Dostupni linkovi

Crnoj Gori 28 miliona pomoći EU


Zastave EU i Crne Gore, ilustrativna fotografija

Evropska unija uplatila je 28 miliona eura bespovratne budžetske podrške Crnoj Gori za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije korona virusa, saopšteno je u srijedu 11. novembra iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori (DEU).

Šefica DEU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je u pitanju prvi dio bespovratne budžetske pomoći koji je dostupan Crnoj Goru od paketa ukupne vrijednosti 40,5 miliona eura.

"Preostala sredstva biće uplaćena nakon što Crna Gora ispuni niz preuzetih obaveza, među kojima su najvažnije da obezbijedi finansiranje za mala i srednja preduzeća i da finansira socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva", kazala je Popa.

Popa je navela da paket pomoći pokazuje da iako je EU i sama pogođena krizom zbog korona virusa “ostaje posvećena solidarnosti i ne zaboravljamo naše partnere u Crnoj Gori”.

Budžetka podrška je dio bespovratne pomoći vrijedne 53 miliona eura, koju je EU obezbijedila Crnoj Gori radi kupovine medicinske opreme, unapređenja zdravstvenih usluga i pomoći za sektore privrede koji su najozbiljnije pogođeni krizom izazvanom korona virusom.

U Crnoj Gori je od posljedica povezanih sa COVID-om 19 preminulo 349 osoba, a trenutno je 7.427 inficirano korona virusom.

Crna Gora je na prvom mjestu u regionu po broju aktivno oboljelih od COVID-a 19 na 100 hiljada stanovnika. U zemlji su registrovana 1.139 aktivno oboljela na 100 hiljada stanovnika. Slijedi Slovenija sa 1.072, pa Bosna i Hercegovina (BiH) 872.

XS
SM
MD
LG