Dostupni linkovi

Policijska tortura, problem Crne Gore


Policijsko premlaćivanje mladića u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Petorica pripadnika crnogorske interventne jedinice koji su pretukli trojicu mladića u Podgorici, uhapšeni su po nalogu državnog tužioca zbog sumnje da su počinili kivično djelo zlostavljanja. Iz Tužilaštva je saopšteno da su "preduzete hitne radnje u cilju prikupljanja dokaza i podataka značajnih za rasvjetljavanje događaja" koji je šokirao cjelokupnu crnogorsku javnost kada je objavljen video snimak brutalnosti policajaca nad mladićima koji nisu pružali nikakav otpor.

Bacanje na pločnik, udaranje glavom o zid, pesničenje i šamari bili su dio torture crnogorskih policajaca nad trojicom mladića u centru Podgorice koji, prema objavljenom snimku, ni u jednom trenutku nisu pružali bilo kakav otpor.

Snimak anonimnog autora koji pokazuje svu brutalnost pripadnika interventne policijske jedinice naišao je na opštu osudu javnosti, a objavljen je posredstvom Savjeta za civilnu kontrolu rada policije.

Odmah nakon objavljenog snimka, reagovali su Uprava policije, direktor policije Slavko Stojanović, koji je naložio smjenu šefa Interventne jedinice Milana Radusinovića zbog objektivne odgovornosti, a ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je uputio zahtjev unutrašnjoj kontroli da ispita slučaj.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković pozdravlja početne aktivnosti i reakcije menadžmenta policije, kao što je utvrđivanje objektivne odgovornosti i proces suspenzije policijaca.

Zeković kaže za Radio Slobodna Evropa da je ovaj događaj dodatno urušio integritet policije, te očekuje suspenziju i da se povedu adekvatni postupci i da se ne pokušava sa karikiranjem istrage.

"Od ključne važnosti je da policijski službenici budu suspendovani. To je važna interna poruka unutar policijske organizacije. To ne smije biti karikirano na bilo koji način. Za nas je najbitnije da donosioci odluka, prije svih u Vladi, prepoznaju taj problem, ne samo kao jedan incident nego da je ovo, u stvari, reper, pokazatelj stanja policijskog integriteta", kaže Zeković.

Kako je objavio dio crnogorskih medija, radi se o policajcima koji su završili Policijsku akademiju u Danilovgradu, a među kojima je jedan koji je svojevremeno bio proglašen za najboljeg polaznika generacije Policijske akademije.

U oštrim osudama policijske torture nad građanima se ocjenjuje da je to postao sistemski problem zbog nekažnjivosti policijskih službenika u prethodnim slučajevima torture.

Kada se govori o nekažnjivosti prije svega se misli na brutalno premlaćivanje bokserskog menadžera Milorada Martinovića iz 2015. godine u vrijeme demonstracija opozicionog Demokratskog fronta.


Zahvaljujući snimku anonimnog autora, javnost je vidjela da više od 20 pripadnika specijalne jedinice tuče Martinovića i uništava palicama njegov automobil.

Epilog ovog slučaja je: opstrukcija istrage, zavjet ćutanja i solidarnost policijskih službenika uticali su da izostane identifikacija odgovornih za brutalnost, već dvije godine se sudi samo dvojici specijalaca zbog mučenja Martinovića iako je batinaša bilo mnogo više; komandant specijalaca Radosav Lješković je osuđen na svega pet mjeseci zatvora od čega je većinu proveo u bolnici u Brezoviku i ovih dana treba da se vrati u policijsku službu.

Uspomene na nasilne demonstracije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Aleksandar Zeković potvrđuje da je najnovija tortura posljedica ranije nekažnjivosti policijskih službenika.

"Poruka je da je u ranijim slučajevima izostala reakcija čelnika policijske organizacije i Ministarstva unutrašnjih poslova i zato danas registrujemo ovakve posljedice. Da su policijski službenici bili upoznati i da su bili svjesni situacije da je njihovo neprofesionalno ponašanje kažnjivo, oni ne bi ovako nešto radili. Uvijek se računa na to da će se na neki način stvari politički, stranački ili kroz neki drugi centar moći, riješiti", kaže Zeković.

Upravo zbog ranijeg nekažnjavanja prekoračenja ovlašćenja policije, veoma brzo djelovanje vrha policije u najnovijem slučaju torture službenika prema građanima se od dijela javnosti kvalifikuje licemjernim.

U saopštenju Akcije za ljudska prava se navodi da su "očigledno pripadnici policije ohrabreni na zloupotrebu prinude jer je izostala bilo kakva odgovornost službenika policije na masovnu torturu 2015. godine".

Da su integritet policije i povjerenje građana u policiju narušeni, član Savjeta za kontrolu rada policije Saša Zeković dokumentuje činjenicom da se za policijske brutalnosti saznalo isključivo zahvaljujući anonimnim snimcima građana.

U civilizovanim zemljama bi slučajeve torture prijavili sami policijski službenici ocjenjuje Zeković.

"Da nije bilo snimka, za ovaj incident se uopšte ne bi znalo. I to već dovodi u pitanje integritet policijskih službenika i policijskih starješina koji su tolerisali takav događaj i nisu namjeravali da ga prijave pretpostavljenim starješinama, niti da o tome obavijeste druge nadležne organe. Upravo je to ključni problem crnogorske policije, ta neprihvatljiva solidarnost i taj neprihvatljivi kod ćutanja", pojašnjava član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG