Dostupni linkovi

Odložen prijemni iz matematike - procurela rešenja


Ilustracija
Ilustracija
Učenici osmih razreda u Srbiji nisu polagali test iz matematike, jer su procurela rešenja, a Upisna komisija je došla u posed fotokopije sa rešenjima jedne od kombinacija.

Zoran Kostić, predsednik Republičke upisne komisije kaže da je odluka o odlaganju doneta jer je to telo došlo u posed fotokopije jednog od testa.

“Komisija je donela jednoglasnu odluku da se odloži polaganje testa iz matematike iz prosto grazloga što smo došli u posed fotokopije jednoga testa. Smatramo da bi time došlo do narušavanja regularnosti ispita i pre svega regularnosti bodovanja. Mislim da je ovo prava odluka u interesu dece i roditelja i obrazovanja uopšte”, kaže Kostić.

Prema informacijama iz školskih uprava u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu i Nišu u tim gradovima nije bilo testova sa rešenim zadacima, ali je testiranje odloženo za sve učenike.

Žarko Milosavljević, načelnik Školske uprave u Kraljevu kaže da su učenici zbog odlaganja pod dodatnim stresom i dodaje da provala testova izazvala i brojne druge probleme.

“To je jedna vrlo neprijatna situacija za roditelje i za učenike, jer je odlaganje izazvalo dodatni stres kod njih. Odlaganje je poremetilo čitavu šemu rada jer su mnogi nastavnici već zakazali održavanje odeljenjskih veća, a neka deca preglede u bolnicama. Izazvana je ogromna pometnja ali je sve to manje bitno od regularnosti ispita”, kaže Milosavljević.

I roditelji učenika koji su trebali da polažu test iz matematike, veoma su nezadovoljni zbog ozbiljnog propusta u organizaciji polaganja prijemnog ispita.

“Odlaganje prijemnog ispita iz matematike je velika bruka i predstavlja produženje strtesa za učenike i roditelje. Prosto je neverovatno da država ne može ni jedan običan prijemni ispit za srednju školu uradi kako treba. Velika sramota”, kaže majka jednog učenika iz Kragujevca.

Dokazi prosleđeni policiji, zatražena ostavka ministra

Prema nezvanični informacijama, u pojedinim beogradskim školama testovi sa rešenjima zadataka prodavali su se za 2.000 dinara. Zbog te sramote, neko će očigledno morati da odgovara, tim pre što ovo nije prvi put da rešenaj testova procure pre polaganja ispita.

Zoran Kostić, predsednik Republičke upisne komisije kaže da su dokazi prosleđeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronađeni i propisno kažnjeni.

“Dokazni material je prosleđen MUP-u od koga očekujemo da reaguje i pronađe počinioce ovog nedela, kako bi oni bili propisno kažnjeni”, navodi Kostić.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović tvrdi da ne postoje dokazi da je "provaljen" i test iz srpskog jezika koji su učenici ranije polagali i ističe da su novi testovi već upućeni školama.

“Policija će obezbeđivati material do školskih uprava”, poručuje Obradović.

Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića i ispitivanje rada službenika u tom ministarstvu, zbog toga što su testovi iz matematike sa male mature dospeli u javnost.

“Provala testa iz matematike na maloj maturi je samo kap u moru grešaka i neodgovornosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Sindikat prosvetnih radnika ostavku ministra traži i zbog “neuvažavanja opravdanih primedbi Sindikata na predložene prosvetne zakone, neuvažavanja Strategije obrazovanja do 2020. godine, pretvaranja obaveznih seminara u biznis u kojem najviše zaradjuju zaposleni u Ministarstvu i zavodima, haos u školama, smrtni ishodi na ekskurzijama, napadi na nastavnike koji su glineni golubovi po školama”.

Ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića zatražio je i Forum beogradskih gimnazija.
XS
SM
MD
LG