Dostupni linkovi

Crnogorski premijer vjeruje u istorijski uspjeh svoje Vlade


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (Podgorica, 11. november 2021.)
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić (Podgorica, 11. november 2021.)

Dok crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kaže da će “njegova Vlada u istoriji ostati upamćena kao jedna od najuspješnijih”, opozicija tvrdi da je Crna Gora zbog aktuelne Vlade “dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višepartijskog sistema”.

Osvrt na ostvareno u prvoj godini rada Vlade Krivokapić je počeo presjekom zatečenog stanja po dolasku na vlast 4. decembra prošle godine:

“Zatekli smo bezakonje i tihu opstrukciju, od zarobljene države još zarobljenije pravosuđe, nepotizam i praznu kasu”, rekao je Krivokapić 7. decembra.

Vlada Crne Gore kao ekspertska je izabrana 4. decembra prošle godine glasovima prosrpskog Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA, koji su na avgustovskim izborima osvojili vlast i nakon tri decenije, poslali u opoziciju Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Pet stvari o prvoj godini Vlade Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Ekonomija

Premijer Krivokapić je objasnio da je Crna Gora u prošloj godini zahvaljujući odlukama bivše vlasti, imala ekonomski pad od preko 15 procenta a ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović da u Crnoj Gori danas, svaki četvrti stanovnik živi na ivici siromaštva.

Govoreći o rezultatima svoje Vlade Krivokapić je saopštio da Crna Gora do danas ima 700 miliona eura prihoda što je pet puta više nego 2020.

“To je rezultat koji niko ne može da ospori”, rekao je premijer.

On je objasnio i da Crna Gora od juna posluje sa suficitom i bilježi zvaničan rast od 12,4 odsto.

“Navedite mi primjer u istoriji od nezavisnosti Crne Gore 2006. da je to neka Vlada imala”, kazao je.

U opoziciji ekonomske domete Vlade vide drugačije.

Opozicija zamjera Vladi “tajno i organizovano zaduženje države” u iznosu od 750 miliona eura, što se odnosi na jedan od prvih koraka Krivokapićeve Vlade, koja se nekoliko dana nakon što je izabrana zadužila jer je, kako su naveli, zatekla praznu budžetsku kasu.

Opozicija, koja je predala Skupštini 29. novembra Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi, tvrdi da je broj zaposlenih za samo godinu dana pao za 18 hiljada.

“Zabrinjavajuće ekonomski pokazatelji i drastičan pad životnog standarda, te rast cijena osnovnih životnih namirnica nekih i do 70 odsto, dok je nezaposlenost na rekordnom nivou”, navodi se.

O opozicionoj inicijativi će se poslanici izjasniti na sjednici Skupštine, koja počinje 13. decembra. Opozicija ima 40 poslanika a vladajuća većina 41.

Epidemiološka situacija

I epidemiološka situacija izazvana korona virusom je za Krivokapićevu Vladu oblast u kojoj su postigli značajne rezultate jer su, kako je rekao, zatekli državu bez jednog jedinog ugovora za nabavku vakcina.

“Koristili smo svaki trenutak da obezbijedimo vakcine po pravilima, a ne po mjerama dogovora. Do danas smo u posjedu preko 1,3 miliona vakcina", rekao je Krivokapić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je 7. decembra kazala da je danas vakcinisano je 60 odsto punoljetnih građana, testirano šest puta više građana nego prošle godine i obezbijeđena najbolja COVID terapija.

Međutim, opozicija smatra da je Vlada katastrofalnim upravljanjem na čelu sa premijerom, koji je među rijetkim nevakcinisanim evropskim premijerima, dovela Crnu Goru u sam svjetski vrh po stopi oboljelih i umrlih.

Prema podacima istraživačkog centra Džons Hopkins Univerziteta, Crna Gora drži prvo mjesto u svijetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika od početka pandemije (25.256).

Krivokapić - jedan od posljednjih nevakcinisanih premijera u Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

EU integracije

Krivokapić je govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije kazao da u Crnoj Gori zbog prethodne vlasti vladaju tajkuni, “od građevinske do šumarske mafije, koji su sve preveli u svoj džep”.

"Nije se desilo nijedno ubistvo tokom ove Vlade, koje se dešavalo u različitim klanovima ranije”, rekao je Krivokapić dok je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao da su napadnuti svi vidovi mafije.

“Obračunali smo se sa narko kartelima, građevinskom, duvanskom mafijom. Bez Tužilaštva nama su ruke vezane, ali to ne znači da se nećemo boriti”, rekao je Abazović.

Govoreći o posvećenosti evropskim integracijama Vlade premijer je kazao da tome u prilog najviše govori rast povjerenja građana u NATO i u Evropsku Uniju (EU) za nekih deset odsto.

"Imamo stoprocentnu usklađenost sa spoljnom politikom EU. Ideju članstva u EU podržava 75 odsto građana, dok članstvo u NATO sada podržava 67 odsto građana", rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Opozicija, kako su naveli u pomenutom zahtjevu za smjenu Vlade, Vladu označava kao ključnog krivca, što je Crna Gora, dobila ubjedljivo najgori godišnji izvještaj Evropske unije i najlošiju prosječnu ocjenu otkada se vrši ova vrsta mjerenja u procesu EU integracija.

U najvažnijoj oblasti vladavine prava, ostvarila je nazadovanje zbog čega je suštinski došlo do suspenzije pregovaračkog procesa, odnosno blokade evropske integracije države Crne Gore.

A da međunarodni partneri očekuju da Krivokapićeva Vlada ostane na evroatlantskom kursu potvrdili su i iz Ambasade SAD u Podgorici, koja je upravo povodom godišnjice rada Vlade, za Glas Amerike, ocijenila da su “uglavnom izostali konkretni rezultati”.

"Sliku dodatno komplikuje stalno uplitanje autoritarnog ruskog režima koji je, sa svojim političkim i vjerskim proksijima iz regiona i unutar države, našao plodno tlo u duboko podijeljenom društvu u pokušaju da skrene Crnu Goru sa njenog evroatlantskog puta", naveli su iz Ambasade SAD.

Ideologija nove vlasti

Krivokapić objasnio da se njegovom kabinetu “stalno prigovara” da se bave crkvom i religijom.

“Pa ne bismo imali ovakve rezultate da smo se samo tim bavili. Oni koji su to postavili kao temu, postavili su je jer zluradost vlada Crnom Gorom. Oni ne misle dobro ovom narodu”, poručuje Krivokapić.

Opozicija u kritikama izvršnoj vlasti navodi da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) bila presudan faktor koji je doveo do formiranja aktuelne Vlade zbog čega je, navode, ona imala posebne obaveze prema SPC.

“Klerikalizacija javne scene je proces koji sve više uzima maha i direktno je protežiran od strane ove Vlade, posebno od njenog premijera, čime se potkopava građansko biće društva i moderna evropska i evroatlantska orijentacija države”, navode poslanici opozicije u Inicijativi od 29. novembra.

Krivokapić je naime na predlog pokojnog mitropolita SPC Amfilohija postavljen za premijera, a smjeni vlasti na izborima su doprijenile protestne litije SPC u Crnoj Gori, podržane od strane tadašnje opozicije.

Kontekst u kome radi Vlada

Krivokapićeva Vlada je na udaru ne samo opozicije nego i dijela parlamentarne većine, prije svega prosrpskog Demokratskog fronta, koji i pored konstantnih kritika, nikad nije formalizovao zahtjev za smjenu Krivokapićevog kabineta.

Opozicija u podršci koju Vladi u parlamentu obezbjeđuje Demokratski front, kojeg ocjenjuju antizapadnim i direktno kontrolisanim iz Beograda, upravo vidi prepreku za jasnu prozapadnu politiku Vlade.

XS
SM
MD
LG