Dostupni linkovi

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.
Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.

Đukanović: Priznajemo sve izborne rezultate, sačekaćemo konačne

U Crnoj Gori je započela izborna trka za 81 poslaničko mjesto u državnom parlamentu. Ostanite uz RSE i saznajte najnovije informacije.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u ambijentu povećanih političkih tenzija i zdravstvenog rizika izazvanog epidemijom COVID-19.

Ovo su jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema i peti od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Za glasove građana se bori 11 izbornih lista, odnosno šest koalicija i pet političkih partija, među kojima je pet izbornih lista koje se bore za glasove pripadnika nacionalnih manjina Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana.

U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta.

00:38 31.8.2020.

Slavlje na ulicama Podgorice nakon objave preliminarnih rezultata izbora

Podgorica 31 avgusta 2020.
Podgorica 31 avgusta 2020.

00:23 31.8.2020.
Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic sa kolegama iz stranke nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.
Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic sa kolegama iz stranke nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.

Đukanović: Poštovaćemo rezultat većinske volje građana

Lider Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je da je ta partija sa tradicionalnim koalicionim partnerima osvojila ukupno 40 mandata.

„DPS je osvojila oko 145.000 glasova i 30 mandata. Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori. Sa koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mjesta i dalje traje“, rekao je Đukanović, dodajući da su mnogi ostvarili rezultat vrijedan poštovanja.

„To je nešto što DPS pozdravlja kao odraz volje građana. Mnogi su se pitali da li je DPS partija koja je u stanju da prizna rezultat drugačiji od onog koji očekujemo i odgovor je apsolutno da, ali ćemo sačekati konačno prebrojavanje i da vidimo čiji je presudni 41. mandat“, poručio je Đukanović

Prema njegovim riječima, ta partija će poštovati rezultat većinske volje.

„DPS je izgradila profil građanske partije koja se beskompromisno bori za građansko društvo i evropski sistem vrijednosti i to je nešto što se neće pokolebati. DPS ostaje nepokolobljiv borac za evropsku Crnu Goru“, kaže Đukanović.

00:18 31.8.2020.

23:50 30.8.2020.

Bečić: Naša ruka je pružena i manjinskim partijama

Lider koalicije Mir je naša nacija Aleksa Bečić poručio je da je njihova ruka pružena manjinskim partijama, a ne samo opozicionim jer, kako precizira, manjine treba da budu dio vlasti.

„Crna Gora više nije jedina zemlja na svijetu koja nikada nije smijenila vlast. Toliko smo čekali ovo. Biće Crna Gora Švajcarska na Balkanu“, kaže Bečić.

Kako navodi, odluka opozicije da nastupi u nekoliko jakih kolona bila je ključ pobjede i istorijskog rezultata.

„Znali smo da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost. Nismo se napadali, solidarisali smo se. Imali smo model da svaki građanin ima izbor. Prvi put nijedan opozicioni glas nije rasut“, poručio je Bečić.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG