Dostupni linkovi

Čistka nepodobnih ili smjena zbog sukoba interesa?


RTVCG
RTVCG

Administrativni odbor crnogorskog parlamenta zatražio je smjenu člana Savjeta RTCG, Nikole Vukčevića tvrdeći da je poznati reditelj u konfliktu interesa.

Prema ocjeni dijela javnosti to je samo još jedan u nizu pokušaja vladajuće DPS da preko skupštinskog odbora povrati kontrolu nad Javnim servisom.

Administrativni odbor u kojem trenutno sjede samo predstavnici vlasti, predložio je razrješenje reditelja Nikole Vukčevića sa mjesta potpredsjednika Savjeta RTVCG.

Taj zahtjev je uslijedio nakon što je Agencija za sprječavanje korupcije, postupajući po anonimnoj prijavi, utvrdila da je Vukčević istovremeno sa obavljanjem javne funkcije u savjetu, prekršio zakon o javnom emiteru jer je 2013. godine snimio dokumentarac za koji je dobio 2.600 eura od produkcije „Galileo“, čija ja djelatnost proizvodnja filmova.

Vukčević, koji je na sjednicu Administrativnog odbora došao sa advokatom Nenadom Guberinićem saopštio je da u konkretnom poslu ničim nije ugrozio javni interes kao i da su svi argumenti na njegovoj strani:

„Dakle, radio sam svoj uobičajeni rediteljski posao, finansiran nezavisnim sredstvima koja nemaju nikakve veze sa RTVCG. Takođe, taj dokumentarni film nije ni emitovan na RTVCG kao ni na jednoj drugoj televiziji jer mu to nije bila namjena. Agencija za sprečavanje korupcije je pogrešnom i nepotpuno-utvrđenom interpretacijom činjeničnog stanja, pogrešno zaključila da sam povrijedio javni interes. Moj ostvareni autorski honorar, čije ostvarenje, članu Savjeta RTCG, zakonom nije zabranjeno, ne može uticati na moju nepristrasnost u odlučivanju u Savjetu, a što znači da ne može biti ni govora o bilo kakvom sukobu interesa.“

Vukčević smatra da je odbor trebalo da sačeka epilog ovog slučaja koji je već u proceduri kod Upravnog suda, dodajući da ignorisanjem te činjenice Odbor uzima pravdu u svoje ruke.

No, predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja odgovara da to skupštinsko tijelo nije sud i da ne utvrđuje ničiju krivicu, već samo da li postoji osnov za razrješenje Vukčevića:

"Ljuti ste na nas, a kivni na Agenciju, a trebalo bi da budete ljuti na one koji vas brane, a nijesu tu" - na opasku Vukčevića da ne zna o kome govori Škrelja je kazao: "Na opoziciju".

Skupštinsko tijelo nije sud i ne utvrđuje ničiju krivicu: Ljuiđ Škrelja
Skupštinsko tijelo nije sud i ne utvrđuje ničiju krivicu: Ljuiđ Škrelja

O značaju Vukčevićevog saslušanja pred Administrativnim odborom i posljedica njegove eventualne smjene, govori i zainteresovanost međunarodne zajednice za čitav slučaj.

Naime, današnjoj sjednici prvi put prisustvovao je i predstavnik američke ambasade iz koje su uz EU ranije u više navrata apelovali na poštovanje nezavisnosti i slobode medija.

Ovim povodom oglasila se i Evropska radiodifuzna unija apelom crnogorskom parlamentu da se uzdrži od ishitrenih odluka o opozivu članova Savjeta.

Iz EBU-a su poručili „da su duboko zabrinuti da bi nedavno pokrenute procedure protiv nekih članova Savjeta RTCG mogle dovesti do paralize u radu tog tijela i opstruiratii nastavak pozitivnog razvoja crnogorskog Javnog servisa“

Najnovija dešavanja u RTVCG u dijelu političke i stručne javnosti ocjenjuju kao pokušaj vladajuće DPS da smjenom nekih članova Savjeta RTVCG povrate kontrolu nad Javnim servisom.

Osim Vukčevića pod lupom Agencije za sprječavanje korupcije su i drugi članovi Savjeta koji podržavaju aktuelno rukovodstvo Televizije Crne Gore.

DPS ne krije nezadovoljstvo aktuelnim programom RTVCG čije emisije povremeno i bojkotuje, a osim učestalih kritika rada Javnog servisa, brojni su i njihovi pisani prigovori na rad Javnog servisa.

Primjera radi, u jednom od njih kažu da su pojedini izvještaji tendenciozni sa ciljem da se „nanese šteta DPS-u, njenim najvišim funkcionerima i Vladi Crne Gore u cjelini“.

Godinama unazad stručna i laička javnost je RTVCG kvalifikovala kao „partijski servis DPS- a“, a ne javni servis svih građana. Prije godinu i po došlo je do kadrovskih promjena kada je tadađšnje rukovodstvo RTCG podnijelo ostavku, što je bio ključni zahtjev opozicije za ulazak u pregovore sa vlastima u vezi sa tadašnjom političkom krizom.

Podsjetimo, Savjet RTVCG broji devet članova među kojima postoji jasna podijeljenost. Aktuelno rukovodstvo te medijske kuće podršku ima od pet članova savjeta, među kojima je i Vukčević dok su ostala četiri člana bliža DPS viđenju stanja u Javnom servisu.

Smjene u savjetu omogućile bi prekompoziciju snaga i otvorile put ka postavljanju pitanja povjerenja aktuelnom uredništvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG