Dostupni linkovi

Imaju li partije svoje medije?


Novinari i premijer Crne Gore Milo Đukanović
Novinari i premijer Crne Gore Milo Đukanović

Osim političkih partija i njihovih programa koje nude građanima, veoma važna oblast u predizbornom periodu su – mediji. Nerijetko, od ponašanja medija zavisi rejting političkih partija. Preko medija se plasira politička propaganda, izborni program, kako u plaćenom tako i u neplaćenom terminu.

Da li pojedini mediji u Crnoj Gori favorizuju određene političke partije i koalicije, postoji li medijska pristrasnost, ili prikrivena promocija partija kroz informativne programe, da li političke partije zloupotrebljavaju reklamni prostor na medijima ili državni funkcioneri izmišljaju događaje kako bi promovisali svoju političku partiju tokom kampanje, kako treba da se ponašaju javni servisi, a kako komercijalni mediji?

Sva ova pitanja su otvorena na sjednici skupštinskog odbora koji se bavi pravilima koja važe za medije u izbornom periodu. Više primjedbi je uputio Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta (DF) na rad javnog servisa, pri čemu je konstatovao da postoji prikriveno reklamiranje.

"U informativnim programima lokalnih i državnih javnih servisa, dominantan prostor zauzimaju lokalni i državni funkcioneri i nihove nazovi aktivnosti koje idu od plemenskih skupova, preko obilazaka radova do protokolarnih aktivnosti i često izmišljenih posjeta. Sve se to prati, kao da je od posebnog društvenog značaja, a zapravo nema nikakav značaj, već isključivo značaj sa stanovišta predizborno političkog marketinga partija", ističe Bojović.

Urednik u Televiziji Crne Gore Aleksandar Mirković ističe da bilo kakvu propagandu treba svesti na najmanju moguću mjeru, ali da izjave državnih funkcionera treba emitovati.

"Na nama je da u okviru informativnih emisija prepoznamo tu prikrivenu kampanju i da je izbacimo ili svedemo na najmanju moguću mjeru. Ali svi moraju shvatiti da neke stvari moraju u interesu javnosti da budu saopštene. Ako je riječ o nekim međunarodnim aktivnostima vrha države, niko ne može očekivati da bilo koji javni servis u svijetu može prenebregnuti takvu činjenicu", kaže Mirković.

TV kamera
TV kamera


Predstavnici javnih servisa i komercijalnih medija koji su bili prisutni na sastanku su saopštili da će se pošteno odnositi prema svim učesnicima u izbornoj trci, da su cjenovnici za emitovanje predizbornih reklama definisani i za sve jednaki, te da u dosadašnjoj kampanji nisu primjećene teške povrede medijske regulative i standarda.

Ipak, u Demokratskom frontu smatraju da određena vrsta pristrasnosti postoji, a o čemu treba da se izjasni Agencija za elektronske medije.

"Mi vidimo da su vrijeme izborne kampanje pojedini mediji pretvaraju isključivo u kanale pojedinih parlamentarnih partija. Ukazujem da je to protivzakonito", navodi Vladislav Bojović.

Jednostrani pristup

Budo Raičević iz Radija Crne Gore smatra da postoji mnogo nedoumica u vezi pravila koja obavezuju javne servise tokom izborne kampanje.

"Imate pravo na dvije reportaže od deset minuta, imate pravo na tri promotivna skupa. Mi ne znamo koja to tri promotivna skupa treba da pratimo i emitujemo u našem programu. Imamo lošu komunikaciju sa ljudima iz partija koji su zaduženi za kampanju, portparolima koji često ne znaju pravila", riječi su Raičevića.

U ovom trenutku nevladina organizacija Građanska alijansa je jedina organizacija koja sprovodi monitoring izborne kampanje. Izvještaj sadrži informacije o monitoringu medija, aktivnostima nevladinih organizacija i govoru mržnje.

U upravo objavljenom mjesečnom izvještaju je navedeno da postoji prikrivena kampanja u medijima, senzacionalistički naslovi, ali i pristrasnost.

Pojave koje nam je predstavila Sanja Rašović iz Građanske alijanse praćene su i kvantitativnom analizom rada pojedinih medija.

Sanja Rašović
Sanja Rašović


"U gotovo svim štampanim medijima je više od polovine analiziranih tekstova bilo jednostrano. U elektronskim medijima je svaki treći prilog u centralnim informativnim emisijama bio jednostran. U posmatranom periodu je gotovo svaki četvrti naslov bio pristrasan, a svaki peti senzacionalistički. Kada govorimo o prikrivenoj kampanji, u svakom petom objavljenom testu bilo je prikrivene kampanje. Demokratska partija socijalista ubjedljivo je najprisutnija partija u štampanim i elektronskim medijima, a za njima slijede Demokratski front, URA, Socijaldemokrate, Demos i SNP (Socijalistička narodna partija). Generalan zaključak koji možemo iz ovog izvještaja izvući je, da su mediji polarizovani i da favorizuju određene političke partije", zaključuje Rašović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG