Dostupni linkovi

Između mora i planine u Crnoj Gori za nekoliko sati


Sveti Stefan
Sveti Stefan

Da li je lakoća putovanja naše odmore pretvorila u površan selfie sa turističkom znamenitošću u pozadini? Volite li ležanje na plaži ili aktivan odmor? Da li biste na svom godišnjem odmoru pravili sapun od maslinovog ulja ili se upustili u avanturu istraživanja kanjona Nevidio?

Odgovore tražimo u Crnoj Gori, kroz koju nas podkastom "Zaviri ispod površne" vodi Jasna Vukićević. Obilazimo poznate turističke destinacije na užurbanom jugu, ali i sjeveru zemlje gdje odmor provode oni koji bježe od ljetnje gužve.

Slušajte i pratite ZIP

Spotify Apple Podcast Google Podcast Podcast.rs

Crna Gora, destinacija putnika i turista
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Jeste li vi turista ili putnik?

Poslednjih godina pojmovi turista i putnik kolokvijalo opisuju dva različita poimanja odmora: turisti su oni koji većinu dana provedu na plaži, dovoljne su im lokalne znamenotosti iz brošura i uglavnom repliciraju tuđe utiske o mjestu koje su odabrali za odmor.

Putnik, s druge strane, stvara sopstveno iskustvo, zalazi u sporedne ulice i zna da u je u turističkim mjestima najbolja hrana u kafani u kojoj se okupljaju mještani, a ne na glavnom trgu.

Današnji profil prosječnog turiste je drugačiji nego prije tri-četiri decenije, kaže Tijana Kotarac iz Turističke organizacije Budve, ranije je želio da dolazi kod istog domaćina dugi niz godina i nije htio da bilo što mijenja u svom odmoru.

Dešavalo se da nam dođu gošće koje bi da se u štiklama upute na Bobotov kuk. Kad ih pitam znate li gdje ste krenule, kažu - da, da, idemo da napravimo selfie za Instagram.

"On je išao plaža-kuća-domaćin-rakijica-plaža, to je bio odmor kao kad želite da uteknete od svega, a opet se osjećate kao kod svoje kuće. Današnji gost želi sve, osim to. On želi ljubaznog domaćina, ali ne želi da svih sedam dana provede u istoj destinaciji", kaže Kotarac.

Zato je sjever Crne Gore sve popularnija destinacija za one koji svoj aktivni odmor žele provesti daleko od gužve, u prirodi. U njegovoj riznici je Durmitor koji ima 40 vrhova preko 2.000 metara i 18 ledničkih jezera, te najdublji kanjon Evrope kojim se može raftingom spustiti niz rijeku Taru.

Tu je i Biogradsko jezero u srcu jedne od poslednjih prašuma na kontinentu, i nacionalni park Prokletije sa Alipašinim izvorima.

Mirko Lutovac sa Žabljaka je i prije diplomiranja na fakultetu za turizam, bio vodič planinarskih tura, a sada je dio ekipe "Durmitor Adventure" koja ljepotu sjevera dijeli sa posjetiocima sa svih strana svijeta.

One avanturističkog duha često vodi u kanjon Nevidio.

"Klisure kroz koji kanjon teče su vertikalne, dostižu i do 200 metara. Gosti dobijaju specijalna neoprenska odijela za prolazak kanjonom jer ste 90 posto vremena u vodi, a njena temperatura ljeti je oko osam stepeni. U kanjonu imamo devet skokova u vodu sa stijena od kojih je najvisočija 15 metara, a ima turista koji se odluče i na to", kaže Lutovac.

No, među posjetiocima uvijek ima i onih koji nespremni pohrle u avanturu, dodaje Lutovac.

"Dešavalo se da nam dođu gošće koje bi da se u štiklama upute na Bobotov kuk (vrh planine Durmitor na preko 2.500 metara). Kad ih pitam znate li gdje ste krenule, kažu - da, da, idemo da napravimo selfie za Instagram", priča Lutovac uz osmjeh.

U japankama na planinu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Inostrane turiste posebno oduševljava to što planinski i primorski ugođaj u Crnoj Gori mogu razmijeniti za samo nekoliko sati.

"Proteklih par dana smo bili na Komovima, a jutros smo se sputili iz Kolašina na primorje i evo nas u maslinjaku. Dakle, sa planinskih vrhova na obalu za samo nekoliko sati: ovo je nevjerovatna zemlja!", kaže Sajmon iz Velike Britanije, kojeg smo sreli na Luštici, u zalivu Boke Kotorske.

Tu je imanje Ilije Morica, profesora Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo, koji je kao mladi naučnik poželio da pretoči teoriju ruralnog turizma u autentično iskustvo Mediterana koje nudi turistima kao "Olive exerience", u spoju porodične tradicije i primorskog nasljeđa.

Imanje porodice Moric se nalazi u selu Tići, gdje ubiraju plodove sa oko hiljadu maslina i prave organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Njihovi gosti u obilazak kreću iz maslinjaka, kroz selo, do savremenog mlina gdje uče o proizvodnji maslinovog ulja, pa do stare konobe i starog, viševjekovnog mlina koji je srce imanja.

Tu možete naučiti i kako da pravite sapun od maslinovog ulja, ali i saznati o baštini suhomeđe, graditeljskom nasljeđu koje kamenom opasuje Mediteran skoro šest milenija.

"Na farmi nam je bilo dovno, probali smo tipične ukuse ovog kraja, ne samo masline i maslinovo ulje, nego i domaći sir, vino. Upoznali smo i cijelu familiju Moric koji su nam pokazali kako žive i sve to proizvode", kažu Žan i Fransoa iz Francuske koji, kako dodaju, na odmoru uvijek tragaju za autentičnim iskustvom.

Porto Montenegro u Tivtu
Porto Montenegro u Tivtu

Put od Durmitora do luštičkog maslinjaka je samo jedna od mogućih uspomena na ovo ljeto. Ako rađe provodite odmor u poznatim ljetovalištima, tu su tivatski Porto Montenegra ili neki od hotela sa pet zvjezdica duž Crnogorskog primorja.

Prvi takav hotel nakon obnove nezavisnosti ima i prvog konsijerža u Crnoj Gori – to je osoba koja u hotelima visoke kategorije gostima ispunjava specifične zahtjeve. Konsijerž Goran Martinović iz hotela Splendid nam priča o neobičnim zahtjevima gostiju.

"Jedan gost je zatražio da za rođendan svoje supruge obezbijedimo avion koji bi vukao njegovu poruku ljubavi. Našli smo jedan dvokrilni avion iz Nikšića, koji je preletio iznad jahte u bokokotorskom zalivu na kojoj je bila i njegova supruga, a pripremili smo i buket od trista ruža", priča Martinović.

O serijalu 'Zaviri ispod površine'

Svakodnevnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa kakvim se izazovima suočavamo? Šta ove sedmice pokušavamo bolje da razumijemo?

Svakog ponedeljka autori iz Sarajeva, Podgorice i Beograda donose novu epizodu podcasta ZIP - Zaviri ispod površine. O čemu to razmišljaju ove sedmice? Šta o tome kažu stručnjaci, a šta kažete vi?

Sve epizode možete potražiti ovdje. Preuzimite podcast na vaš uređaj i slušajte po svom tempu. Sa vama smo i kroz naše radijske emisije svakog vikenda.

Detaljnije upute kako slušati ovaj i naše druge podcaste potražite ovdje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG