Dostupni linkovi

Crna Gora pred vratima NATO


Marković: Članstvo u NATO najveći vanjskopolitički uspjeh Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Crnogorski zvaničnici pozdravljaju odluku Senata SAD koji je sinoć velikom većinom ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Od opozicionih partija koje se protive članstvu države u Alijansi do sada se oglasila samo Socijalistička narodna partija.

Potvrđivanje Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu premašilo je očekivanja Vlade Crne Gore. To je, tokom prvog Premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, poručio prvi čovjek izvršne vlasti Duško Marković.

"Što se tiče američke ratifikacije, mi nijesmo imali dileme hoće li nas podržati strateški partner i saveznik. Te dileme su vještački stvarane. Mi nijesmo ispoljavali nervozu povodom toga. Ratifikacija će biti okončana do sastanka šefova vlada i Alijanse u Briselu u maju", naglasio je Marković.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, na početku premijerskog sata, svim građankama i građanima je čestitao ratifikaciju crnogorskog Protokola u Senatu.

"Očekujem vrlo brzo ratifikaciju u Španiji, a brzo i u našem parlamentu", saopštio je Brajović.

Ratifikacija će biti okončana do sastanka šefova vlada i Alijanse u Briselu u maju, naglasio je Marković
Ratifikacija će biti okončana do sastanka šefova vlada i Alijanse u Briselu u maju, naglasio je Marković


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović saopštio je da je usvajanjem crnogorskog protokola u Senatu SAD-a iskazano priznanje uspješnosti integracione državne politike Crne Gore, koja ima posebnu važnost za ukupni razvoj Crne Gore, njenu bezbjednost, ali i doprinos stabilnosti regiona.

Iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) pozvali su predsjednika države Filipa Vujanovića da ispuni javno datu riječ i raspiše referendum na kojem bi građani odlučili o članstvu Crne Gore u NATO-u.

Portparol SNP-a Snežana Kaluđerović ponovila je da se ta opoziciona partija protivi članstvu u NATO.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kao jedan od najglasnijih čelnika Demokratskog fronta (DF) – opozicione grupacije koja se oštro protivi članstvu u NATO, kazao je da je ratifikacija Protokola u Senatu SAD-a uvod u aneksiju Crne Gore od strane NATO-a.

Američki Senat je dao, uime najjače zemlje članice NATO, konačni pečat i punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi sada postaje formalnost, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Lider Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević naveo je da nema euforije niti idealizacije NATO saveza, ali je istakao da je članstvo "strateški dobra odluka za Crnu Goru".

Pitali smo i građane Podgorice za komentar odluke američkog Senata, što je bio gotovo najvažniji momenat pred formalno učlanjenje Crne Gore u NATO.

Raspoloženiji su za priču bili oni koji na to gledaju pozitivno, poput Relje Radonjića i Katarine Lazarević:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Direktan link


Bilo je i onih, poput Marije Živković koji pozitivno gledaju na odluku američkog Senata, ali su suzdržani u pogledu toga koliko je dobro što će Crna Gora uskoro postati članica NATO, kao i onih koji jednostavno ne prate politiku, pa ni priču o NATO integracijama:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link


Nakon usvajanja protokola i izvjesnog članstva Crne Gore u NATO bilo bi iluzorno očekivati da će oslabiti uticaj Rusije u regionu, ali i na samu Crnu Goru, poručuje u izjavi za RSE politički analitičar iz Beograda Boško Jakšić.

Jakšić kaže da će Moskva i nakon članstva Crne Gore u NATO nastaviti pritiske putem "meke moći".

Glavni kanali ruskog uticaja koji će se nastaviti: Boško Jakšić
Glavni kanali ruskog uticaja koji će se nastaviti: Boško Jakšić


"U slučaju Crne Gore, glavni kanali ruskog uticaja koji će se nastaviti ići će na pozivanje na zajedničko slovensko poreklo, na zajedničku pravoslavnu veru, razne ekonomske, vojne i psihološke veze još iz vremena komunizma, na medijsku propagandu, kao i osnivanje nevladinih organizacija. Dakle, biće to razni vidovi uticaja i pritiska iz arsenala 'soft power' (meka moć), ali onakvih događaja kao što je bio pokušaj državnog udara mislim da više neće biti", ocjenjuje Jakšić.

Podsjetimo, članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre sve članice Alijanse, njih 28.

Nakon što predsjednik SAD-a Donald Tramp stavi potpis na ratifikovani Protokol o širenju Saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG