Dostupni linkovi

MUP protiv vrha policije


Policija ispred Skupštine
Policija ispred Skupštine

Incident pred Skupštinom Crne Gore, kada je policija spriječila nezadovoljne penzionere da na silu uđu parlament, dodatno je ogolio nefunkcionalne odnose između vrha Ministarstva unutrašnjih poslova i menadžmenta Uprave policije. Ministar optužuje vrh policije za puč, dok u Upravi policije odbacuju te optužbe. Razlozi nesaradnje između dvije institucije i sve češćih javnih međusobnih optužbi, u korijenu mogu biti i politički.

Od momenta kada je na osnovnu Lex specijalisa, opozicioni poslanik Goran Danilović stupio na dužnost ministra unutrašnjih poslova, u više navrata je iznosio primjedbe na račun menadžmenta Uprave policije.

Problematični odnosi vrha ministarstva i menadžmenta policije su kulminirali nakon jučerašnjeg neuspješnog upada nezadovoljnih penzionera u Skupštinu, kada je ministar Danilović iznio optužbu na račun vrha policije, da mu nisu najavili takav događaj te da će zato pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora Slavka Stojanovića:

"Ukoliko o svemu što se događalo, a što je moralo da se zna, ne zna ni Vlada ništa i ministar pouzdano ne zna, onda je u pitanju policijski puč", rekao je ministar Danilović na vanrednom presu.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović je u saopštenju odbacio navode o policijskom puču, konstatujući da o upadu u Skupštinu nisu obavjestili ministra jer ni sami u policiji nisu znali da se tako nešto priprema. Stojanović je naglasio da je ministar obavješten o događaju kada se dogodila policijska intervencija čime su spriječeni nezadovoljni radnici da upadnu u zgradu parlamenta.

Evidentan politički uticaj

Šta je razlog nefunkcionalnosti i izostanka saradnje između MUP-a i Uprave policije? Mogu li razlozi biti političke prirode, jer je ministar Danilović iz redova opozicije, ili je policija pod uticajem politike?

Naši sagovornici različito ocjenjuju razloge nesaradnje i sve većeg konflikta između dvije institucije. Velizar Kaluđerović, član Odbora za bezbjednost i odbranu, vjeruje da su u osnovi bezbjednosne institucije pod političkim uticajem:

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

"Na žalost, i najnoviji primjer samo potvrđuje našu ocjenu da su bezbjednosne službe u Crnoj Gori i dalje pod značajnim partijskim i političkim uticajem, bez obzira što imamo zakonski i Ustavno proklamovan stav da one moraju biti profesionalne i posebno politički neutralne. Kada su u pitanju bezbjednosne službe očigledno je da smo daleko od poštovanja tog Ustavnog i zakonskog načela", konstatuje Kaluđerović.

Na drugoj strani takođe član odbora za bezbjednost iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Stanišić vjeruje da je problem u opozicionim ministrima koji ne žele unapređenje državnih službi:

"Sasvim je logično da ti odnosi nisu u redu čim se dolazi u Ministarstvo unutrašnjih poslova i ostala ministarstva od strane opozicije sa namjerom da se traži dlaka u jajetu, a ne da se zajednički djeluje i radi. Onda to ne vodi ničemu. Evo i danas se dešava dosta kontradiktornih izjava povodom nekih događaja oko biometrijskih dokumenata i podataka u ličnoj karti. Neko stvara konfuziju koja ne vodi dobrome. Treba takve stvari nazvati pravim imenom, a ne sitnice pretvarati u politikantske pokušaje da se omalovaži rad institucija i pojedinaca", komentariše Stanišić.

Restriktivno i selektivno

Razlog za nekvalitetnu i nedovoljnu saradnju između dvije institucije, Kaluđerović vidi u tome što vrh policije restriktivno i selektivno sarađuje sa ministrom:

"Rukovodstvo policije je očigledno pod veoma snažnim uticajem DPS-a ima selekciju i restriktivan pristup u pogledu obaveze da sarađuje sa svojim pretpostavljenim ministrom. To je neprihvatljivo, to je nedozvoljivo, i mislim da je krajnji trenutak da se takve stvari pokrenu", kaže Kaluđerović.

Obrad Stanišić, pak, vjeruje da je, u konkretnom slučaju pokušaja nasilnog ulaska u parlament, policija reagovala profesionalno i u skladu sa zakonom i da je ministar Danilović trebalo da uputi pohvale policiji:

"Očekivao sam od ministra Danilovića da će pohvaliti i direktora Uprave policije i pripadnike policije. Ja vjerujem direktoru Uprave policije da nije znao da će biti nasilnog pokušaja ulaska u parlament, onda samim tim nije ni mogao obavjestiti ministra prije nego što se to desilo i što se pokušalo uraditi. Uostalom, ako bi direktor policije čekao sa rješavanjem problema, da prethodno obavjesti ministra, onda bi javni red i mir u Crnoj Gori i u svakoj demokratskoj državi došao u pitanje", navodi Stanišić.

Uprava policije je u ranijem periodu zategla odnose i sa Vrhovnim državnim tužilaštvom, a posebno sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal i korupciju kada su otvorena pitanja nadležnosti i međusobne saradnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG