Dostupni linkovi

Propadaju hiljadugodišnje masline, država nema para


Ilustracija
Ilustracija

Dok Francuzi mijenjaju trasu autoputa da ne ugroze stabla maslina, u turističkom kompleksu Valdanos kod Ulcinja propadaju hiljadugodišnja stabla maslina.

Zbog nebrige države koja nema para za revitalizaciju maslinjaka, ali i prepucavanja ministarstava finansija i poljoprivrede oko toga čija je nadležnost revitalizacija ovih stabala, u uvali Valdanos propada više od 17.000 maslina.

Ova hiljadugodišnja stabla se nalaze na zemljištu koje je eksproprijacijom sredinom '80-ih godina prošlog vijeka oduzeto vlasnicima - uglavnom ulcinjskim porodicama, tvrdi poslanik URE Dritan Abazović.

Iako je i 2014. godine u Skupštini Crne Gore Abazović postavio pitanje ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću: "Kada će početi revitalizacija stabala?", ni danas, kao ni unazad dvije godine, Abazović, ali i crnogorska javnost, nijesu dobili odgovor.

Umjesto odgovora o tome kada će početi revitalizacija stabala pomoćnik ministra poljoprivrede Darko Konjević je podsjetio da maslinama gazduje Ministrstvo finansija, a ne Ministarstvo poljoprivrede i kazao da država "nema para za revitalizaciju“. Konjević je u odgovoru poslaniku Abazoviću naveo, uz ostalo, kako "posao revitalizacije maslina nije lak i jednostavan".

"Masline ne samo da su zapuštene već i neplodonosne, od njih se ne proizvodi maslinovo ulje i predstavljaju opasnost da bolestima i korovima ugroze okolne zdrave masline. Siguran sam da dijelimo mišljenje da revitalizacija nije nimalo lak poduhvat. Mogli bi smo naći koliko god želite razloga da opravdamo zašto do sada nije završena. Kao što i sami znate, neki od tih razloga su u političkoj sferi, drugi u pravnoj, a treći u finansijskoj, jer ništa nije moguće uraditi bez novca kojeg u ovom momentu nema. Sve to nas ne obeshrabruje“, kazao je u odgovoru na poslaničko pitanje u ime ministra Petra Ivanovića njegov pomoćnik Darko Konjević.

Poslanik Dritan Abazović je u Parlamentu podsjetio nadležne kako su se prilikom nedavne posjete članova britanske kraljevske porodice Crnoj Gori "pohvalili uljem od maslina iz uvale Valdanos“ i dodao:

Princ Čarls u posjeti Crnoj Gori razgledao je i maslinova ulja, Cetinje, mart 2016, foto: Savo Prelević
Princ Čarls u posjeti Crnoj Gori razgledao je i maslinova ulja, Cetinje, mart 2016, foto: Savo Prelević

"Svi smo bili ponosni jer je jedan moj sugrađanin (Ulcinj) i prijatelj Fatmir Sadiku uručio princu Čarlsu ulje od masline koje je staro skoro 2.000 godina. Ali princu Čarlsu nijeste rekli da je ovo jedina zemlja na svijetu gdje postoji kompleks od 80.000 stabala masline, a jedna četvrtina tih maslina propada“, kazao je Abazović.

Na području uvale Valdanos, nadomak najjužnijeg crnogorskog grada Ulcinja, nalazi se skoro 80.000 stabala maslina. Tri četvrtine stabala maslina je u privatnom vlasništvu, a na prostoru od oko 350 hektara koje je u vlasništvu države nalazi se gotovo 18.000 stabala maslina.

Osamdesetih godina prošlog vijeka država je ovu zemlju na osnovu eksproprijacije uzela uglavnom od mještana Ulcinja za potrebe vojnog odmarališta, uključujući i 18.000 stabala maslina starih od nekoliko stotina, pa čak i do 2.000 godina. Uprkos sudskom zahtjevu gotovo 200 porodica da im se zemlja vrati, država, odnosno Ministarstvo finansija, gazduje zemljištem i stablima maslina i bezuspješno pokušava da kompleks izda u dugoročan zakup. Ovaj prostor obezbjeđuje Ministarstvo odbrane.

Predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić je uputio apel svima i predložio jedno od mogućih rješenja ovog problema. To rješenje, kako je objasnio Krivokapić, "ima utemeljenje u Rimskom pravu“.

"Porodicama treba dati plodouživanje na dug rok. Svaki investitor će imati interes da ima obrađene maslinjake. To je potpuno kohezija prostora i tog objekta koji bi se gradio. Osim ako neko nema skrivene namjere, pa bi htio po neku maslinu da raskrči. E, u tom slučaju nije korisno uvesti nekoga u maslinjak. Ali ne želim da vjerujem u to...“, kazao je Krivokapić.

Poslanik Dritan Abazović je ponovio da opet postavlja isto pitanje ministru Ivanoviću kao i 2014. godine, jer od tada ništa nije urađeno za masline koje propadaju. Abazović je opet, po teći put, pitao za datum kada će se početi sa revitalizacijom.

"Ja sam postavio jasno pitanje. Ne trebaju mi šira obrazlaganja, jer sam htio da čujem, ovdje, od vas - 'mi ćemo početi u septembru, oktobru ili novembru' - i držao bih vas za riječ. I onda bih vas opet uputio na vaš odgovor da je toga bilo. Međutim, pošto toga nema, poštovani građani, po svemu sudeći, nastaviće se ova praksa kao i do sada. I taj Valdanos i te masline će izgleda morati da čekaju neko drugo vrijeme i neki drugi odnos da bi mogle da se revitalizuju. Al' pošto su preživjele i mnogo veće okupatore nego što je sadašnja vlast što ih drži u žici. To je isto tragedija neviđena jer nikada žice nije bilo kroz hiljadu godina tradicije, kroz maslinjak, dok nije došlo Ministarstvo odbrane. Onda se nadam da će ove stare masline i to preživjeti“, kazao je Abazović.

XS
SM
MD
LG