Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incident pred Skupštinom Crne Gore, kada je policija spriječila nezadovoljne penzionere da na silu uđu parlament, dodatno je ogolio nefunkcionalne odnose između vrha Ministarstva unutrašnjih poslova i menadžmenta Uprave policije. Ministar optužuje vrh policije za puč, dok u Upravi policije odbacuju te optužbe. Razlozi nesaradnje između dvije institucije i sve češćih javnih međusobnih optužbi, u korijenu mogu biti i politički.

Od momenta kada je na osnovnu Lex specijalisa, opozicioni poslanik Goran Danilović stupio na dužnost ministra unutrašnjih poslova, u više navrata je iznosio primjedbe na račun menadžmenta Uprave policije.

Problematični odnosi vrha ministarstva i menadžmenta policije su kulminirali nakon jučerašnjeg neuspješnog upada nezadovoljnih penzionera u Skupštinu, kada je ministar Danilović iznio optužbu na račun vrha policije, da mu nisu najavili takav događaj te da će zato pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora Slavka Stojanovića:

"Ukoliko o svemu što se događalo, a što je moralo da se zna, ne zna ni Vlada ništa i ministar pouzdano ne zna, onda je u pitanju policijski puč", rekao je ministar Danilović na vanrednom presu.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je u saopštenju odbacio navode o policijskom puču, konstatujući da o upadu u Skupštinu nisu obavjestili ministra jer ni sami u policiji nisu znali da se tako nešto priprema. Stojanović je naglasio da je ministar obavješten o događaju kada se dogodila policijska intervencija čime su spriječeni nezadovoljni radnici da upadnu u zgradu parlamenta.

Evidentan politički uticaj

Šta je razlog nefunkcionalnosti i izostanka saradnje između MUP-a i Uprave policije? Mogu li razlozi biti političke prirode, jer je ministar Danilović iz redova opozicije, ili je policija pod uticajem politike?

Naši sagovornici različito ocjenjuju razloge nesaradnje i sve većeg konflikta između dvije institucije. Velizar Kaluđerović, član Odbora za bezbjednost i odbranu, vjeruje da su u osnovi bezbjednosne institucije pod političkim uticajem:

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

"Na žalost, i najnoviji primjer samo potvrđuje našu ocjenu da su bezbjednosne službe u Crnoj Gori i dalje pod značajnim partijskim i političkim uticajem, bez obzira što imamo zakonski i Ustavno proklamovan stav da one moraju biti profesionalne i posebno politički neutralne. Kada su u pitanju bezbjednosne službe očigledno je da smo daleko od poštovanja tog Ustavnog i zakonskog načela", konstatuje Kaluđerović.

Na drugoj strani takođe član odbora za bezbjednost iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Stanišić vjeruje da je problem u opozicionim ministrima koji ne žele unapređenje državnih službi:

"Sasvim je logično da ti odnosi nisu u redu čim se dolazi u Ministarstvo unutrašnjih poslova i ostala ministarstva od strane opozicije sa namjerom da se traži dlaka u jajetu, a ne da se zajednički djeluje i radi. Onda to ne vodi ničemu. Evo i danas se dešava dosta kontradiktornih izjava povodom nekih događaja oko biometrijskih dokumenata i podataka u ličnoj karti. Neko stvara konfuziju koja ne vodi dobrome. Treba takve stvari nazvati pravim imenom, a ne sitnice pretvarati u politikantske pokušaje da se omalovaži rad institucija i pojedinaca", komentariše Stanišić.

Restriktivno i selektivno

Razlog za nekvalitetnu i nedovoljnu saradnju između dvije institucije, Kaluđerović vidi u tome što vrh policije restriktivno i selektivno sarađuje sa ministrom:

"Rukovodstvo policije je očigledno pod veoma snažnim uticajem DPS-a ima selekciju i restriktivan pristup u pogledu obaveze da sarađuje sa svojim pretpostavljenim ministrom. To je neprihvatljivo, to je nedozvoljivo, i mislim da je krajnji trenutak da se takve stvari pokrenu", kaže Kaluđerović.

Obrad Stanišić, pak, vjeruje da je, u konkretnom slučaju pokušaja nasilnog ulaska u parlament, policija reagovala profesionalno i u skladu sa zakonom i da je ministar Danilović trebalo da uputi pohvale policiji:

"Očekivao sam od ministra Danilovića da će pohvaliti i direktora Uprave policije i pripadnike policije. Ja vjerujem direktoru Uprave policije da nije znao da će biti nasilnog pokušaja ulaska u parlament, onda samim tim nije ni mogao obavjestiti ministra prije nego što se to desilo i što se pokušalo uraditi. Uostalom, ako bi direktor policije čekao sa rješavanjem problema, da prethodno obavjesti ministra, onda bi javni red i mir u Crnoj Gori i u svakoj demokratskoj državi došao u pitanje", navodi Stanišić.

Uprava policije je u ranijem periodu zategla odnose i sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, a posebno sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal i korupciju kada su otvorena pitanja nadležnosti i međusobne saradnje.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG