Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv odlazećeg crnogorskog premijera Krivokapića


Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića koji je promijenio kriterijume za sticanje crnogorskog državljanstva.

Odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića je 4. februara na elektronskoj sjednici usvojila izmijenjenu Odluku kojom se liberalizuje sticanje crnogorskog državljanstva. Prema izmjenjenoj Odluci, umjesto dosadašnjih deset godina stalnog boravka u Crnoj Gori, crnogorsko državljanstvo je sada moguće dobiti nakon pet godina privremenog i pet stalnog boravka u državi.

Istog dana Vladi Zdravka Krivokapića je izglasano nepovjerenje u Skupštini Crne Gore. Nakon pada, Vlada funkcioniše u takozvanom tehničkom mandatu do izbora nove.

Šef medijskog tima SDP-a je podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića Osnovnom tužilaštvu u Podgorici zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonitog ponašanja.

"Vlada ne može donositi odluke o ovako krupnim pitanjima u tehničkom mandatu. Krivična prijava je podnijeta jer je Krivokapić predložio i usvojio Odluku o sticanju državljanstva", saopštio je Stanić nakon podnošenja krivične prijave tužilaštvu.

Stanić je saopštio da je Krivokapićeva Vlada u prošloj godini dodijelila skoro 300 počasnih državljanstava i izrazio sumnju da je ublažavanje kriterijuma za sticanje državljanstva povezano sa "budućim političkim procesima:

"Dolazimo u situaciju da možemo imati milion stanovnika za 10 godina", rekao je Stanić.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je inicirao obaranje Vlade u parlamentu i predložio formiranje nove manjinske Vlade, saopštio je da će Krivokapićeva odluka o liberalizaciji sticanja državljanstva biti poništena.

U krivičnoj prijavi SDP-a se navodi da je Krivokapić izmijenio Odluku o sticanju crnogorskog državljanstva, bez prisustva ministra unutrašnjih poslova koji je predlagač, bez konsultacija sa Skupštinom, bez zakonskog utemeljenja i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG