Dostupni linkovi

Moldavija otvorila vazdušni prostor nakon kratkotrajnog zatvaranja


Aerodrom u glavnom gradu Moldavije, Kišnjevu, arhivska fotografija
Aerodrom u glavnom gradu Moldavije, Kišnjevu, arhivska fotografija

Moldavija je u utorak zatvorila svoj vazdušni prostor na više od dva sata navodeći kao razlog bezbednost, saopštile su vlasti, usred tenzija između bivše sovjetske republike i Rusije.

Vest je stigla dan nakon što je predsednica te male istočnoevropske zemlje optužila Rusiju da planira da sruši njenu vladu, koristeći sabotere iz drugih zemalja poput Srbije, Crne Gore i Belorusije.

„Vazdušni prostor Moldavije je privremeno zatvoren u 11:24 (10:24 CET), 14. februara, kako bi se osigurala bezbednost civilnog vazduhoplovstva“, navodi se u saopštenju za javnost Moldavske Uprave za civilno vazduhoplovstvo.

„U 14:47 popodne (13:47 CET) vazdušni prostor je ponovo otvoren“, dodaje se, ne navodeći dalje detalje.

Rusija je odbacila optužbe predsednice Maje Sandu, koja je više puta izražavala zabrinutost zbog namera prema toj bivšoj sovjetskoj republici od kada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Vest o zatvaranju objavila je nacionalna avio-kompanija na službenoj Facebook stranici.

"Poštovani putnici, u ovom trenutku vazdušni prostor Republike Moldavije je zatvoren. Čekamo nastavak letova", saopštila je Er Moldova.

Ruska novinska agencija RIA je objavila potvrdu aerodroma da su letovi otkazani.

Moldavska vlada se još nije oglasila ovim povodom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da je njegova zemlja otkrila ruski obaveštajni plan „za uništenje Moldavije“. Nekoliko dana kasnije, vlada Moldavije je podnela ostavku.

Moldavija je prošlog petka saopštila da je ruska raketa narušila njen vazdušni prostor tokom napada na ukrajinsku infrastrukturu i pozvala je ruskog ambasadora na razgovor u znak protesta.

Zatvaranje vazdušnog prostora dolazi u vreme tenzija između bivše sovjetske republike i Rusije dok Moskva vodi rat u Ukrajini, koja deli granicu sa Moldavijom.

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je u ponedeljak Rusiju da planira da upotrebi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Kako je rekla, plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Belorusije i Srbije koji bi u Moldaviji pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".

XS
SM
MD
LG