Dostupni linkovi

Izbori u tri crnogorske opštine: Đukanovićevoj stranci apsolutna vlast u jednoj


Lokalni izbori u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Lokalni izbori u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića će moći samostalno da formira vlast samo u Petnjici, iako je osvojila najveći broj glasova u tri crnogrske opštine u kojim su u nedjelju (5. decembra) održani lokalni izbori.

Stranke parlamentarne većine na državnom nivou predvođene prosrpskim Demokratskim frontom (DF) su preuzele vlast u Mojkovcu. Na Cetinju je DPS osvojila najveći broj mandata, ali neće moći samostalno da formira vlast.

Ovo proizilazi iz nezvaničnih podataka stranaka učesnica lokalnih izbora u ovim gradovima, jer nezavisnih posmatrača na lokalnim izborima nije bilo, a opštinske izborne komisije će se sa rezultatima oglasiti narednih dana.

U Mojkovcu promjena vlasti

Kako je večeras saopšteno iz Demokratskog fronta (DF), u Mojkovcu će biti formirana koaliciona vlast stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou.

“DPS je poražen u Mojkovicu, došlo do promjene vlasti, formiraćemo je sa tradicionalnim partnerima” rekao je lider DF-a Andrija Mandić i najavio da će nosilac te izborne liste Vesko Delić biti novi gradonačelnik.

Demokratska partija socijalista će poslije 16 godina vladavine, izgubiti vlast u Mojkovcu, iako pojedinačno ima najviše mandata ali nema koalicioni kapacitet za formiranje lokalne vlasti.

Mojkovac je jako uporište DPS-a koji tri decenije u toj opštini kontroliše lokalnu vlast (na fotografiji glasanje na izborima u Mojkovcu, 5. decembar 2021.
Mojkovac je jako uporište DPS-a koji tri decenije u toj opštini kontroliše lokalnu vlast (na fotografiji glasanje na izborima u Mojkovcu, 5. decembar 2021.

U Mojkovcu, opštini na sjeveru Crne Gore, pravo glasa imalo je 6.814 birača, učestvovalo je šest izbornih lista a bira se 31 predstavnik za lokalni parlament

DPS koji je opozicija na državnom nivou osvojio 14 mandata. Od stranaka vlasti koalicija predvođena prosrpskim Demokratskim frontom osvojila je 8 mandata, Demokrate 4 dok su Građanski pokret Ura i lista ‘Ne damo Mojkovac’ bliska premijeru Zdravku Krivokapiću, osvojili su po 2 mandata a Ujedinjena Crna Gora jedan.

Mojkovac, rodno mjesto bivšeg premijera i visokog funkcionera DPS-a Duška Markovića i Veselina Veljovića, koji je decenijama do smjene DPS-a na državnom nivou, pokrivao najznačajnije funkcije u sektoru bezbjednosti, bio je jako uporište DPS-a koji tri decenije kontroliše lokalnu vlast.

U Mojkovcu je prije deset godina živjelo 8.622 stanovnika od kojih se dvije trećine na popisu izjasnilo kao Crnogorci dok je Srba bilo 35 posto.

Mojkovac je u vrijeme bivše Jugoslavije bio grad rudarske i drvne industrije ali je tokom tranzicije, kao i na Cetinju, kompletna privreda ugašena.

Većinski bošnjačka Petnjica za DPS

Demokratska partija socijalista je proglasila pobjedu na lokalnim izborima u Petnjici, koja je nastanjena dominantno bošnjačkim stanovništvom.

Nosilac liste u Petnjici Erol Muratović je sopštio da će DPS u toj opštini imati apsolutnu većinu od 17 odbornika, od ukupno 31.

Iz Petnjice su proteklih godina zbog ekonomskih razloga otišle hiljade stanovnika, uglavnom u države Zapadne Evrope (na fotografiji glasačko mjesto u Petnjici)
Iz Petnjice su proteklih godina zbog ekonomskih razloga otišle hiljade stanovnika, uglavnom u države Zapadne Evrope (na fotografiji glasačko mjesto u Petnjici)

Sedam izbornih lista takmičilo se na izborima u Petnjici, opštini na krajnjem sjeveru, gdje je pravo glasa imalo 6.264 birača. Lokalni parlament ima 31 mjesto.

DPS je osvojio 17 mandata, Bošnjačka stranka 6, Stranka pravde i pomirenja 3, Socijaldemokrate i Demokrate po 2 mandata i Socijaldemokratska partija jedan.

U Petnjici koja je najmlađa opština i jedna među najmanjima u Crnoj Gori prema popisu stanovništva iz 2011. živjelo je gotovo 5.500 stanovnika od kojih su većina Bošnjaci - 83 odsto.

Iz Petnjice su proteklih godina zbog ekonomskih razloga otišle hiljade stanovnika, uglavnom u države Zapadne Evrope. U gradu nema benziske pumpe, javnog prevoza, veterinarske ambulante, iako je stočarski kraj.

U Cetinju DPS mora koalirati

Iako je na Cetinju ostvarila najbolji rezultat, Demokratska partija socijalista će morati da formira koaliciju sa nekim od dosadašnjih partnera.

“DPS je osvojio oko 43 posto glasova. Očekivanja su da DPS bude okosnica vlasti u Cetinju. I da će biti formirana koaliciona vlast i stabilna većina”, saopštio je nosilac liste Miloš Ražnatović.

Na Cetinju posljednjih 16 godina vlada DPS-a Mila Đukanovića (na fotografiji glasanje na izborima u Cetinju 5. decembra 2021)
Na Cetinju posljednjih 16 godina vlada DPS-a Mila Đukanovića (na fotografiji glasanje na izborima u Cetinju 5. decembra 2021)

Na Cetinju je pravo glasa imalo 13.753 birača. Za 33 mjesta u budućem cetinjskom parlamentu takmičilo se osam lista, uglavnom procrnogorskih i građanskih partija.

Na Cetinju je Demokratska partija socijalista osvojila14 mandata, Socijaldemokratska partija 8, lokalna stranka Stara garda LSCG 3, Socijaldemokrate-Liberalna partija 1 mandat.

Od tri partije koje su u vlasti u Crnoj Gori - Građanski pokret URA osvojio je 4 mandata, Demokrate 3, dok Socijalistička narodna partija, koja je dio koalicije na čelu sa prosrpskim Demokratskim frontom nije prešla cenzus..

Na Cetinju posljednjih 16 godina vlada DPS-a Mila Đukanovića.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine na Cetinju je živjelo 16.500 stanovnika od kojih se više od 90 posto izjasnilo kao Crnogorci.

Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore, simbol državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca. Do raspada bivše Jugoslavije tokom ratnih devedesetih Cetinje je bilo dominantno industrijski grad, ali su raspadom tadašnje zajedničke države i tokom tranzicije sva preduzeća ugašena.

Najveći odziv birača u Mojkovcu

Na lokalnim izborima Cetinju, Mojkovcu i Petnjici pravo glasa ukupno je imalo 26.800 građana. Na Cetinju je glasalo 63,8 odsto upisanih birača, u Mojkovcu 80,2 odsto, a u Petnjici 44,9 odsto.

Izborni dan na Cetinju i u Petnjici protekao je mirno dok je u Mojkovcu bilo manjih incidenata.

Policija se nije oglasila povodom medijskih navoda, da su njeni pripadnici priveli više Mojkovčana zbog navodne „kupovine ličnih karata“ kao i nekoliko aktivista Demokratskog fronta (DF) koji su navodno prijetili i vrijeđali aktiviste Demokratske partije socijalista(DPS) ispred izbornog štaba DPS.

Izbore nijesu nadgledali nezavisni posmatrači pa su prve preliminarne rezultate saopštile partije koje na njima učestvuju.

U sve tri opštine na prethodnim izborima je pobijedila Demokratska partija socijalista, predsjednika države Mila Đukanovića koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izgubila vlast na državnom nivou. Većinu su osvojile tri liste koje su predvodili prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

Sve tri, su među siromašnijim opštinama u Crnoj Gori, bez značajnije privredne aktivnosti i ulaganja posljednjih 30 godina.

Izbori bez nezavisnih posmatrača

Izbori u tri crnogorske opštine održani su bez prisustva domaćih posmatrača iz nevladinog sektora, jer nijesu dobili akreditacije.

Naime, kako je saopšteno iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji od 2000. godine prati izbore u Crnoj Gori, iz Državne izborne komisije (DIK) su im kazali da zbog činjenice da još nije izabran predsjednik DIK-a, oni ne mogu da odlučuju o zahtjevu CDT za praćenje izbora.

To je kako ističu iz CDT prvi put nakon dvije decenije da njihovi posmatrači neće moći da nadgledaju izborni proces.

Crna Gora je podijeljena na 24 opštine. Partije koje su većina na državnom nivou, do sada su vladale u sedam opština dok je u 15 vlast imala opozicija predvođena DPS. U Tuzima vlada koalicija predstavnika opozicije na državnom nivou (albanske partije) i Demokrata kao partije vladajuće većine.

U Tivtu su na vlasti politički akteri koji nemaju predstavnike u državnom parlamentu.

XS
SM
MD
LG