Dostupni linkovi

Godina članstva Crne Gore u NATO: Pečat na sigurnost


Zastava NATO-a i Crne Gore.
Zastava NATO-a i Crne Gore.

Crna Gora obilježava prvu godinu članstva u Sjevernoatlanskom savezu (NATO). Tim povodom crnogorski predsjednik Milo Đukanović boravi u sjedištu Saveza gdje će se sresti sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, a na godišnjicu članstva u NATO-u nebo iznad Crne Gore će štititi vazduhoplovne snage Italije i Grčke.

Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a 5. juna 2017. godine, činom predaje Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Država, depozitaru tog sporazuma.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) su saglasni da je zemlja dobila na stabilnosti kako na spoljnopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu. Konkretne benefite bilježi turizam, strateška privredna grana Crne Gore, ocjenjuju turistički poslenici.

[RSE/Video, 5. juni 2017.]

Washington: Crna Gora primljena u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Iako je godina dana kratak vremenski rok, predsjednik Atlantskog savjeta Savo Kentera smatra da je Crna Gora dobila na unutrašnjoj stabilnosti. On za RSE objašnjava da konkretni "rezultati ne mogu biti vidljivi preko noći", ali da će "period koji je pred Crnom Gorom donijeti vidljive rezultate".

"Imate jedan sistem koji koliko-toliko garantuje tu unutrašnju bezbjednost i stabilnost. Ne možemo očekivati od NATO-a da bude tu za svaku stvar kada se govori o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori. To nije ni njegova obaveza, niti njegov posao, već isključivo za neke druge stvari. Ali gradeći institucije sistema, radeći na njihovom usavršavanju i svemu onome što je bilo potrebno da bi Crna Gora postala članica NATO-a, mi smo stvorili neke preduslove – da institucije sistema ojačaju da podignemo nivo demokratije u zemlji, da podignemo nivo vladavine prava i da se mnogo uspješnije borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala", ocjenjuje Kentera.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović istakao je da je članstvo Crne Gore u NATO-u pečat na obnovu državne nezavisnosti.

"Za nekoliko dana dobijamo kontrolu našeg neba, to je konkretan benefit tipičan za NATO, gdje jedni pomažu drugima u različitim aspektima", kazao je Darmanović za Prvu TV.

Govoreći o ruskom uticaju na Balkanu, Darmanović je poručio da je pokušaj uplitanja u crnogorske unutrašnje poslove manji nego u oktobru 2016.

Sa ovakvom ocjenom ministra Darmanovića saglasan je i Savo Kentera koji vjeruje da će eventualni ruski uticaji i pritisci slabiti.

"Koliko god to u ovom momentu zvučalo nerealno mnogima, da jedna mala Crna Gora može raspravljati i uticati na odluke zajedno sa SAD-a ili Velikom Britanijom, Njemačkom ili nekom drugom silom, to zaista jeste slučaj. Ako ništa drugo, mi možemo, na kraju krajeva, trgovati sa onim što je u interesu Crne Gore i što bi trebalo da bude kao neko krajnje naše opredjeljenje. Sa druge strane, svjedoci smo bili ruskog uticaja koji je bio evidentan još od samog početka, kada se Crna Gora opredijelila da ide putem evroatlantskih integracija i koji je kulminirao 2016. godine, a za šta smo svjedoci bili šta se sve dešavalo. Međutim, mislim da će sve na tome i da se završi", smatra Kentera.

Pored rezultata na planu stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore, ulaskom u NATO otvorene su perspektive crnogorskom turističkom tržištu, kaže za RSE predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) Dragan Ivančević. Te perspektive su mnogo ozbiljnije nego što je to bilo ranije a već su vidljivi i rezultati - ocjenjuje Ivančević.

"Kao rezultat imamo ulazak najvećih evropskih turoperatera na naše tržište. Imamo najavu ozbiljnih hotelijera, koji su u međuvremenu počeli, neki čak završili i najavili, što nam je važno u Crnoj Gori, značajne investicije kad je u pitanju hotelska industrija. Da bi Crna Gora mogla značajno da se razvija na turističkom tržištu, trebaju novi hotelski kapaciteti. To se jako osjetilo i na planu bukinga i na planu animacije potencijalnih investitora", riječi su Ivančevića.

I ukupna crnogorska privreda "bilježi benefite, posebno sve one privredne grane koje su komplementarne turizmu, smatra Ivančević. On napominje da je za godinu dana stvorena ozbiljna klima za razvoj ukupnih resursa na cijeloj teritoriji Crne Gore.

"U toku smo uvođenja jednog broja brendova hotelskih u Crnu Goru koje je teško bilo animirati u vrijeme dok nijesmo imali tu kolektivnu bezbjednost, koje nam sada pruža naše članstvo u NATO-u", zaključuje Ivančević.

Crnogorska privreda bilježi benefite (na fotografiji: Kotor)
Crnogorska privreda bilježi benefite (na fotografiji: Kotor)

Od 5. juna NATO nebo iznad Crne Gore će štititi vazduhoplovne snage Italije i Grčke.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Mišo Stanišić ocjenjuje da je Crna Gora sada stabilna država, a kada je riječ o političkim podjelama koje su godinama unazad bile prisutne, na one koji su za članstvo u NATO-u i one koji su protivnici NATO integracija, Stanišić smatra da su rezultati posljednjih izbora u Crnoj Gori pokazali da tih podjela više nema.

"Sve su iluzije onih koji govore da je većina građana Crne Gore protiv NATO-a pale na prethodnim predsjedničkim i lokalnim izborima. Pokazalo se da građani podržavaju one partije koje zagovaraju evroatlantske i evropske integracije Crne Gore", kaže Stanišić.

Infografika
Infografika

​I Mirko Stanić, portparol opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), kaže da su podjele u Crnoj Gori o pitanju članstva u NATO-u, u posljednjih godinu dana, postale irelevantne.

"Pitanja podjela oko ulaska u NATO, mislim da su već poslije godine postala nebitna, da o njima više niko i ne govori. To je jedna od najbitnijih stvari ulaska, da nemamo podjelu na one koji su za i protiv NATO-a", kaže Stanić.

Stanić: O podjelama za NATO više niko i ne govori
Stanić: O podjelama za NATO više niko i ne govori

Koliko je Crna Gora napredovala u unutrašnjim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizaovanog kriminala, a podstaknuta članstvo u organizaciji koja okuplja zemlje razvijene demokratije, RSE je pitao sagovornike.

Obrad Mišo Stanišić kaže da se benefiti u tim oblastima već vide, ali da će napredak uslijediti u narednim godinama.

"Tek predstoje pravi benefiti. Tek će Crna Gora da bude zemlja vladavine prava, uvjeren sam da ćemo dostići one ciljeve za kojima stremimo, a to je potpuna vladavina prava, bolji život građana i ono što nam je preostalo kao glavni spoljnopolitički prioritet – punopravno članstvo u EU", tvrdi Obrad Mišo Stanišić.

Na drugoj strani, Mirko Stanić iz SDP-a ocjenjuje da je, i pored članstva u NATO-u, vladavina prava u Crnoj Gori stagnira.

"I pored toga što smo imali jasne poruke da je trebalo ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije, to se u Crnoj Gori ne dešava i imamo stagniranje ili nazadovanje u proteklih godinu dana od članstva u NATO-u", objašnjava Stanić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG