Dostupni linkovi

Pooštrene mjere u Crnoj Gori: Zabranjen rad diskoteka i noćnih klubova  


Podgorica, maj 2021.
Podgorica, maj 2021.

U Crnoj Gori će od 23. jula do ponedjeljka 2. avgusta privremeno biti zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka na otvorenom i zatvorenom prostoru, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IZJ)

Zabranjuju se žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Kako je na konferenciji za novinare saopštio direktor IZJ Igor Galić od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biće dozvoljen samo građanima koji imaju negativan rezultat PCR testa, potvrdu da su vakcinisani makar prvom dozom vakcine protiv korona virusa, ili dokaz da su preboljeli kovid.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Hasani kazao je da će u njihovom fokusu biti kontrola okupljanja na otvorenom i izvođenje muzike uživo u baštama lokala, naročito u gradovima na primorju, gdje je u jeku turistička sezona. Iz Uprave upozoravaju da će ukoliko se nastavi trend kršenja, razmotriti njihovo ukidanje ili dodatno ograničavanje.

Kako su ranije saopštili iz Ministarstva zdravlja, mjere su pooštrene zbog njihovog nepoštovanja, naročito na primorju, što je dovelo do rasta broja novih kovid slučajeva u Crnoj Gori.

Prema posljednjim podacima u Crnoj Gori trenutno je 480. aktivnih slučajeva infekcije, od čega samo u Budvi 136.

Kasno popodne 23.jula u Budvi protestvovali zbog novih mjera vlasnici i zaposleni u diskotekama i noćnim klubovima.Oni su na 20 minuta blokirali kružni tok na ulazu u grad. Traže od Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje da promijene odluku, jer nove mjere, kako tvrde, neće pomoći stabilizaciju epidemiološke situacije. Najavili su da će sa protestima nastaviti dok se ne ukinu mjere.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u gradovima na primorju i na sjeveru Crne Gore, boravi oko 110 hiljada turista, što je 80 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Stranim turistima je omogućen ulazak u Crnu Goru bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji. Do sada je na korona virus testirano oko 10.000 turista, od čega su 82 nalaza bila pozitivna, što je manje od jedan odsto testiranih.

Do 23. jula u Crnoj Gori je vakcinisano 36.3 odsto punoljetnih građana. Masovna vakcinacija je počela 4. maja ove godine.
XS
SM
MD
LG