Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 77 novooboljelih, uvodi se digitalna COVID potvrda


Budva prednjači po broju inficiranih u Crnoj Gori, slikano 17. augusta 2020.
Budva prednjači po broju inficiranih u Crnoj Gori, slikano 17. augusta 2020.

U Crnoj Gori registrovano je 77 novih slučajeva infekcije korona virusom, od kojih je 15 među turistima, a preminule su tri osobe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje te zemlje.

Najviše novooboljelih je iz Podgorice, njih 23 i iz Budve 16. Budva sa 203 oboljela prednjači po broju inficiranih u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja je najavljeno da će Crna Gora 30. jula dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja će sadržavati podatke o tome da je osoba u cjelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine, te datum i vrijeme negativnog PCR testa.

Potvrda će sadržati i dokaz da je osoba preboljela COVID-19, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa, kao i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati.

Digitalna COVID potvrda je besplatna i može se dobiti kod izabranog doktora ili na punktu za vakcinaciju.

Iz Ministarstva su kazali da se, kada je u pitanju status stranaca, u Crnoj Gori prihvata EU digitalni COVID sertifikat kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

Turisti koji posjeduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave sve borave u Crnoj Gori.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani moći će o svom trošku da urade PCR ili BAT test i tako dobiju potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Zbog rasta broja novih slučajeva, od 23. jula je na snazi zabrana rada diskoteka i noćnih klubova, a zabranjeno je održavanje žurki i festivala u zatvorenom prostoru.

Do danas je vakcinisano 36,8 odsto punoljetnog stanovništva.

U Crnoj Gori je masovna vakcinacija počela 4. maja.

XS
SM
MD
LG