Dostupni linkovi

Crna Gora: Krupnim koracima ka prihvatanju evropskih vrijednosti


Zastave Crne Gore i Evropske Unije
U Crnoj Gori, kao i u većini evropskih država, u petak se obilježava Dan Evrope, u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je počelo stvaranje prve evropske zajednice. Ovaj dan je, uz održavanje prigodnih svečanosti, pogodan trenutak da se "podvuče crta" ispod dosadašnjeg učinka na putu zemlje ka punopravnom članstvu u EU. Naročito je zanimljivo koliko se, zavisno da li se gleda "spolja" ili "iznutra", sagledava trenutna pozicija Crne Gore.

Himnom Evropske unije otvorena je svečanost upriličena povodom Dana Evrope kojoj je prisustvovao nevelik broj građana koji ipak imaju svoje viđenje trenutnog nivoa reforme društva koje se ne odnosi na ispunjavanje formalnih uslova za ulazak u članstvo, već na razvoj svijesti i suštinskom prihvatanju evropskih vrijednosti:

Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič smatra da je na putu ka punopravnom člalnstvu, Crna Gora "dosta" odmakla:

“Nešto od toga se vidi a puno toga ostaje ljudima koji to posmatraju nevidljivo jer se to događa u institucijama države Cren Gore. U tehničkom smislu možemo da spomenemo da je u procesu pregovora otvoreno 9 poglavlja, priprema se otvaranje novih poglavlja. Treba, međutim još više naglasiti sve te reforme koje se provode, koje su neophodne za ispunjavanje uslova a one se ne ispunjavaju odjednom nego korak po korak. Prema tome, možemo da kažemo da je Crna Gora, uzimajući u obzir kada je taj proces počeo na dobrom putu, da ima dobru dinamiku i da je za sada ispunila sve potrebno da se ta dinamika održi i u budućnosti”, kaže Drobnič.

Ocjenjujući paralelne procese reformi državnih i društvenih institucija, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović kaže da će promjena mentaliteta trajati mnogo duže:

“Može se reći da smo mi u Crnoj Gori u tom smislu tranzicije od vremena 80 do danas, imali recimo krajem upravo tih 80-tih godina ta događanja naroda.Ali u suštini to na žalost nije bila promjena na bolje. Mi kaskamo i dalje i može se sada reći da smo u zadnjih 16 ili 17 godina negdje odmakli u tom tranzicionom procesu. Za očekivati je da u možda nrednih 10 godina počnu i krupnije promjene u tom mentalitetstkom smislu društvene evolucije", konstatuje Radulović.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Predrag Stamatović ističe "lidersku poziciju" Crne Gore u regionalnom nastojanju priključenja Evropskoj uniji. "Napredujemo krupnim koracima", kaže Stamatović.

“U formalnom smislu Crna Gora je zemlja kandidat a u smislu prihvatanja evropskih vrijednosti mislim da se iz dana u dan, iz godine u godinu vidi da napredujemo krupnim koracima i da prkatično svakoga dana moćete vidjeti da se usvaja neka nova evropska vrijednost. Na skali od jedan do 10 tog puta moj je utisak da je to jedna dobra osmica”, ističe Stamatović.

Zanimljivo je koliko se razlikuje "spoljna" i "unutrašnja" ocjena dosadašnjeg postignuća Crne Gore u približavanju EU.

Dok Stamatović ocjenjuje da je Crna Gora u institucionalnoj i reformi svijesti prešla osamdeset posto puta, ambasador EU, Mitja Drobnič misli da je to mnogo manje.

“Sigurno je negdje u prvoj trećini, što nije loše. Moramo imati u vidu da je taj proces kompliciran, jako složen i sam broj otvorenih i zatvorenih poglavlja ne daje pravu sliku. Ali ja bih rekao da je to sada jedna trećina samo ja mislim da će se taj proces ubrzati jer se stiče više znanja , više iskustva od zemalja koje su već prošle taj proces", konstatuje Drobnič.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG