Dostupni linkovi

Ima ulja, nema maslina


Berba maslina, fotoarhiv
Berba maslina, fotoarhiv

Ove zime je na primorskim pjacama manjak domaćeg maslinovog ulja. Maslinari kažu da loš urod nije jedini uzrok, ali i ne očekuju nestašicu na tržištu jer su crnogorske trgovine preplavljene uvoznim uljem. Zagovaraju veću kontrolu uvozne robe, a kao mali proizvođači smatraju da samo edukacijom potrošača o tome što je pravo maslinovo ulje mogu zaštititi svoj proizvod koji se u narodu smatra i lijekom.

Na primorskim pjacama je ovih dana teško naći domaće maslinovo ulje. Berba je dala malo ploda jer je ljetošnja kiša spriječila oprašivanje, pa se nije mnogo plodova "vezalo", kako to kažu maslinari. A ono ploda što je preostalo, uništila je maslinova muva jer mnogi maslinari ne štite svoja stabla, objašnjava predsjednik Udruženja maslinara u Baru Ćazim Alković.

"Ove godine skoro da nema roda, to su minimalne količine i to samo kod onih maslinara koji su imali izdvojene maslinjake i koji su štitili svoja stabla; a takvih je malo, mogu se na prste izbrojati", kaže Alković.

Više je razloga zbog kojih se najveći dio maslinovih stabala na barskoj rivijeri ne štiti od maslinove muve i sličnih štetnika, od manjka mehanizacije do teško pristupačnih maslinjaka.

Ipak, Alković glavni uzrok vidi u nečem trećem – tradicionalnom vjerovanju da maslina ne traži mnogo brige.

"Još uvijek kod naših maslinara nije razvijena svijest o potrebi zaštite, već se ljudi uzdaju u žarko ljeto koje sprječava razvoj maslinove muve. Kad je vlažno vrijeme, jednostavno se rod prepusti nestajanju", ističe Alković.

Ipak, i pored slabog uroda se kod prodavača na barskoj maslinijadi ipak nađe barske žutice, te veoma cijenjene autohtone sorte.

"Ove godine je rod manji od prošlogodišnjeg, a ono malo što se ubralo održavamo u rasolu", kaže prodavačica Emina.

Njena komšinica Besa prodaje kilo plodova za pet do sedam eura, zavisno od sorte; litar maslinovog košta deset eura, ali ono djevičanskog kvaliteta je uvijek skuplje, zavisno od toga je li hladno cijeđeno "ispod kamena" (u starinskim mlinovima) ili mašinom.

U Baru je oko 150.000 maslinovih stabala. To su uglavnom stara stabla čiji su maslinjaci posljednjih godina podmlađeni sa oko 30,000 zasađenih mladica.

Nema zvaničnih podataka o tome koliko se u rodnim godinama proizvede maslinovog ulja, no u Udruženju maslinara procjenjuju da ta brojka zna da dosegne oko 500 tona.

Zbog slabe maslinarske godine je ove zime moguće poskupljenje maslina i domaćeg maslinovog ulja, ali ne i njihova nestašica. Jer, Crna Gora uvozi velike količine, često i nedovoljno kontrolisanog maslinovog ulja, kaže Alković.

"Mi ne možemo da zabranimo uvoz. Tržište je slobodno. Ali, smatram da bi kontrola uvoza trebalo da bude mnogo stroža. Naravno, zalažemo se i za kontrolu domaćih proizvoda, ali smatramo da kontrola uvoze robe mora biti na višem nivou: onako kako se kontroliše naše ulje koje prodajemo na pjacama, da isto tako kontroliše ono koje uvoze veliki lanci i prodaju na rafovima u našim prodavnicama", objašnjava Alković.

Maslinari se trude i da edukuju potrošače o tome što je kvalitetno maslinovo ulje. Iako je riječ o proizvodu koji se u narodu smatra i lijekom, česte su zablude pri procjeni maslinovog ulja, kaže ovaj dugogodišnji proizvođač.

"Jeste li znali da boja nema uticaja na kvalitet maslinovog ulja? U profesionalnim uslovima se ulje ocjenjuje u tamno plavim čašama da ocjenjivač ne bi vidio boju jer ona nema uticaja na kvalitet, a može imati uticaja na ocjenjivača. S druge strane, maslinovo ulje ima tri osnovne pozitivne karakteristike koje se moraju naći kod ekstra djevičanskih ulja, to su voćnost, gorkost i pikantnost. Znači, kad otvorite ulje, ono mora da miriše na nešto svježe, voćno; njegova gorkost su polifenoli koji su blagotvorni za naše zdravlje, a pikantnost osjećate pri degustaciji kao blago peckanje u grlu. Ako ono traje kratko, par minuta, znači da je ulje kvalitetno. Ali, ako se to peckanje pretvori u pečenje, onda je to ulje upaljeno (užeglo)", objašnjava Alković.

Maslinari smatraju da je edukacija potrošača, kako bi znali prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, jedini način na koji kao mali proizvođači mogu zaštititi svoj domaći proizvod od nelojalne konkurencije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG