Dostupni linkovi

Crna Gora: Opozicija i URA će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici


Skupština Crne Gore, arhivska fotografija
Skupština Crne Gore, arhivska fotografija

Potrebno je da se zabrani javno negiranje genocida koji su priznali relevantni međunarodni sudovi, stav je zastupnika u Skupštini Crne Gore koji su za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Oni koji se tome protive, uglavnom iz stranaka vladajuće većine u Crnoj Gori tvrde da e zločin u Srebrenici ne treba nazvati genocidom i da je predložena Rezolucija put “da se srpski narod proglasi genocidnim”.

Oštra rasprava u crnogorskom parlamentu je pokazala će Rezoluciju o genocidu u Srebrenici podržati poslanici vladajućeg Građanskog pokreta URA i kompletna opozicija, što predstavlja natpolovičnu većinu u Skupštini Crne Gore. Protiv Rezolucije će glasati partije okupljene oko vladajućeg političkog saveza Demokratski front koji čine srpske nacionalne stranke, dok je vladajuća Demokratska Crna Gora podršku uslovila amandmanima.

Opoziciona podrška Rezoluciji

Predstavljajući Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, predlagač Ervin Ibrahimović, iz opozicione Bošnjačke stranke, izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u posljednjih desetak mjeseci kada je pojačan stepen etničke i vjerske distance u Crnoj Gori. On je ponovio da je cilj Rezolucije suočavanje sa prošlošću, osuda genocida, zabrana javnog negiranja gencida i da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

“Ova Rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda i biće uskraćena mogućnost onima koji u dnevnopolitičke svrhe koriste ovaj strašni događaj. Usvajanjem rezolucije ćemo onemogućiti one ostrašćene nacionaliste da negiraju genocid i da prestanu sa zastrašivanjem prema manje brojnom narodu”, rekao je Ibrahimović.

Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković je ocijenila da Rezolucija ne znači kolektivnu krivicu niti osudu čitavog jednog naroda, nazivajući takve tvrdnje najgnusnijom podvalom onih koji nisu u stanju da osude najmonstruozniji zločin nakon Drugog svjetskog rata.

“Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda. Danas bi neki opet htjeli koncept etničkog čišćenja. ‘Srpski svet’ nije ništa drugo do ista velikodržavna politika iz devedesetih godina koja je dovela do genocida”, rekla je Vuksanović Stanković naglašavajući da su u Srbiji danas na vlast Šešeljevi radikali i Miloševićevi socijalisti koji “danas kontrolišu makar dvije trećine aktuelne vlasti u Crnoj Gori”.

Sjednici Skupštine i raspravi o Rezoluciji nisu prisustvovali poslanici najveće opozicione stranke Demokratske partije socijalista koji bojkotuju rad parlamenta, ali su najavili da će prisustvovati glasanju i podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Vlast podjeljena u odnosu na Rezoluciju

Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta su se usprotivili usvajanju Rezolucije koju smatraju svojevrsnom provokacijom koja je usmjerena “protiv srpskog naroda”. Krajnja namjera ovog projekta je da se Srbi natjeraju da teški zločin u Srebrenici nazovu genocidom čime će se otvoriti put da se srpski narod proglasi genocidnim, saopštio je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

“Ja osuđujem zločin u Srebrenici, ali očekujem da se osude i zločini nad Srbima. Za zločine nad Srbima još niko nije odgovarao zato što smo suočeni sa jednom antisrpskom institucijom koja nosi naziv Haški sud koji je oformljen da sudi srpskom narodu”, rekao je Vučurović pozivajući opozicionu Bošnjačku stranku da povuče Rezoluciju.

Poslanik vladajuće Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović je rekao da njegova partija osuđuje sve zločine, kao i genocid u Srebrenici, ali je uslovio podršku Rezoluciji tražeći amandmansku izmjenu.

“Mi ćemo za Rezoluciju glasati isključivo ukoliko predlagač jasno navede da ni jedan narod, ni Srbi, ni Crnogorci i Albanci niti Bošnjaci, Hrvati…nije niti mogu biti zločinački. Samo takva formulacija šalje potpuno jasnu poruku svima u bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori, da su za zločine krivi konkretni pojedinci, a ne narod”.

Najavljujući da će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, poslanica vladajućeg Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić je konstatovala da je dobijena još jedna potvrda da se genocid dogodio.

“Konačni epilog tog monstruoznog čina smo i formalno dobili juče kada je potvrđena presuda ratnom zlikovcu Ratku Mladiću, što je od velikog značaja na putu ka ostvarivanju pravde”.

Sjednica Skupštine je završena bez glasanja o Rezoluciji.

Uskoro i o razrješenju ministra zbog Srebrenice

Tokom sjednice parlamenta je pomenuto da će se raspravljati i o razrješenju ministra pravde i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića jer je negirao genocid u Srebrenici, te osporio legitimitet međunarodnih sudova koji su svojim presudama potvrdili da se genocid dogodio.

Inače, glavni tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu, Serž Bramerc je u govoru pred Savjetom bezbjednosti saopštio da je “posljednja faza genocida negovo poricanje i glorifikacija zločina”, te podsjetio upravo da je ministar pravde Crne Gore nedavno negirao genocid.

XS
SM
MD
LG