Dostupni linkovi

Hapšenje u Nikšiću zbog skrnavljenja spomenika Ljubu Čupiću


Čedomir Ljubo Čupić, narodni heroj postao je posthumno, ukazom Josipa Broza Tita, 1953. godine.
Čedomir Ljubo Čupić, narodni heroj postao je posthumno, ukazom Josipa Broza Tita, 1953. godine.

Crnogorska policija je identifikovala i privela muškaraca (M.l) koji je u Nikšiću oskrnavio spomenik narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Ljubu Čupiću u samom centru grada.

Policija je reagovala kada je na društvenim mrežama objavljen snimak na kome nepoznata osoba prilazi spomeniku i urinira po njemu. Snimak je izazvao niz negativnih reakcija kako od građana na društvenim mrežama tako i od strane političara.

Opozicione stranke zahtijevaju da počinilac bude najstrože kažnjen uz konstataciju da je skrnavljenje spomenika narodnom heroju posljedica političke aktuelne vlasti u Crnoj Gori.

Reagovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je pozvao nadležne organe na odlučnu i adekvatnu akciju: "To je najbjelodaniji izraz povampirenja četničke ideologije koje podstiče nova parlamentarna većina".

Saopštavajući da očekuje da državni organi odlučno reaguju Đukanović je poručio: "U protivnom, znaćemo šta nam je činiti i kako da odbranimo naše revolucionarno nasljeđe i najvrednije istorijske vrijednosti savremenog crnogorskog društva".

Na ovaj dio poruke Đukanovića reagovao je premijer Zdravko Krivokapić koji je upozorio predsjednika Crne Gore.

"Pozivam predsjednika države ili da vodi računa da ne izgovara riječi koje zvuče kao poziv na rušenje ustavnog i državnog poretka, a ukoliko on sam od toga konačno ne odustane, onda ću ja pozvati Državno tužilaštvo da reaguje na te prijetnje", poručio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je ujedno osudio "besprizoran čin skrnavljenja spomenika" jednom od najvećih antifašističkih junaka i simbola otpora".

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je pozdravio akciju nadležnih koji su otkrili počinioca.

“Primitivizam, ekstremizam, kriminal, korupciju, moramo pobjeđivati na svakom koraku, jer ogromna većina građana Crne Gore želi umjerenu, pomirenu, pristojnu, evropsku i građanski jaku Crnu Goru”, poručio je Bečić.

Nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma i državni sekretar za kontrolu rada policije Rade Milošević je pohvalio brzu reakciju policije na identifikovanju i privođenju vinovnika skrnavljenja spomenika i istakao da taj slučaj zaslužuje najrigorozniju kaznu.

Najoštrije je reagovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova osuđujući skrnavljenje spomenika.

"Na najprizemniji način vrijeđaju se antifašistička i ljudska uvjerenja i osjećanja svih koji poštuju Crnu Goru i njene heroje. Za ovakav gnusan čin opravdanja nema i počinioci moraju biti adekvatno sankcionisani", saopšteno je iz MUP-a.

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković osudio je skrnavljenje simbola antifašističkog otpora, ocjenjujući da se radi o "izolovanom činu pojedinca nastalom kao posljedica mržnje i podjela koje je generisala bivša vlast".

Udruženje boraca i antifašista Nikšića je najavilo okupljanje na Trgu slobode, kod spomenika Ljubu Čupiću u Nikšiću, kako bi skrenuli pažnju na potrebu za odbranom tog, ali i drugih spomen-obilježja širom Crne Gore.

XS
SM
MD
LG