Dostupni linkovi

Trodnevna žalost u cijeloj Crnoj Gori nakon masakra na Cetinju


 U blizini mjesta pucnjave na Cetinju, u Crnoj Gori, 12. augusta 2022. godine.
U blizini mjesta pucnjave na Cetinju, u Crnoj Gori, 12. augusta 2022. godine.

Vlada Crne Gore proglasila je u subotu 13. augusta, povodom tragedije na Cetinju, trodnevnu žalost na teritoriji cijele države.

U pucnjavi koja se dogodila u petak u cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, među kojima je i napadač.

Među ubijenima je i dvoje djece. Na liječenju je šest osoba, od kojih je troje životno ugroženo.

Direktor policije Zoran Brđanin je rekao da je, prema za sada poznatim okolnostima, oko 15.30 časova 12. augusta tridesetčetvorogodišnji muškarac V.B. sa Cetinja pucao na porodicu, čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina.

"On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške - lišio života dvoje djece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest", precizirao je Brđanin.

U razmjeni vatre teško je ranjen jedan policijski službenik, naveo je direktor policije i dodao da nije jasno što je potaklo V.B. na ovaj čin, kojom prilikom je i sam lišen života.


U skladu sa Odlukom Vlade, dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak.

"Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika.

Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje da prilagode obilježavanju dana žalosti.

Patrijarh Porfirije odložio posjetu Herceg Novom zbog tragedije na Cetinju

Posjeta poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija Herceg Novom, planirana za 14. i 15. august, odložena je za 29. i 30. august, zbog trodnevne žalosti i saosjećanja sa ožalošćenima u tragičnom događaju na Cetinju, saopštila je mitropolija crnogorsko-primorska.

Kako je na sajtu mitropolije saopšteno, o detaljima posjete patrijarha Porfirija Herceg Novom javnost će biti blagovremeno obavještena.

Posjeta je planirana povodom 640 godina od osnivanja grada i slave osnivača grada, Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana.

XS
SM
MD
LG