Dostupni linkovi

Pred istorijsku posjetu Crnoj Gori: Put ka Zapadu


Brzi uspon odnosa Crne Gore i SAD: Branko Lukovac
Brzi uspon odnosa Crne Gore i SAD: Branko Lukovac

Dolazak u Podgoricu drugog čovjeka najmoćnije svjetske sile, potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa (Mike Pence), događaj je koji će ostati zabilježen u diplomatskoj istoriji Crne Gore.

O izuzetnom značaju ove posjete govori više činjenica, među kojima je potvrda o konsolidaciji prozapadnog kursa Crne Gore. Njegov dolazak dovodi i premijere zemalja regiona na samit koji okuplja Američko-jadranska povelja.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Crne Gore, biće to do sada najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori, jer su pozivi za učešće upućeni liderima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji su uz Crnu Goru članice Američko-jadranske povelje, a uz njih će prisustvovati lideri država sa statusom posmatrača – Srbije, Kosova i Slovenije.

Posjeta potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori je višestruko značajna kako za samu zemlju, tako i za čitav region ocjenjuje bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Lukovac navodi da je posjeta Pensa potvrda brzog uspona odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Država od obnavljanja nezavisnosti.

"To je pokazatelj brzog uspona odnosa Crne Gore sa SAD-om. Taj uspon je dostigao najvišu tačku od nezavisnosti Crne Gore. Bilo bi realno očekivati da rezultat te posjete bude oživljavanje i političkog i ekonomskog plana razvoja odnosa Crne Gore i SAD-a, posebno u odnosu na američke firme koje bi bile zainteresovane za poslove u Crnoj Gori", ocjenjuje Lukovac.

Lukovac: Najviša tačka od nezavisnosti Crne Gore
Lukovac: Najviša tačka od nezavisnosti Crne Gore

Ovom posjetom i drugim aktivnostima, konsoliduje se pozicija Crne Gore i jača opredjeljenje Crne Gore ka zapadnim vrijednostima.

"Druga dimenizija se odnosi na jačenje i konsolidaciju položaja Crne Gore u ovim novim uslovima njenog članstva u NATO i odupiranja pritiscima Moskve da spriječi i poremeti opstanak Crne Gore u NATO. Taj proces možda nije završen jer se radi o globalnim odnosima i nastojanjima da se zadobije dominantan položaj u regionu Zapadnog Balkana. Mislim da je ta posjeta pokazatelj da Crna Gora jača u opredjeljenju za zapadni sistem vrijednosti i za odnose sa SAD-om i drugim zapadnim zemljama", kaže Lukovac.

Treća dimenzija ima regionalni aspekt kaže bivši šef crnogorske diplomatije.

"U čitavom regionu Balkana se odvija veliki rivalitet između, ne samo SAD-a i Rusije, već su tu i nove sile poput Kine i Turske koje imaju takođe interes i koje ulažu značajne napore u region Zapadnog Balkana. Prema tome, posjeta bi mogla da znači da su SAD spremne da doprinesu i pomognu zemljama Zapadnog Balkana da očuvaju svoj kurs prema Evropskoj uniji, prema NATO-u i da im pomogne u suprotstavljanju negativnim aspektima prisustva i uticaja drugih sila koje ne bi bile sretne sa takvim izborom zemalja Zapadnog Balkana", pojašnjava Branko Lukovac.

Tokom boravka u Crnoj Gori, američki zvaničnici će imati prvi stepen obezbjeđenja i o njihovoj bezbjednosti će, osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije, brinuti i američki bezbjednjaci koji su već stigli u Crnu Goru.

Pod prvim stepenom se podrazumijeva da se na trasi kretanja štićene ličnosti ne dozvoli da uđe nijedno vozilo i da sve bočne ulice moraju biti pokrivene.

Istovremeno, detalji o trasi čuvaju se u tajnosti.

Majk Pens stiže u Crnu Goru u utorak kasno popodne. Na podgoričkom aerodromu dočekaće ga crnogorski premijer Duško Marković sa suprugom.

Poslije ceremonije, Marković će biti domaćin svečane večere u čast američkog potpredsjednika, kojoj će prisustvovati i predsjednici države i Skupštine, Filip Vujanović i Ivan Brajović, te šef diplomatije i ministar odbrane, Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG