Dostupni linkovi

Izbori u Crnoj Gori: DPS ne može sam da formira vladu, manjine odlučuju

Na parlamentarnim izborma u Crnoj Gori, prema prvim procjenama CEMI-ja i CDT-a, stranka Mila Đukanovića dobila je oko 40 odsto glasova, a DF oko 20 odsto. Glasalo je 73,2 odsto birača. Policija potvrdila hapšenje grupe iz Srbije zbog "sumnji za terorizam".

00:28 17.10.2016.

Krivokapić: Rezultat zadovoljavajući

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić ocijenio je da je rezultat njegove stranke na parlamentarnim izborima "zadovoljavajući", te da ne predstavlja iznenađenje.

On je saopštio da je SDP pokazao da je vitalan i neuništiv.

"Rezultat je zadovoljavajući i nije iznenađenje", rekao je Krivokapić, uz konstataciju da je SDP bila najnapadanija partija tokom predizborne kampanje.

Ocijenio je i da su izbori bili puni neregularnosti, te da su ih pratili pristisci na birače. Gašenje Vajbera je nazvao presedanom u Evropi, navodeći da se to nigdje nije dešavalo.

"U saradnji sa međunarodnom zajednicom i ostalima uvodićemo demokratiju korak po korak u Crnoj Gori. Izbori su puni neregularnosti, a DPS ni ovako nema većinsku podršku Crne Gore, uz sve zloupotrebe. To poziva da nađemo modalitete da se u Crnoj Gori promijeni vlast", rekao je Krivokapić.

Ponovio je da ostaju pri stavu da neće sa DPS-om, navodeći da su "oni problem, a ne rješenje problema".

"Oni pripremaju nove pohare koje ćemo vidjeti u narednim mjesecima. Onaj ko je problem, a ne rješenja problema nema perspektivu u politici. DPS nema podršku građana i problem je Crne Gore", rekao je Krivokapić, navodeći da partnere vidi u građanskom dijelu Crne Gore, odnsono Demokratama, Velikoj koaliciji Ključ i manjinskim strankama.

00:24 17.10.2016.

Prema CeMI-jevim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je najviše glasova u Andrijevici, Budvi, Gusinju i Kotoru. Međutim, u Budvi bi opozicija nakon 10 godina mogla da preuzme vlast, jer Demokrate i Demokratski front (DF) zajedno imaju više mandata od DPS-a.

U Andrijevici DPS je osvojio 20 mandata, SNP pet, DF pet, a SD jedan mandat.

U Budvi DPS ima 12 mandata, Demokrate i DF po sedam mandata, Koalicija "Bura budi Budvu"-SNP-Demos dva mandata, Cdu-Dragan Purko Ivančević dva, Koalicija Budva mora dva i SD-Žarko Radulović jedan mandat.

U Gusinju DPS ima osam mandata, SD i Partija za Gusinje po sedam, SNP i SDP po tri i Bošnjačka stranka dva mandata.

U Kotoru DPS ima 13 mandata, Demokrate pet, DF četiri, SNP i SDP po tri, SD dva, HGI, URA i LP po jedan.

23:51 16.10.2016.

Lekić: Partije manjinskih zajednica će odlučiti o formiranju Vlade

Lider opozicione koalicije Ključ Miodrag Lekić rekao je da nije zadovoljan rezultatima te koalicije na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Lekić je na večerašnjoj konferenciji za novinare ocijenio da su i ovi izbori "protekli u negativnoj tradiciji prethodnih izbora".

On je u tom kontekstu kao "novi skandal" naveo današnje hapšenje grupe državljana Srbije koji su osumnjičeni za namjere da povodom rezultata parlamentarnih izbora izazovu ulično nasilje.

Prema ocjeni Lekića, na ishod ovih izbora je uticaja imala i "moć novca", ali nije precizirao na koju izbornu listu se to odnosi.

Lekić je rekao da je Ključ očekivao više, ali da "nastavlja" svoju aktivnost.

Na osnovu nezvaničnih rezultata izbora, koalicija Ključ u kojoj su Demos, Socijalistička narodna partija i Udružena reformska akcija osvojila je devet poslaničkih mjesta.

Prema objašnjenju Lekića, četiri opozicione partije su dobile više poslaničkih mandata od Demokratske partije socijalista, ali će partije koje zastupaju manjinske zajednice odlučiti o formiranju nove vlade Crne Gore.

23:40 16.10.2016.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG