Dostupni linkovi

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.
Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.

Đukanović: Priznajemo sve izborne rezultate, sačekaćemo konačne

U Crnoj Gori je započela izborna trka za 81 poslaničko mjesto u državnom parlamentu. Ostanite uz RSE i saznajte najnovije informacije.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u ambijentu povećanih političkih tenzija i zdravstvenog rizika izazvanog epidemijom COVID-19.

Ovo su jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema i peti od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Za glasove građana se bori 11 izbornih lista, odnosno šest koalicija i pet političkih partija, među kojima je pet izbornih lista koje se bore za glasove pripadnika nacionalnih manjina Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana.

U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta.

23:43 30.8.2020.

Abazović: Crna Gora zaslužuje ekspertsku vladu

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora zaslužila da je u narednom periodu vodi ekspertska vlada.

„Crna Goro neka ti je srećna sloboda. 30 godina smo čekali da se smijeni vlast. Mnogi nisu vjerovali i neka je svima srećno“, poručio je Abazović i dodao da mafija više neće vladaiti Crnom Gorom.

„Svi su dobrodošli na pravu stranu istorije. Dobili smo mafiju bez novca, samo srcem i znanjem“, rekao je Abazović.

23:43 30.8.2020.

Opozicija osvojila većinu u Crnoj Gori

Tri opozicione koalicije: „Za budućnost Crne Gore“ predvođena Demokratskim frontom, „Mir je naša nacija“ koju vode Demokrate Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića, su zajedno osvojili 42 poslanička mandata u crnogorskom parlamentu od ukupno 81 mjesta.

To pokazuju preliminarni rezultati posmatračke organizacije Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 88,4% uzorka iz biračkog materijala. Sve ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima osvojile su ukupno 39 mandata. Među tim strankama je dosadašnja vladajuća Demokratska partija socijalista, stranke nacionalnih manina Bošnjaka i Albanaca, Socijademokrate Ivana Brajovića i Socijaldemokratska partija (SDP).

Konačan izborni rezultat i konačan broj poslaničkih mandata će biti i dalje neizvjesni jer, prema riječima direktora CEMI Zlatka Vujovića nisu prebrojani svi glasovi, te su moguće određene promjene.

„Kako sada stvari stoje SDP ulazi u parlament, ali postoje šanse da eventualno skliznu ispod cenzusa. Hrvatska građanska inicijativa ima male šanse da osvoji mandat. Sve to može da utiče na eventualnu korekciju mandata između DPS-a i koalicije „Za budućnost Crne Gore“. Dakle moguće je variranje za jedan mandat na bazi ovih procjena“, rekao je Vujović.

„Tri opozicione koalicije koje su najavile saradnju nakon izbora „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“, „Crno na bijelo“ – imaće najmanje 41 mandat. To je nešto što najvjerovatnije neće biti dovedeno u pitanje. Ali treba sačekati Državnu izbornu komisiju“, saopštio je Zlatko Vujović.

Državna izborna komisija se tokom večeri nije oglašavala. Tako i Demokratska partija socijalista, koja je prema još uvijek nezvaničnim podacima izgubila sedam mandata, nije se oglašavala. Javnosti se nisu obraćali ni predstavnici Socijaldemokratske partije niti Socijaldemokrata Ivana Brajovića.

23:24 30.8.2020.
Lider opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić 30 augusta 2020.
Lider opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić 30 augusta 2020.

Krivokapić: Crnoj Gori se dogodila sloboda

Lider opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da se Crnoj Gori dogodila sloboda nakon 31 godine apsolutne vlasti.

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring i tranziciju (Cemi) ta koalicija osvojila je 32,7 odsto glasova.

„Ko udara na Boga i Svetog Vasilija mora ovako da prođe. Rezultati su takvi da 42 poslanika pripada opoziciji a 39 ostalima. To su tri velike koalicije koji su prirodni opozicionari i sve će učiniti da Crna Gora bude bolja“, poručio je Krivokapić, dodajući da ruka pomirenja treba da bude osnov suživota.

„To nudimo svima. Sve nacionalne stranke da priđu pobjedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama već jer ne možemo graditi Crnu Goru drugačije“, poručio je Krivokapić.

„Molim sve građane da ostanu kod kuće i da ne nasjedaju na moguće provokacije. Naša vjera je naša kuća, porodica, prijatelji i molim da večeras u domovima proslavimo pobjedu koja se može slaviti bez izlaska na ulice“, kaže Krivokapić.

22:49 30.8.2020.

CeMI: Na osnovu 82 posto obrađenog uzorka najviše glasova i mandata osvojili DPS i 'Za budućnost Crne Gore'

Posljednja projekcija Centra za monitoring na osnovu 82% obrađenog uzorka pokazuje da su najveći broj glasova i mandata osvojili Demokratska partija socijalista (DPS) i opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” predvođena Demokratskim frontom.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG