Dostupni linkovi

Da li crnogorska policija lišava života vozače pod dejstvom alkohola, zašto je crnogorska nacionalna aviokompanija osnovana u dječijoj svesci na uske i široke linije, kako je hotel Hilton u Podgorici postao hotel Klinton, zašto treba započeti odbranu prava muškaraca i prekinuti sa pričom o ravnopravnosti žena, ko će da mijenja pol da bi ušao u parlament i da li je "junačko povlačenje" novi pojam u crnogorskom političkom narativu?

Sva navedena pitanja proizilaze iz gafova koje smo čuli u javnim nastupima tokom 2017. godine, koji su izgovorili predstavnici crnogorske Vlade, parlamenta, drugih institucija, ali i građani.

Nekoliko gafova i verbalnih omaški je napravio premijer Duško Marković u prvoj godini svog mandata.

Počinimo od situacije u kojoj je premijer potražio pomoć domaćeg rječnika izraza kako bi odgonetnuo šta predsjednik njegove partije Milo Đukanović misli o Vladi. Đukanović je rekao da Markovićeva Vlada radi solidno. Da li "solidno" znači, nešto pozitivno, negativno ili dvosmisleno.

Zašto je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila izbore u Herceg Novom? Odgovor se može potražiti i u premijerovom predizbornom nastupu. On je, promovišući svoju partiju, iskreno priznao da, skoro pa da ne zna da Herceg Novi postoji. Zato što je premijer sa sjevera države.

Ipak, premijer Duško Marković je definitivno postao planetarno poznat kada ga je tokom samita NATO-a odgurnuo američki predsjednik Donald Tramp koji se probijao na čelo delegacije. Američke predsjednike je Marković dobro zapamtio. O tome govori situacija u kojoj je prekrstio podgorički hotel Hilton u hotel Klinton.

Nakon izvršne vlasti, prelazimo na zakonodavnu. Poslanici su imali svoje "svijetle" trenutke. Izraz "junačko povlačenje" je novi politički pojam u kome: opozicija protestuje, policija baca suzavac, zbog čega je opozicija prinuđena na povlačenje. Ovako je poslanik Branko Radulović evocirao uspomene sa demonstracija iz 2015. godine.

Poslanica DPS-a Ana Nikolić smatra da je prilikom zapošljavanja važnije imati diplomu nego partijsku knjižicu. Ali ako se baš naiđe na problem sa zapošljavanjem, ona preporučuje uzimanje partijske knjižice njene stranke.

Poslanici su istrenirani da mogu da raspravljaju i o temama o kojima ne znaju baš ništa. To je priznao i poslanik Filip Vuković koji se prvi put sreo sa izrazima iz farmakologije.

Unapređena su prava žena u Crnoj Gori, pa i u parlamentu jer je donijet zakon po kojem svaki treći kandidat za poslanika treba da bude žena. Milan Knežević vjeruje da će neki muškarci mijenjati pol da bi ušli u Skupštinu.

Borba za rodnu ravnopravnost je nekim ženama dosadila. To je otvoreno rekla gledateljka Televizije Crne Gore koja se u živom progamu založila za odbranu rodne ravnopravnosti muškaraca ili, kako je gospođa rekla, ugroženi su ljudi.

Da li se saobraćajna policija priprema da lišava života vozače pod dejstvom alkohola. Slušamo omašku službenika operativnog policijskog centra u jutarnjem programu o stanju u bezbjednosti javnog saobraćaja.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović objašnjava odbornicima da Podgorica ne treba da ima previše gradskih pozorišta da ne bi ličila, kako je rekao, na Lenjingrad.

Kako se pravila prva crnogorska aviokompanija? To je ispričao Zoran Đurišić, nekadašnji direktor i osnivač Montenegro Airlinesa. Podršku u osnivanju mu nije dao niko, pa je koristio školski pribor svoje djece

Aviokompanija u dugovima, a aerodrom stvara profit. Međutim, Đurišić u polemici sa Raškom Konjevićem odbija favorizovanje aerodroma nabrajajući koliko lavora treba staviti u hol kad pada kiša.

Direktan prenos suđenja za pokušaj "državnog udara" uveo je javnost u novu dimenziju televizijskog programa. Mnogi građani ne bi čuli psovke i uvrede jer su optuženi udaljeni od mikrofona, ali je sutkinja Suzana Mugoša zbog procedure morala svaku da ponovi kako bi riječi, uobičajene za rijaliti šou, ušle u sudski zapisnik.

Tokom dosadašnjeg sudskog procesa javnost je čula konspirativne razgovore i o događajima o kakvima se snimaju filmovi. Izdvajamo dio iskaza državljanina Srbije Miloša Jovanovića koji je opisao situaciju u kojoj se prestravio od plavog djeteta sa lenonkama. Mjesto događaja je okolina Beograda, mrkli mrak, Jovanović i Sinđelić u kolima, a prati ih nepoznati automobil.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG