Dostupni linkovi

Policija se povukla iz Tuzi, ugostiteljski objekti nastavili sa radom


Crna Gora: Građani spriječili policiju da zatvori lokale
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Crnogorska policija se u četvrtak (25. Februar), kasno popodne povukla iz opštine Tuzi, kao i okupljeni građani. Saobraćaj je normalizovan a ugostiteljski objekti nastavili su sa radom.

Tri osobe uhapšene su u Tuzima, zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici. Sva tri hapšenja vezana su za kontrolu rada ugostiteljskih objekata koji su bili otvoreni i pored zabrane rada koju su propisivale dodatne epidemiološke mjere za Tuzi.

Uprava policije podnijela je krivične prijave protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije u tom gradu i policajca zbog krivičnog djela pozivanja na otpor.

Lokalna zajednica te opštine je protestovala zbog odluke državnih zdravstvenih vlasti od 24. februara o nametanju dodatnih epidemioloških mjera koje su uključivale i zatvaranje lokala. Policija je u ranim satima neuspješno pokušala da zatvori ugostiteljske objekte, pošto su ih spriječili okupljeni građani koji su blokirali saobraćaj.

Predsjednik Tuzi Nik Đeljošaj izjavio je da mjere diskriminatorne, da nijesu propisane u cilju sprječavanja širenja zaraze korona virusa, već da su osveta zbog isticanje albanske zastave povodom dana državnosti Kosova 17. februara.

Građane Tuzi, opštine udaljene desetak kilometra od glavnog grada Podgorice, koju dominantno naseljavaju Abanci, podržali su funkcioneri albanskih nacionalnih partija iz Ulcinja, grada na krajnjem jugu zemlje. Podršku protestu uputile su sve opozicione partije.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj (u sredini) na okupu građana u Tuzima (25. februar)
Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj (u sredini) na okupu građana u Tuzima (25. februar)

Razgovori na klackalici čitavog dana

U kasnim popodnevnim satima predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj se u zgradi Vlade Crne Gore sastao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović. Nakon dvočasovnog sastanka, Đeljošaj nije želio da novinarima otkriva sadržaj razgovora, niti da li je bilo pomaka u razrješavanju situaciju u Tuzima gdje je zbog pooštravanja epidemioloških mjera došlo do protesta i blokade saobraćajnica.

“Dugo smo analizirali (epidemiološke) mjere, u detalje objasnili situaciju u Tuzima i nastavljamo konsultacije sa Vladom”, rekao je kratko Đeljošaj nakon sastanka u Vladi, odbijajući da odgovara na pitanja novinara.

Ranije premijer Zdravko Krivokapić otkazao je dolazak u Tuzi i zakazani susret sa Đeljošajem.

"Premijer me je nazvao na telefon i samo obavijestio da neće doći da razgovara sa predstavnicima Opštine Tuzi, niti sa građanima. Nije ostavio prostora, niti jednu rečenicu da kažem, već je prekinuo vezu. Ništa nije objasnio, samo je rekao - 'Neću da dođem'. Mislim da je to neodgovorno ponašanje", naveo je Đeljošaj.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i vicepremijer Drritan Abazović na pres konferenciji u Vladi Crne Gore 18. decembra 2020.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i vicepremijer Drritan Abazović na pres konferenciji u Vladi Crne Gore 18. decembra 2020.

U međuvremenu, Krivokapić je u video poruci pojasnio zašto nije došao ocijenjujući da događaji u Tuzima "ne služi na čast nikome", a da institucije moraju da funkcionišu na cijeloj teritoriji države

"Ne želim da optužujem bilo koga za ovu aktivnost ali indikativno je da gospodin Đeljošaj htio da ovaj zdravstveni problem prevede u politički. Ako bi građani Podgorice posjetili ugostiteljske objekte u Tuzima ili Danilovgradu onda bi podgorička bolnica bila puna građana te dvije opštine. Da se to ne bi desilo mi smo se odlučili za mjere koje nisu ekonomske, niti političke, nego isključivo zdravstvene", rekao je Krivokapić, navodeći da se odlučio da ne dolazi u Tuzi "jer se radi o političkoj predstavi".

"Ova Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju jer niko ne može biti jači od države", poručio je premijer Krivokapić.

Nekoliko sati ranije Vlada Crne Gore se oglasila na Twitteru drugačijom porukom, potvrđujući da je spremna da odmah razgovara sa predsjednikom Opštine Tuzi.

"Povodom novonastale situacije u Opštini Tuzi i nepoštovanja važećih epidemioloških mjera, kojima se obezbeđuje zdravlje građana Tuzi i cijele Crne Gore, Vlada je spremna da odmah sjedne za sto sa Đeljošajem i riješi nastali problem. Interes države i građana mora biti ispred svih drugih interesa, a nijedan pojedinac nije i neće biti jači od države", navedeno je na Twitter nalogu Vlade.

Podrška albanskih i opozicionih partija

Sa premijerom Zdravkom Krivokapićem je razgovarao i poslanik Albanske liste u crnogorskom parlamentu Genci Nimanbegu koji je prenio zabrinutost za situaciju u Tuzima, stvorenu odlukom Ministarstva zdravlja.

"Nedostatak dijaloga koji je pratio ovu odluku o zatvaranju lokala u Tuzima ne treba da bude razlog nedostatka direktne komunikacije između Vlade i opštine. Apelujem da se ovaj problem riješi urgentno", naveo je Nimanbegu.

Luiđ Škrelja, poslanik opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), partije predsjednika države Mila Đukanovića, izjavio je da Đeljošaj opravdano brani interese svojih građana.

"Mirno, staloženo i dostojanstveno do dogovora, kako Vam i dolikuje građani Malesije", naveo je Škrelja na Facebooku.

Đeljošaj je pozvao i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da dođe u Tuzi, ali se Abazović nije oglašavao.

Okupljeni građani blokirali su bulevar prema Podgorici, Tuzi 25 februara 2021
Okupljeni građani blokirali su bulevar prema Podgorici, Tuzi 25 februara 2021

Šta je po Djeljošaju uzrok donijetih mjera?

Đeljošaj smatra da su stvarni razlozi politički a ne epidemiološki.

"Zatvaraju Tuzi da Podgoričani ne dolaze ovamo da piju kafu umjesto njima da zabrane. A ovo što pokušavaju da nas prepadnu policijom i Tužilaštvom su mehanizmi i možda negdje mogu da se sprovedu ali ovdje ne mogu", naveo je on.

U Tuzima je evidentirano 95 inficiranih korona virusom i nalaze se u takozvanoj zelenoj zoni sa najmanjim brojem inficiranih, u kojima epidemija nije u porastu. Susjedna Podgorica sa preko 3.200 inficiranih je u crvenoj zoni i gdje su na snazi stroge mjere.

Prema njegovim riječima, Podgorica dnevno bilježi 300 zaraženih dnevno a Tuzi po dvoje troje.

"Ugostiteljski objekti u Tuzima rade. Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi sam tu naredbu donio. U prvoj smo grupi (zelenoj) koju je napravio Institut za javno zdravlje. Riječ je o diskriminaciji jer nijedna opština iz grupe jedan tabele Instituta za javno zdravlje nije zatvorena, samo Tuzi", poručio je Đeljošaj

On je optužio premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da sprovode odmazdu nad Tuzima, jer ih je prozvao što nisu čestitali dan državnosti Kosova..

"Ali ovo je direktna osveta i premijera i potpredsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića Osveta zbog isticanja zastave", dodao je Đeljošaj misleći na događaj u kome je istakao zastave Kosova i Albanije na Dan državnosti Kosova 17. februara.

Disciplinom u Tuzima ugašeno žarište epidemije u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Tužilaštvo najavilo radnje

Oglasilo se i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici koje je saopštilo da je formiralo predmet povodom izjave Nika Đeljošaja, te utvrđuje "postajanje osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo pozivanje na otpor ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti".

Opština Tuzi u Crnoj Gori je bila u karantinu od 24. marta do 14. aprila 2020. Oštre mjere su urodile plodom, broj inficiranih je bitno pao, a Tuzi su bili jedan od primjera efikasnosti mjera na suzbijanju širenja virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG