Dostupni linkovi

Bokseri iz Budve vraćeni sa aerodroma u Moldaviji


Međunarodni aerodrom u Kišinjevu, Moldavija, 14. februar 2023.
Međunarodni aerodrom u Kišinjevu, Moldavija, 14. februar 2023.

Moldavska policija vratila je budvanske boksere koji su krenuli na međunarodni turnir "Pavel LUSCESCHII" sa aerodroma u Kišinjevu, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici kluba.

Kako je ranije objavljeno, na turnir, koji se održava od 15. do 17. februara u Moldaviji, krenulo je pet boksera sa trenerom.

"Na današnjem putu našu ekipu zadesila je neočekivana i neprijatna situacija. Naime, na aerodromu u Kišinjevu bez konkretnog objašnjenja policija nije dozvolila našem timu ulazak u Moldaviju. Nakon nekoliko časova čekanja, oduzeta su im dokumenta i naložen je povratak prvim avionom", piše u kratkom saopštenju uz objašnjenje da će se bokseri vratiti 15. februara jutarnjim letom do Istanbula, a potom večernjim za Podgoricu.

"Na veliku žalost, učešće naših boksera na međunarodnom turniru se završilo prije početka", zaključuje se u objavi na Facebook stranici bokserskog kluba Budva.

Predsjednica Moldavije Maje Sandu kazala je 13. februara da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruše legitimno rukovodstvo, zaustave pridruživanje Evropskoj uniji i da iskoriste to u ratu protiv Ukrajine, a da taj plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju.

Istog dana, iz Moldavije su vraćeni navijači fudbalskog tima Partizan iz Beograda.

Iz granične policije je za Moldavski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) rečeno da je takva odluka donijeta jer ne ispunjavaju uslove za prelazak državne granice, pošto "nisu mogli da opravdaju svrhu svog putovanja i ne posjeduju potrebna dokumenta u vezi s tim".

Ambasada Moldavije u Rumuniji, koja pokriva Srbiju i Crnu Goru, nije odgovorila na upit RSE da li su ti događaji povezani.

Zvaničnici u Beogradu i Podgorici zatražili su od Moldavije dodatna pojašnjenja o navodima Sandu o postojanju plana Rusije za rušenje rukovodstva ove zemlje koji uključuje i građane Srbije i Crne Gore navodeći u da nemaju takve informacije.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je 14. februara, komentarišući izjavu moldavske predsjednice, rekao da takve izjave ne treba vezivati za politiku Vlade i države, da će zatražiti dodatna pojašnjenja od moldavskih vlasti, te da on nema informacije o tome da pojedinci iz Crne Gore za potrebe Rusije planiraju da izazovu destabilizaciju Moldavije.

"Ako se radi o neodgovornim pojedincima, slobodno mogu kanalima službi da nas obavijeste i preko Agencije za nacionalnu bezbjednost ćemo sprovesti potrebne aktivnosti", naveo je Abazović.

Agencija za nacionalnu bezbjednost Crne Gore za RSE je navela da kontinuirano sarađuju sa partnerskim službama po pitanju nacionalne, regionalne i šire bezbednosti i da "u tom kontekstu vrši i vršiće sve potrebne provjere".

Crna Gora je kompatibilna sa politikom Evropske unije u pridruživanju sankcija Rusiji, primila izbjeglice iz Ukrajine i poslala novčanu i vojnu pomoć toj zemlji.

Moldavija je prošlog leta dobila status kandidata za članstvo u EU, dok je u devedesetim proglasila vojnu neutralnost.

XS
SM
MD
LG