Dostupni linkovi

Crna Gora ostaje u Partnerstvu otvorenih vlada


Na korak od isključenja iz Partnerstva otvorenih vlada Crna Gora nije došla preko noći
Na korak od isključenja iz Partnerstva otvorenih vlada Crna Gora nije došla preko noći

Iako je članica međunarodne inicijative Partnerstvo otvorenih vlada (OGP) od 2012., Crna Gora je neaktivna već skoro četiri godine. Dugotrajna pasivnost joj je pribavila zvaničan status neaktivne članice, što je samo jedan korak od isključenja iz te organizacije.

Međutim, do isključenja Crne Gore iz Partnerstva otvorenih vlada ipak neće doći.

„Predstavnici Vlade Crne Gore i delegacija Upravnog odbora Partnerstva za otvorenu upravu (POV) saglasili su se u Podgorici o narednim koracima koje Crna Gora treba da preduzme u ovoj međunarodnoj inicijativi do kraja godine“, navodi se u Vladinom saopštenju objavljenm po okončanju sastanka.

„Delegaciji OGP-a je predočena puna posvećenost Crne Gore ciljevima ove međunarodne inicijative koja podrazumijeva unapređenje transparentnosti javne uprave, jačanja uloge civilnog društva i građana u kreiranju javnih politika, borbi protiv korupcije, korišćenju novih tehnologija za jačanje upravljanja i drugo. Dogovoreni koraci podrazumijevaju nastavak konsultacija sa civilnim sektorom kako bi do kraja godine bio usvojen Akcioni plan“, kaže se u saopštenju.

Ovakav epilog sastanka održanog u srijedu, 13. juna, je otklonio neizvjesnost u vezi sa opstankom Crne Gore u ovoj globalnoj inicijativi, koji je doveden u pitanje prošle godine kada je zbog neispunjavanja obaveza Crna Gora dobila zvaničan status neaktivne članice.

U nevladinoj organizaciji MANS, koja je od početka bila veoma zainteresovana za aktivnosti i procese u okviru POV kažu da zbog postojećeg nivoa transparentnosti aktivnosti i donošenja odluka od strane Vlade Crne Gore, postoji ogroman prostor za unapređenje.

Rad Vlade i proces donošenja odluka zahtjeva ozbiljnu reviziju: Dejan Milovac
Rad Vlade i proces donošenja odluka zahtjeva ozbiljnu reviziju: Dejan Milovac

„Nažalost, ono što se sada dešava su upozorenja od strane Partnerstva otvorenih vlada da crnogorska Vlada nije dovoljno radila da bi zadržala članstvo u toj organizaciji“, rekao je za naš program, zamjenik direkora MANS-a, Dejan Milovac koji smatra da „rad Vlade i proces donošenja odluka zahtjeva ozbiljnu reviziju.

„U Crnoj Gori imamo jedinstvenu situaciju da građani, civilni sektor i mediji ne mogu znati ništa o odlukama koje Vlada razmatra i usvaja“, kaže Milovac.

Inače, partnerstvo otvorenih vlada je međunarodna inicijativa koju je 2011. pokrenuo tadašnji predsjednik SAD, Barak Obama.

Njen cilj je unapređenje transparentnosti vlada, borbe protiv korupcije, snaženje uticaja građana i stavljanje novih tehnologija u službu jačanja državne uprave.

Ovoj globalnoj inicijativi sa sjedištem u Vašingtonu pridružilo se 75 zemalja svijeta među kojima su SAD, najznačajnije države zapadne Evrope, ali i zemlje regiona zapadnog Balkana.

Na korak od isključenja iz Partnerstva otvorenih vlada, Crna Gora nije došla preko noći.

Prije godinu dana, Upravni odbor POV je pozdravio Vladinu posvećenost ponovnom aktiviranju u Inicijativi koja je iskazana u pismu premijera Duška Markovića od juna prošle godine koje ipak nije bilo dovoljno da Crna Gora izbjegne zvaničan status neaktivne članice koji je stekla samo sedam dana nakon toga.

Otprilike u isto vrijeme prošle godine, koordinator Vladinog Operativnog tima POV, Srđan Kusovac je za naš Radio rekao da je do 30. juna 2017. trebalo usvojiti akcioni plan.

„Očekujem da će u narednih petnaestak – dvadeset dana on biti formalno utvrđen i upućen Vladi, tako da će Crna Gora nastaviti aktivnosti u Partnerstvu za otvorenu upravu“, rekao je tada Kusovac.

Od tada je prošla godina, a za usvajanje akcionog plana sada je određen novi rok od šest mjeseci.

Zamjenik direktora MANS-a, Dejan Milovac smatra da bi s obzirom da se Crna Gora nalazi u završnoj fazi procesa integracije u Evropsku uniju koja neprestano ukazuje na potrebu ustanovljavanja vladavine prava i konkretne borbe protiv korupcije bilo prirodno da Vlada unapređuje transparentnost javne uprave, a da se u Crnoj Gori događa upravo suprotno.

„Lični interesi pojedinaca u samom vrhu Vlade, za održavanje statusa quo, za održavanje jedne korupcionaške rente koja je u mnogome oštetila državne resurse Crne Gore su ključni razlozi za „pomiješane signale“ kada se radi o raspoloženju za evro-integracije.

Usvajamo zakone harmonizovane sa EU i implementiramo samo „kozmetičke“ reforme čime se stvara slika o evropskom opredjeljenju“, rekao je Milovac naglasivši da se upravo na primjerima odnosa prema Partnerstvu otvorenih Vlada i uništavanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama gradi prava, realna slika o tome – ko je u Vladi zaista opredjeljen za EU, a kome taj proces zadire direktno u privatne interese.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG