Dostupni linkovi

Ulazak u Crnu Goru za neke moguć i bez epidemioloških papira


Podgorica

Strancima i crnogorskim državljanima koji u Crnu Goru dolaze iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije se dozvoljava prelazak granice bez epidemioloških papira, saopštila je 23. aprila Vlada Crne Gore.

To znači da oni ne moraju posjedovati test na novi koronavirus, pozitivni rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG, ili dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Ranije je omogućen ulazak bez tih epidemioloških mjera i za državljane susjednih zemalja – Albanije, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske.

Povodom proširenja liste zemalja čiji državljani mogu ući u Crnu Goru bez epidemioloških papira, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je i na ruskom jeziku poželio dobrodošlicu njihovim putnicima.

“Uz poštovanje protokola i odgovorno ponašanje koji su preduslov za sigurna putovanja želim dobrodošlicu turistima iz ovih zemalja”, napisao je Milatović na svom Twitter-u.

Podsjetimo, za putnike koji dolaze iz ostalih država je obavezan ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pozitivan rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG koji nije stariji od 30 dana, ili dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani drugom dozom vakcine protiv korona virusa.

Crnogorski državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, koji ne posjeduju te epidemiološke papire, mogu ući u zemlju uz određivanje mjere karantina ili samoizolacije od 14 dana.

Samoizolacija znači boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica i svih članova njegovog porodičnog domaćinstva od strane epidemiološke službe, za koje rješenje izdaje sanitarna inspekcija.

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom ostaje na snazi u cijeloj državi.

U Crnoj Gori je od početka epidemije korona virusom inficirano 96.187 osoba, a preminulo je 1451 koji su povezani sa COVID-19.

XS
SM
MD
LG