Dostupni linkovi

Pooštravanje epidemioloških mjera u Crnoj Gori


Podgorica, 23. decembar 2020.
Podgorica, 23. decembar 2020.

Ugostiteljski objekti u Baru, Tuzima i Danilovgradu od sjutra, 25. februara, biće zatvoreni a zabranjuje se i prodaja kafe za ponijeti, saopšteno je u srijedu, 24. februara, na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ove mjere od ranije važe i za ostale primorske gradove u Crnoj Gori, kao i za Nikšić i Cetinje.

Prema novim mjerama zabranjuju se rekreativne aktivnosti na otvorenim, javnim mjestima, što se odnosi i na zabranu rada panoramskog točka, vrteški, luna parkova.

Na činjenicu da se pooštrene mjere odnose i na opštinu Tuzi reagovao je predsjednik Opštine Nik Đelošaj porućivši da su Tuzi u prvoj grupi opština kao zelena zona:

Nećemo dozvoliti da neko sprovodi neznanje nad našom privredom", napisao je Đeljošaj, na Fejsbuku i dodao da je sramno da on kao predsjednik opštine o novim mjerama saznaje putem medija .

"Ovo poniženje nećemo dozvoliti! Reagujte i izmijenite hitno, ili ćete imati kontrareakciju i organizovanje opštine da zaštiti našu privredu", poručio je Đeljošaj.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je trenutna epidemilloška situacija u Crnoj Gori složena kao i da zabrinjava broj preminulih od posljedica bolesti COVID-19.

Negativan PCR test biće potreban za putnike koji dolaze iz San Marina, Luksemburga, Andore, Slovačke, Bugarske i Bocvane, osim za crnogorske državljene i osobe koje imaju prebivalište u Crnoj Gori.

Prema riječima Galića u Crnu Goru trenutno ne dolazi veliki broj turista koji bi mogli da ugroze zdravlje građana.

„Ipak, njihov dolazak ima ekonomski uticaj. Tražili smo da bude priložen PCR test, ali svjesni smo da on ništa ne može da nam kaže, on je potvrda da ta osoba nije zaražena tri dana, ništa više od toga”, kazao je Galić.

U Crnoj Gori u poslednja 24 sata registrovano je 643 novih slučajeva infekcije virusom korona a sedmro ih je preminulo. Ukupan broj trenutno inficiranih u Crnoj Gori iznosi 8.471, a od početka pandemije preminulo je 976 osoba.

Crna Gora ima najveći broj inficiranih od virusa korona na 100.000 stanovnika u regionu.

XS
SM
MD
LG