polemika o Vujanovićevim privilegijama i Đukanovićevim zakonskim mogućnostima je vođena i prvog dana najave zakona o predsjedniku. Predsjednik Đukanović je nedavno rekao da nema govora o tome da će zakon proširiti postojeća ovlašćenja.

"Vidio sam da su primijetili, oni koji su se baviti zakonom, kako je navodno velo opasna tendencija da se formira služba predsjednika koju će voditi generalni sekretar. To je kao da primijetite, da je opasna tendencija po stabilnost države to što postoji šef računovodstva u komunalnom preduzeću u Podgorici", istakao je Đukanović.

Milo Đukanović je takođe ranije konstatovao da moć i relevantnost ne zavisi od zakona, a ni od Ustava.

"Ne propisuje Ustav nečiju relevantnost. Svako nosi svoju relevantnost. Prema tome, možete biti i potpuno van državnih funkcija, a imati svoju relevantnost u javnom životu jedne zajednice", riječi su crnogorskog šefa države.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG