Dostupni linkovi

U Crnoj Gori još 180 novoinficiranih korona virusom, četvoro preminulo


COVID centar u Podgorici, novembar 2021.

U Crnoj Gori je evidentirano 180 novoinficiranih korona virusom, a od posljedica epidemije su preminule četiri osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Trenutno je 2.023 aktivnih slučajeva COVID-19, najviše u Podgorici 683.

Evropska unija (EU) je donirala 300.000 eura za devetomjesečni projekat Jačanje kapaciteta nadzora nad COVID-19 u Crnoj Gori, u okviru kojeg će stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pomoći u istraživanju slučajeva korona virusa i praćenje kontakata.

Taj ugovor su 9. decembra potpisali ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Popa je podsjetila da je EU obezbijedila ukupno oko 55 miliona eura za pomoć Crnoj Gori kroz hitnu podršku i dugoročne programe za ublažavanje uticaja pandemije na privredu i ljude.

EU je do sada donirala 42.000 hiljade doza vakcine Fajzer-Biontek, dok su države članice Crnoj Gori bilateralno donirale preko 300.000 doza vakcina, navodi se u saopštenju EU info centra.

U Crnu Goru je, prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada dopremljeno preko 1,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

Prvu dozu vakcine primilo je 45 odsto stanovništva, a drugu 42,3 odsto. Trećom dozom je imunizovano oko 9,5 odsto građana.

Od početka epidemije je registrovano 159.214 slučajeva infekcije korona virusom, a preminulo je 2.340 oboljelih od COVID-19.

XS
SM
MD
LG