Dostupni linkovi

Pad broja zaraženih u Crnoj Gori, preminulo šest osoba


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

U Crnoj Gori se nastavlja trend opadanja novozaraženih, pa je nakon 11 hiljada zaraženih korona virusom iz decembra, taj broj sveden na ispod tri hiljade, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U poslednjih 24 sata preminulo je šest osoba čija se smrt dovodi u vezu sa COVID-19, a 161 je novozaraženih.

“Broj novooboljelih od korone na 100 hiljada stanovnika je 437, što je najmanje od septembra 2020. Istovremeno, od 24 opštine u Crnoj Gori, u zelenoj zoni je čak 21”, navode iz Instituta.

Dodaju da je smanjen i broj pacijenata sa COVID-19 koji se liječe u bolnicama, pa je oko 48 posto kreveta u bolnicama zauzeto.

Zbog smanjenja broja oboljelih, 23. aprila su objavljene i nove epidemiološke mjere kojima se u većini crnogorskih opština dozvoljava međugradski saobraćaj radnim danima, rad ugostiteljskim objektima od 7 do 23 sata u punom kapacitetu i sa najviše četiri osobe za stolom, kao i muzika uživo od 18 do 21 sat.

Ublažene su mjere za stanovnike Nikšića, Mojkovca, Berana i Kolašina, gdje će od naredne sedmice ponovo biti otvorene vaspitno-obrazovne ustanove.

Jedine opštine gdje ostaju na snazi strožije mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, u kojima je kumulativa incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800.

Listi zemalja čiji državljani mogu putovati u Crnu Goru bez testa, od 23. aprila su dodate Rusija, Bjelorusija, Ukrajna i Sjeverna Makedonija.

To je ranije omogućeno i za državljane susjednih zemalja – Albanije, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske.

Oni ne moraju posjedovati negativan test na novi korona virus, pozitivni rezultat serološkog testa ili dokaz da su vakcinisani drugom dozom vakcine.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori ukupno zaraženo 96.348 osoba, a preminulo je 1.457.

XS
SM
MD
LG