Dostupni linkovi

Tortura crnogorske policije pred kamerama


Policijska tortura nad građanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Video snimak još jedne policijske torture nad građanima koji nisu pružali nikakav otpor, osvanuo je u svim crnogorskim medijima zahvaljujući Građanskom pokretu URA, koji je snimak sa nadzornih kamera dostavio medijima.

Na ovom video snimku, čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, zabilježene su scene u kojima policajci prilikom racije udaraju građane koji su prethodno onesposobljeni.

Na snimku se jasno vidi prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika prilikom racije u Ulcinju u junu 2017. godine. Nad građanima koji nisu pružali otpor, a prema dostavljenom snimku sa nadzornih kamera, policijski službenici su ih udarali šakama po tijelu, šutirali i vukli za kosu i to nakon što su ih onesposobili.

Građanski pokret URA navodi da su tu akciju policije u Ulcinju predvodili dva policijska komandira koji i danas rade u Upravi policije, te ova politička partija zahtijeva njihovo razrješenje i sankcionisanje.

Radi se o slučaju o kome se govorilo i u Skupštini Crne Gore, a aktuelizovao ga je poslanik albanske partije Forca Genci Nimanbegu, koji za RSE kaže da je takav slučaj torture nezabilježen u Ulcinju.

"To je ekstreman slučaj koji je nezapamćen u našem gradu. Pod izgovorom da je policija jurila bezbjednosno interesantna lica, evidentno je bilo da su građani bili maltretirani od strane pojedinaca iz Posebne jedinice policije. Iako su tadašnji čelnici policije tada govorili da će utvrditi odgovornost, nije bilo istrage. Da nije bilo inicijative i tužbe oštećenih lica i danas bi se to zataškalo. Kako sud nije prihvatio sporazum o priznanju krivice, cijenim da su, ipak na neki način, državni organi podigli nivo gledanja na ljudska prava. Iako se postupak odvija poslije godinu dana, ipak, kako kažu, pravda je spora ali u ovom slučaju, izgleda, će biti dostižna", ističe Nimanbegu.

Protiv trojice policajaca je zbog zlostavljanja pokrenut sudski postupak. Policajci su sa tužilaštvom postigli prethodno sporazum o priznanju krivice u zamjenu za uslovnu kaznu.

Međutim, prema posljednjim informacijama, to priznanje krivice je odbacilo vijeće ulcinjskog Osnovnog suda na zahtjev advokata oštećenih građana.

Komentarišući slučaj torture, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković ocjenjuje da ovakvi slučajevi urušavaju kredibilitet crnogorske policije, ali da je i veći problem što policajci nisu u početku priznavali izvršenje krivičnih djela.

"Ono što primarno dolazi do izražaja jeste odsustvo odgovornosti. Prosto je neprihvatljivo i mislim da potpuno urušava kredibilitet crnogorske policije i reformska nastojanja ministra unutrašnjih poslova Nuhodžića (Mevludin), činjenica da policijski službenici u svim iskazima koje su dali pred svojim starješinama nisu na bilo koji način priznali izvršenje, ne samo krivičnog djela, nego bilo kojeg drugog djela", objašnjava Zeković.

"I što je još važnije", dodaje Aleksandar Zeković, "nadležni komandir je dao mišljenje da su svi, koji su primjenjivali ovlašćenja kritične noći, to radili na zakonit način i da je primjena sredstava prinude bila osnovana".

"Tek kasnije se sklapa Sporazum o priznanju krivice sa tužiocem i na veliko iznenađenje, vjerujem svih u Ministarstvu unutrašnjih poslova a posebno nas u Savjetu za građansku kontrolu rada policije, pojavljuje se podatak da su trojica policijskih službenika priznali ne jedno nego više krivičnih djela i sklopili sporazum da budu uslovno osuđeni što svakako nije pravilna satisfakcija niti to zadovoljava koncept pravičnosti", kaže Aleksandar Zeković ocjenjujući da je veliki problem u tome što satisfakciju za pretrpljenu torturu mogu dobiti samo oni građani koji imaju neku vrstu sreće da je policijsku torturu nad njima snimila kamera.

"Ono što ukazuje na kompletne slabosti nadzora nad crnogorskom policijom jeste da samo slučajevi koji su dokumentovani video zapisom na neki način dobijaju odgovarajući epilog. A brojni slučajevi i oni koji nisu bili u prilici da na taj način dokumentuju prosto ne mogu da dobiju određenu satisfakciju. Pri tom, moramo imati u vodu da zakon zabranjuje snimanje policijskih službenika na bilo koji način. I to je tema o kojoj bi trebalo diskutovati, kao i o mogućnost da policijski službenici budu opremljeni kamerama", ocjenjuje Zeković.

Na pitanje kako spriječiti slučajeve torture, poslanik Genci Nimanbegu kaže: "Sigurno da unutar samog policijskog rukovodstva i Uprave policije mora se puno raditi".

"Policajci moraju biti svjesni da prošla vremena moraju ostati iza njih, da policija mora uvijek biti u službi građana, a trebalo bi i da lokalna policija bude više angažovana u sličnim slučajevima", pojašnjava Nimanbegu.

U posljednjih nekoliko godina objavljeno je više snimaka policijske brutalnosti. Među njima je najbrutalnije bilo premlaćivanje bokserskog menadžera Mija Martinovića nakon protesta opozicionog Demokratskog fronta 2015. godine.


Početkom 2018. godine kamere su zabilježile torturu policije nad dvojicom mladića u centru Podgorice.

Policijsko premlaćivanje mladića u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Nakon objavljivanja najnovijeg snimka policijske torture prilikom prošlogodišnje racije u Ulcinju, oglasila se Uprava policije saopštenjem u kome se, između ostalog, kaže da je policija tada postupila po pritužbi advokata oštećenih lica i uzela izjave od policijskih službenika koji su te večeri vršili raciju u ugostiteljskom objektu u Ulcinju.

"O svemu je upoznat nadležni tužilac koji je podigao optužni predlog protiv tri policijska službenika zbog sumnje da su počinila krivično djelo zlostavljanje. S obzirom da je ovaj predmet u fazi sudskog postupka, prema njemu ćemo se odrediti nakon završetka postupka na način što ćemo postupiti u skladu sa konačnom odlukom suda koji odlučuje u ovom predmetu", rečeno je u saopštenju Uprave policije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG