Dostupni linkovi

Jedanaest mrtvih i šest povrijeđenih u masakru na Cetinju


Vatrogasci stoje uz telo na mestu pucnjave u kojoj je život izgubilo 11 osoba u Cetinju u Crnoj Gori 12. avgusta 2022.
Vatrogasci stoje uz telo na mestu pucnjave u kojoj je život izgubilo 11 osoba u Cetinju u Crnoj Gori 12. avgusta 2022.

U masakru na Cetinju u Crnoj Gori ubijeno je 11 osoba, među kojima je i napadač, saopštila je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić.

Među ubijenima je i dvoje djece. Na liječenju je šest osoba, od kojih je troje životno ugroženo.

Prema izjavi tužiteljke Nastić televiziji Vijesti, napadača je ubio sugrađanin.

Pet sati nakon tragedije oglasio se i direktor policije Zoran Brđanin koji je rekao da je, prema za sada poznatim okolnostima, oko 15.30 časova 12. avgusta tridesetčetvorogodišnji muškarac V.B. sa Cetinja pucao na porodicu, čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina.

Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin
Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin

"On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja – lovačke puške - lišio života dvoje djece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest", precizirao je Brđanin.

U razmjeni vatre teško je ranjen jedan policijski službenik, naveo je direktor policije i dodao da nije jasno što je potaklo V.B. na ovaj čin, kojom prilikom je i sam lišen života.

Dvoje povrijeđenih zbrinuti su u cetinjskoj bolnici, a ostali u podgoričkom Kliničko bolničkom centru, uključujući i troje životno ugroženih.

Jedan od očevidaca, direktor Radio Televizije Cetinje Mladen Zadrima za Radio Slobodna Evropa kaže da je teško bilo šta smisleno reći.

"Bol, tuga, čemer i jad. Cetinje je mali grad, svi se poznajemo, svako je rođak sa nekim", rekao je on.

Pripadnici Hitne pomoći, policajci i istražitelji na mjestu pucnjave na Cetinju, u Crnoj Gori, 12. avgusta 2022.
Pripadnici Hitne pomoći, policajci i istražitelji na mjestu pucnjave na Cetinju, u Crnoj Gori, 12. avgusta 2022.

Današnji događaj na Cetinju tragedija je koju Crna Gora ne pamti, napisao je premijer Crne Gore Dritan Abazović na Telegramu.

"Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz porodice nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane Prijestonice Cetinje", naveo je Abazović.

On je najavio i da će Vlada proglasiti trodnevnu žalost povodom tragedije na Cetinju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je na solidarnost sa porodicama koji su izgubili najmilije, rekavši da ova nezapamćena tragedija pogađa cijelu Crnu Goru.

Forenzičar u blizini mjesta pucnjave na Cetinju, u Crnoj Gori, 12. avgusta 2022. godine.
Forenzičar u blizini mjesta pucnjave na Cetinju, u Crnoj Gori, 12. avgusta 2022. godine.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina (Cristina) Popa napisala je na Tviteru da je da je užasnuta tragedijom na Cetinju.

"Moje najdublje saučešće porodicama i prijateljima nastradalih", napisala je ona.

Povodom dešavanja na Cetinju oglasila se i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke).

"Užasnuta sam kada sam čula o stravičnom nasilju danas na Cetinju i gubitku toliko dragocjenih života. Moje srce je uz porodice žrtava u ovom teškom trenutku", napisala je na Tviteru.

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula napisao je na Tviteru da "vijesti iz Cetinja i Crne Gore, koje je zadesila je strašna tragedija, izazivaju tugu i užas".

"Moja najdublja sućut obiteljima nevinih žrtava, kao i svim građankama i građanima Crne Gore", napisao je Picula.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski su večeras uputili saučešće predsjedniku Đukanoviću i porodicama tragično nastradalih .

“Stojimo uz narod Crne Gore u ovom momentu tuge”, objavila je Osmani na Twitter-u.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio saučešće građanima Crne Gore, porodicama stradalih, predsjedniku Đukanoviću i premijeru Abazoviću i poručio „da je cijela Srbija uz njih".

Reagovali su i ambasadori Velike Britanije i Ukrajine, crkveni velikodostojnici, brojni političari, ministri, javne lićnosti, izražavajući saučešće porodicama nastradalih.

XS
SM
MD
LG