Dostupni linkovi

Crnogorski premijer poručio da neće podnijeti ostavku zbog krize vlasti


Dritan Abazović, 29. jun 2022.

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da neće podnijeti ostavku nakon najave povlačenja podrške Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) njegovoj Vladi u parlamentu.

Ove partije ponovile su 20. jula zahtjev za ostavkom tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je kazao da su podržali manjinsku Vladu kako bi vodila Crnu Goru ka Evropskoj uniji, no da "ovo nije taj put, već provalija" i pozvao Abazovića da podnese ostavku.

"Neću podnijeti ostavku dok to ne odluči Parlament", odgovorio je Abazović.

Razlog uskraćivanja podrške je vladino usvajanje teksta Temeljnog ugovora koji treba da reguliše odnose Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa sjedištem u Beogradu, a kojem se ove partije protive.

Iako je Vlada 8. jula usvojila ovaj dokument, nakon razgovora Abazovića sa predsjednikom države Milom Đukanovićem je 19. jula dogovoreno da se prije potpisivanja konsultuje stručna javnost, i provjeri njegovo zakonsko utemeljenje.

Ovaj dogovor potakao je i opozicioni prosrpski Demokratski front (DF), koji se zalaže za potpisivanje sporazuma, da takođe zatraži Abazovićevu ostavku.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da je potpisivanje Temeljnog ugovora uslov da bi ta politička grupa u parlamentu glasala pravosudne reforme za koje treba dvotrećinska ili tropetinska većina.

"DF vam je jasno poslao poruku. Prvo potpisivanje Temeljnog ugovora, a onda smo spremni da razgovaramo o Sudskom savjetu. Ako vi niste u stanju da potpišete taj ugovor, podnesite ostavku", rekao je Knežević.

"Vlada je donijela odluku, a svaka odluka je podložna svakoj vrsti monitoringa. Mislim da je interes svih da što širim koncenzusom stvaramo dobre institucije i funkcionalnu državu", odgovorio je Abazovic.

On je ocijenio i da se dogovor o imenovanjima u pravosuđu, koja su uslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, neophodnih za evropsko napredovanje Crne Gore, može obaviti do 1. septembra.

Abazovićeva Vlada je usvojila Temeljni ugovor svega desetak dana nakon njegovog susreta u Srbiji 30. juna sa patrijarhom SPC Porfirijem, koji je izjavio "da je u sa Vladom postignuta puna saglasnost oko teksta Temeljnog ugovora".

Na primjedbu poslanice SDP-a Draginje Vuksanović da se u preambuli Temeljnog ugovora SPC priznaje kontinuitet od 13. vijeka, što je ocijenila kao falsifikovanje crnogorske istorije, Abazović je kazao da preambula nije dio normativnog akta.

"Logično je da oni koji sklapaju ugovor malo, ne znam, uljepšavaju stvarnost, taj dio nije obavezujući", kazao je Abazović.

U tekstu ugovora se za SPC priznaje pravni subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine, iako se u Srbiji, gdje je sjedište SPC, toj crkvi priznaje pravni subjektivitet od 1836. godine.

Vuksanović je kazala i da je Abazović svojim govorom u Srebrenici načinio istorijsku sramotu Crnoj Gori.

Abazović je odgovorio da je njegov govor bio univerzalan.

"Zašto se digla hajka? Zato što su izbori u Bosni i Hercegovini", kazao je Abazović i dodao da je razlog i to "što kosmopolitski duh premijera Crne Gore trebaju biti i na drugim mjestima, ne samo u Crnoj Gori".

On je ponovio da se desio genocid, i osudio ga.

Abazović se 11. jula izvinio se zbog svoje izjave koju je dao u Potočarima kada je rekao da "genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima."

Na pitanje Vuksanović što su dometi njegove posjete Srbiji, Abazović je kazao da je Crna Gora spremna da pošalje novog ambasadora u Beograd, a da vjeruje da će Srbija svoga poslati u Crnu Goru nakon formiranja tamošnje vlade.

Abazović je 29. juna bio u dvodnevnoj posjeti Srbiji gdje se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima te zemlje i poglavarom SPC Porfirijem.

XS
SM
MD
LG